Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Lehet tökéletesen szálkamentes...

Perkincs kérdése:

Lehet tökéletesen szálkamentes halászlét főzni pontyból?

Figyelt kérdés
Már régóta próbálkozom a "szálkamentes halászlé" elkészítésével, de eddig még nem igazán sikerült megvalósítanom. Az interneten már sok videót megnéztem (séfektől is), amelyekben a kisgyermekek által is nyugodtan fogyasztható halászlé elkészítését, illetve az ebbe való ponty előkészítését mutatják be. Mindent úgy csinálok ahogyan mondják, a főtt hal mégis szálkás marad. Annyi a különbség a filézetlen halhoz képest, hogy az egész "Y" -szálkákból sok apró (2-5) mm-es szálka lesz. Érdemes próbálkoznom, vagy csak kamu az egész? Ha valakinek van pozitív tapasztalata és ehhez megfelelő módszere, kérem ossza meg velem is! Ahogyan én csinálom: a pontyot kifilézem, utána a pontyfiléket bőrrel lefelé az asztalra helyezve sűrűn beirdalom egészen a bőrig átvágva a húst és az apró szálkákat. Ezután besózom, majd egy éjszakára beteszem a hűtőbe. Másnap megfőzöm az alaplevet, majd ebben 15-20 perc alatt megfőzöm a felszeletelt halfiléket, amelyekről aztán kiderül, hogy tele vannak apró szálkákkal. Vajon mit rontok el? Vagy ez amolyan "veszett fejsze nyele" ?

2020. aug. 12. 00:01
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem a filézés inkább csak sütéskor jó, főzéskor nem, inkább csak ront, mert pár nagyobb, könnyen megtalálható szálkából sok kicsit csinálsz. Nincs mese, veszel valami szálkamentes halat, vagy eszik csak a levét.
2020. aug. 12. 07:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
78%

Akkor valójában az a problémád, hogy halat nem tudod szálkamentessé tenni? A 2 mm-re összeaprított szálkák már teljesen ehetőek, de ha ez téged zavar, akkor csak sok halhús elvesztésével tudsz a pontyból és hozzá hasonló halakból teljesen szálkamentes szeleteket csinálni.

Ha gondolod, megpróbálhatom leírni a műveletet, de talán egyszerűbb lenne halgombócos halászlét főznöd, vagy harcsaszeleteket főzni bele. Abban garantáltan nincs szálka, ha jól csinálod.

2020. aug. 12. 07:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi válaszokat. Az a baj a 2 mm-re összeaprított szálkákkal, hogy ez tulajdonképpen 2 mm-es távolságú irdalást jelent, ami -ugyan- megvalósítható, azonban a szálkák nem szabályos, kereszt -irányban helyezkednek el, így az irdalások távolsága nem feltétlenül jelenti a szálkák méretét. Próbáltam a gerinc melletti, szálkáktól hemzsegő hús teljes eltávolításával is a szálkamentesítést, de -mint ahogyan azt a 2-ik válaszoló is írta- így sok halhús elveszik (én speciel beletettem az alaplébe).
2020. aug. 12. 12:24
 4/9 A kérdező kommentje:
Első válaszolónak: a szálkák darabolása nem a filézéskor, hanem az azt követő irdaláskor történik. Sütés előtt -természetesen- be szoktam irdalni a halat, viszont előtte nem filézem ki.
2020. aug. 12. 12:28
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Sajnos a pontyfélékből csak az oldalbordákról lefejtett húst lehet teljesen szálkamentessé tenni irdalás nélkül, ahhoz viszont hogy ez számottevő legyen legalább 3 kilós hal kell hozzá. Az irdalt halszelet egyébként sem túl jó a halászlébe, mert könnyen szétesik. Ez utóbbi esetleg kikerülhető azzal, hogy egy fém kosárba helyezve főzöd bele a halszeleteket és óvatosan kiemelve külön tálalod hozzá. Az irdaláshoz nagyon éles kés kell, különben valóban nem lehet 2 mm-esre csinálni és csak roncsolja a szálkákat. Munka közben érdemes akár többször is megfenni.

