Lehet tökéletesen szálkamentes halászlét főzni pontyból?
Akkor valójában az a problémád, hogy halat nem tudod szálkamentessé tenni? A 2 mm-re összeaprított szálkák már teljesen ehetőek, de ha ez téged zavar, akkor csak sok halhús elvesztésével tudsz a pontyból és hozzá hasonló halakból teljesen szálkamentes szeleteket csinálni.
Ha gondolod, megpróbálhatom leírni a műveletet, de talán egyszerűbb lenne halgombócos halászlét főznöd, vagy harcsaszeleteket főzni bele. Abban garantáltan nincs szálka, ha jól csinálod.
Sajnos a pontyfélékből csak az oldalbordákról lefejtett húst lehet teljesen szálkamentessé tenni irdalás nélkül, ahhoz viszont hogy ez számottevő legyen legalább 3 kilós hal kell hozzá. Az irdalt halszelet egyébként sem túl jó a halászlébe, mert könnyen szétesik. Ez utóbbi esetleg kikerülhető azzal, hogy egy fém kosárba helyezve főzöd bele a halszeleteket és óvatosan kiemelve külön tálalod hozzá. Az irdaláshoz nagyon éles kés kell, különben valóban nem lehet 2 mm-esre csinálni és csak roncsolja a szálkákat. Munka közben érdemes akár többször is megfenni.
Én a nagyobb halaknál (pl amur) törekszem arra, hogy minél kevesebb helyen vágjam át a szálkákat. Filézés után úgy darabolom a halat, hogy párhuzamosan essen a vágás az Y-szálka vonulatokkal és nem irdalok. Ezeknél a halaknál már akkora méretűek a szálkák, hogy evés közben könnyedén eltávolíthatók ha nincsenek elvágva. A klasszikus patkó alakú pontyszelet nálunk már évek óta nem kerül asztalra. Természetesen a gyerekeknek ilyenkor külön készítek halat vagy kiszálkázzuk nekik.
Ez egy okoskodó parasztvakítás bármilyen "séf" (nek hazudott) akárkitől.
Aki valaha is csinált , és utána evett is már ilyen halat, az tisztában van vele, hogy ez az eljárás tökéletesen alkalmatlan rá, hogy a legkisebb mértékben is biztonságosabbá tegye a hal fogyasztást.
Vannak technológiák, trükkök, más receptek, amik működnek ilyen szempontból, az irdalás konkrétan ellenpéldának jó.
Előző válaszolónak: "Vannak technológiák, trükkök, más receptek, amik működnek ilyen szempontból"
Erre lennék kíváncsi.
Igazából érintőlegesen elhangzottak a válaszokban a lehetőségek.
Pl halgombóc. Ilyenkor nagyjából ki kell filézni, majd többször átdarálni kis lyukú darálón, vagy megfelelő teljesítményű aprítógépben teljesen pépesre csapatni. Ebből gombócot csinálni, (erre sok recept van, keress rá) majd a végén a hal szeletekkel együtt belefőzni a levesbe.
Ha a levesbe passzírozod a hal aprót, akkor a passzírozandó cuccot is érdemes botmixerrel , vagy turmixban átnyomatni, hogy a lé is szálkamentes legyen.
A másik, hogy simán megfőzöd a halászlevet, és ha csak 1-2 adag kell a gyereknek, akkor azt az 1-2 adagot utólag megcsinálod szálkamentesre.
Szedsz ki levet, meg külön hal szeletet, a halnak minél inkább a nyaka felől. A szeletről leszeded a húst, a nyak felőli részen az oldalában csak a bordák vannak, Y szálkák csak fent a gerinc mellett néhány, azokat szépen kézzel ki lehet szedni, 1-2 szeletből nem sok idő kiszedegetni, és ha meg van főve a hal, könnyedén kijön. Pár adagot így szálkamentessé lehet tenni, és azt vagy megeszi a gyerek külön, vagy visszarakod a levesbe a szálkamentes halhúst. A hal közepétől hátrébb lévő hússal ne próbálkozz, mert beleőszülsz, mire átnézed.
Vagy nem pontyot használsz betétnek. Hanem pl harcsát.
Lének mehet a ponty, mert csak harcsából elég tré halászlevet lehet főzni , (a harcsahalászlé se harcsából készül) kárász, törpeharcsa, kis ponty, mehet passzírozásra a lébe.
Betétnek, akit nem zavar a szálka, annak mehet pontypatkó, a többieknek meg harcsafilé.
Nem kell rögtön a horror árú szürkeharcsára gondolni, jó az afrikai harcsa is. Ezt kis ki kell filézni, (sőt, megnyúzni se árt) de a bordacsontokon kívül nem igazán van benne más szálka, úgyhogy százszor biztonságosabb, mint a ponty.
Más lehetőség nem igazán van. Vagy pépesíted a pontyhúst, vagy mást használsz. Vagy főzés után egy eleve kevesebb szálkát tartalmazó részből kézzel kiszeded a szálkát.
A ponty az ilyen...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!