Honnan ered a pékné módra, és a jóasszony módra stb. kifejezés a gasztronómiában?Ők létező személyek voltak, és róluk nevezték el a módszert?
A pékné módra onnan ered, hogy kemencében kell(ene) sütni eredetileg, ami a pékekre jellemzö.
A többinél meg valószínüleg valami történek áll az elnevezés mögött - valaki az erdésznénél, molnárnénél, stb evett valami különlegesen finomat, és azt a receptet írta le. (Ahogy sokan az ismerösöktöl kapott receptekhez is odaírják, hogy Teri nénitöl, Nagynétól, keresztmamától, szomszéd nénitöl)
Upsz, szóval foglalkozásról, népcsoportról illetve a fene se tudja.
Pl: Wellington bélszín.
"The origin of the name is unclear, with no definite connection to Arthur Wellesley, 1st Duke of Wellington." (Wikipédia)
Azaz: A név eredete nem egyértelmű, nincs határozott kapcsolat Arthur Wellesley-vel, Wellington első hercegével.
Nagyjából minden elnevezésnek lehet saját etimológiája valamint kapcsolódhat hozzá egy vagy több legenda is. Aztán a konyhaművészet ezt (az elnevezést) valamennyire rendszerezi. Pl. Eszterházi -> karfiollal, csőben sütve (asszem).
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!