Én a nagyobb halaknál (pl amur) törekszem arra, hogy minél kevesebb helyen vágjam át a szálkákat. Filézés után úgy darabolom a halat, hogy párhuzamosan essen a vágás az Y-szálka vonulatokkal és nem irdalok. Ezeknél a halaknál már akkora méretűek a szálkák, hogy evés közben könnyedén eltávolíthatók ha nincsenek elvágva. A klasszikus patkó alakú pontyszelet nálunk már évek óta nem kerül asztalra. Természetesen a gyerekeknek ilyenkor külön készítek halat vagy kiszálkázzuk nekik.

2020. aug. 12. 16:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
78%

Ez egy okoskodó parasztvakítás bármilyen "séf" (nek hazudott) akárkitől.

Aki valaha is csinált , és utána evett is már ilyen halat, az tisztában van vele, hogy ez az eljárás tökéletesen alkalmatlan rá, hogy a legkisebb mértékben is biztonságosabbá tegye a hal fogyasztást.


Vannak technológiák, trükkök, más receptek, amik működnek ilyen szempontból, az irdalás konkrétan ellenpéldának jó.

2020. aug. 12. 20:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 A kérdező kommentje:

Előző válaszolónak: "Vannak technológiák, trükkök, más receptek, amik működnek ilyen szempontból"


Erre lennék kíváncsi.

2020. aug. 13. 00:23
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Igazából érintőlegesen elhangzottak a válaszokban a lehetőségek.

Pl halgombóc. Ilyenkor nagyjából ki kell filézni, majd többször átdarálni kis lyukú darálón, vagy megfelelő teljesítményű aprítógépben teljesen pépesre csapatni. Ebből gombócot csinálni, (erre sok recept van, keress rá) majd a végén a hal szeletekkel együtt belefőzni a levesbe.

Ha a levesbe passzírozod a hal aprót, akkor a passzírozandó cuccot is érdemes botmixerrel , vagy turmixban átnyomatni, hogy a lé is szálkamentes legyen.


A másik, hogy simán megfőzöd a halászlevet, és ha csak 1-2 adag kell a gyereknek, akkor azt az 1-2 adagot utólag megcsinálod szálkamentesre.

Szedsz ki levet, meg külön hal szeletet, a halnak minél inkább a nyaka felől. A szeletről leszeded a húst, a nyak felőli részen az oldalában csak a bordák vannak, Y szálkák csak fent a gerinc mellett néhány, azokat szépen kézzel ki lehet szedni, 1-2 szeletből nem sok idő kiszedegetni, és ha meg van főve a hal, könnyedén kijön. Pár adagot így szálkamentessé lehet tenni, és azt vagy megeszi a gyerek külön, vagy visszarakod a levesbe a szálkamentes halhúst. A hal közepétől hátrébb lévő hússal ne próbálkozz, mert beleőszülsz, mire átnézed.


Vagy nem pontyot használsz betétnek. Hanem pl harcsát.

Lének mehet a ponty, mert csak harcsából elég tré halászlevet lehet főzni , (a harcsahalászlé se harcsából készül) kárász, törpeharcsa, kis ponty, mehet passzírozásra a lébe.

Betétnek, akit nem zavar a szálka, annak mehet pontypatkó, a többieknek meg harcsafilé.

Nem kell rögtön a horror árú szürkeharcsára gondolni, jó az afrikai harcsa is. Ezt kis ki kell filézni, (sőt, megnyúzni se árt) de a bordacsontokon kívül nem igazán van benne más szálka, úgyhogy százszor biztonságosabb, mint a ponty.


Más lehetőség nem igazán van. Vagy pépesíted a pontyhúst, vagy mást használsz. Vagy főzés után egy eleve kevesebb szálkát tartalmazó részből kézzel kiszeded a szálkát.

A ponty az ilyen...

2020. aug. 13. 05:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, tökéletesen kielégítették a kíváncsiságomat!
2020. aug. 14. 07:27

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!