Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Miért használnak fa vágódeszká...

Miért használnak fa vágódeszkát a séfek?

Figyelt kérdés

Beleivódik minden olaj, zsír, nedvesség, amit utána már nem lehet kimosni belőle, mégis, neves séfeknél is megfigyelhető, hogy fa vágódeszkán szeletelik a levet eresztő húsokat, zöldségeket.


Ez hogyan fér össze a higiéniás elvekkel? Ipari körülmények között úgy tudom műanyag vágódeszkát használhatnak csak és még a színük is kódolva van, pont a higiénia miatt. Ehhez képest számomra nagyon furcsa, hogy még egy Michelin csillagos séf is képes több évtizedes fa vágódeszkát használni, amiről messziről látszik, hogy nem most használják először.



2020. júl. 10. 21:15
1 2
 1/14 anonim válasza:
90%
Azt tudom elképzelni, hogy jobb a tapadása, jobb rajta vágni.
2020. júl. 10. 21:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/14 anonim ***** válasza:
100%
A műanyag vágódeszkát ugyanolyan nehéz tisztán tartani, a vágástól sérül a felülete, előnye csak annyi, hogy berakhatod a mosogatógépbe, dolgozni vele sokkal rosszabb.
2020. júl. 10. 21:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/14 A kérdező kommentje:
A műanyagot hogyhogy ugyanolyan nehéz tisztán tartani? (kérdezem, mert nekem is fa vágódeszkám van csak) A fa magába szív mindent, azt kimosni már nem lehet, a műanyagnál tudtommal nincs ilyen.
2020. júl. 10. 21:35
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

A fa vágódeszka sokkal higiénikusabb, mint a műanyag! Pár éve volt erről egy cikk a National Geographic-ben!


[link]



A fa vagy a műanyag vágódeszka egészségesebb?



“Egy hírben olvastam, hogy a fa vágódeszkák higiénikusabbak, mint műanyag társaik, mivel a kórokozók nem tudnak annyira megtelepedni rajtuk. Valóban így lehet?”



A hírt magam is az elmúlt hetekben olvastam, ám utánajárva kiderült, hogy az eredmények hátterében álló kutatás nem új keletű: Dean Cliver és Nese Ak, a Wisconsin Egyetem mikrobiológusai 1992-ben kezdték vizsgálódásaikat a fa és műanyag vágódeszkák terén, és 1994-ben publikálták eredményeiket.


Kiindulásként egy azóta már elvetett hiedelem szolgált: a laikusok és a hozzáértő szakemberek is úgy vélték, a műanyag vágódeszka higiénikusabb, mint a fa, hiszen a húsokból a felszínére kerülő baktériumok könnyebben eltávolíthatók róla. Cliver és Ak vizsgálatuk során éppen olyan tisztítási módszert készültek kifejleszteni, amivel a fa vágódeszkák is a műanyagok higiéniaszintjére hozhatók.


A vizsgálat során tízféle keményfa-deszkát, négyféle műanyag polimert valamint egy keménygumi deszkát fertőztek meg ismert mennyiségű Escherichia coli, Salmonella typhi, Camoylobacter jejuni, Listeria monocytogenes és Staphylococcus aureus baktériummal – ezek a feldolgozatlan húsok által terjesztett leggyakoribb kórokozók.


Elburjánzás


Meglepve tapasztalták, hogy míg a fa vágódeszkákon három percen belül kipusztult a baktériumok 99,9 százaléka, a műanyagokon nemhogy nem pusztultak el, hanem vígan szaporodásba fogtak. Egy éjszakán keresztül szobahőmérsékleten tárolva a különféle deszkákat, a műanyagok felszínén megnőtt a baktériumok száma, míg a fákon lenullázódott.


Tény és való, hogy a műanyag deszkák felszínéről könnyebben lemoshatók a kórokozók, mint a fáról – ez azonban csak a vadonatúj vágódeszkákra érvényes. A használt, késsel összekaristolt műanyag lapokról gyakorlatilag lehetetlen teljesen eltávolítani a megtelepedett baktériumokat.

2020. júl. 10. 21:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/14 anonim ***** válasza:
89%
Nekünk műanyag van de én meg pont amiket felsoroltal miatt akarnék fára váltani de akkor az se jobb.
2020. júl. 10. 21:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/14 anonim ***** válasza:
100%
2020. júl. 10. 22:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/14 anonim ***** válasza:
79%
Egy jó vágódeszka le van kezelve olajjal
2020. júl. 10. 23:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/14 anonim ***** válasza:
100%
A fa életében felhalmozott egy rakás antibiotikumot magában.
2020. júl. 10. 23:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/14 anonim ***** válasza:
100%
Azok a mikroszemcsék, amik lehullanak az épp darabolt élelmiszerrel a kajába a vágás során, azok közül a fa, vagy a müanyag deszkáról származó az egészségesebb?
2020. júl. 10. 23:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/14 anonim ***** válasza:
100%
A hentesek is fa vágódeszkát, "tönköt" használnak. Minden nap végén tömény sóval bedörzsölik. Amit a fa saját anyagai nem semlegesítenek (lsd. előttem a leírás), azt a tömény só elintézi.
2020. júl. 11. 08:42
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!