Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Életlenek lesznek-e a kések,...

Életlenek lesznek-e a kések, illetve tönkremehetnek-e attól a fakanalak, vágódeszkák, ha mosógépben mosom őket?

Figyelt kérdés

Anyámék mániája ez. Nem pakolnám be őket, ha nem rohadnának ott napokig, hetekig mert ők nem képesek maguk után elmosogatni.

Ma klopfolás közben konkrétan kettétört egy vágódeszka, mert (szerintük) én túl sokszor mosogattam el a mosogatógéppel...


2018. dec. 23. 21:09
 1/9 anonim ***** válasza:
88%
Igen, a gép tönkreteszi a kések éleit, ahogy a fa eszközöket is.
2018. dec. 23. 21:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Ez a mánia sajnos nem mánia, hanem a valóság.
2018. dec. 23. 21:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
19%

Az hülyeség, hogy a kés éle a mosógéptől menne ki.

Az hogy gyorsan kicsorbul az éle 2 okból lehetséges. Rosszul van megélezve és csak a lefele fordult élsorjától tűnik élesnek és minimális használattól le is törnek vagy vissza hajlanak az apró kis fémszemcsék és így el is veszíti az élét.


A másik ok a késpenge anyaga rossz minőségű acélból készült vagy túl lágyra van edzve és ezért nem tartós az él.


A fa tárgyaknak viszont valóban nem tesz jót, mert a fa rostok megduzzadnak és mikor kiszárad össze zsugorodik és a sok mozgástól megrepedezik.

Ha pedig fogyton magas a víztartalma elkezd elrohadni a fa.

2018. dec. 23. 22:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
69%

Nagyon is elmehet a kés éle a sok mosogatógépes mosástól.

Nem kell hogy annyira elnyalja a köszörű, hogy letörjön az éle, elég, ha a szokásosnál kisebb élszög ( 15-20 fok) van ráköszörülve. Igaz, hogy így sérülékenyebb, viszont jóval élesebb így a kés. Én magamnak élezem a késeimet, régóta, én jobban szeretem így.


A mosogatógép viszont nem úgy teszi tönkre, hogy kicsorbítaná, vagy letörné az élszalagot.

Hanem úgy, hogy az él annyira vékony a végénél, hogy nagyon érzékeny a hőre, és ha rendszeresen van gépben mosva, visszalágyul az edzés, és utána már nem lesz olyan éltartó, akárhogy élezi az ember.


És ez nem az edzés minősége miatt van, és tágabb értelemben nem is az acél minősége miatt, mert sima hengerelt acél késekből is vannak kiválóak, és azokat is tönkreteszi idővel.


A kovácsolt acél kések bírják, de olyan meg háztartásban igen ritka, én konkrétan még soha senkinél nem láttam olyat. Háziasszonyok egy zöldségpucolóra ritkán adnak ki 10.000 ft-ot, vagy egy szeletelő késre 40 ezret.


A hengereltacél meg lehet akármilyen, ha egy vékony élszalag van rátéve, az a rendszeres nagy hőtől bizony tönkre tud menni.

2018. dec. 23. 23:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Azért azt hozzá kell tenni az igazsághoz, hogy éppenséggel az se tesz jót a késeknek, ha napokig rohadnak mosatlanul a mosogatóban. használat után el kéne mosni őket, szárazra törölni és el is rakni, feltéve ha az ember vigyáz a késeire.
2018. dec. 24. 11:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

...mint ahogy a fa felületnek se tesz jót, ha mindenféle cucc belerohad. Még ha nagyon sietős a tempó, és nincs idő mosogatni, a kés hátoldalával nagyjából le lehet túrni az összes szennyeződést, és ráhinteni egy marék sót.

Ezt egy bruttó 25 másodperc alatt össze lehet hozni. Aztán ha van rá 10 perc , akkor rendesen elmosni. Kézzel.


Egyébként ha jól ki van száradva, át kell kenni lenolajjal, azt jól beissza, nem lesz olajos a felülete, ellenben sokkal ellenállóbb lesz a vízzel szemben.


Nyugodtan le lehet ezt is pontozni, végül is csak minden hozzáértő ezt ajánlja, mint ahogy az "egyszerűbb" kések hőtől való óvását is. Karácsony van, leszarom, okozzon nektek ez boldog karácsonyt. :))

2018. dec. 24. 11:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
82%

A mosogatógép hője kevés ahhoz, hogy megereszkedjen a fém szerkezete.

Ahhoz legalább 1-1,5 óra kell minimum 200°C-on lennie tartósan.

Ezt fémek edzésével foglalkozó ismerősömtől tudom.


20°oldalankénti élszöggel gyorsabban kimegy a kés éle az attól van, hogy a meredek élszög miatt kevés anyag marad az él mögött és így könnyebben kiszakadnak vagy elhajolnak a szemcsék.

Itt nem nagy kitörést kell érteni, hanem mikroszkopikus nagyságot.


Hiába van a mosogatógépnek 80-95°C-fokos hője ez nagyon kevés ahoz, hogy befolyásolja a fém szerkezetét.

Az igaz hogy a keskeny élt máshogy befolyásolja a hő de nem ilyen "alacsony " hőmérséklet.

Edzésnél igen 2 rockwellel keményebb lesz az élnél a keménység, de a 2 órás megersztésnél nem lágyul vissza pedig ott szintén nagyobb hő éri.


Az, hogy az él tartósságát nem befolyásolja az edzés vagy az anyaga az igen hülye kijelentés a részedről.


Ugyan abból az anyagból készült, azonos élszögű penge esetében egy 54hrc keményre edzett kés jóval előbb elveszíti az élét mint egy 58hrc keménységű.


De a kés anyag összetétele ugyan olyan fontos mint az edzés minősége.

[link]


Kicsit visszatérve az élezéshez ha nem vizes köszörűt használsz pont azzal teszed tönkre az anyag szerkezetét mert az viszont túl forrósítja.

2018. dec. 25. 00:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
63%

Akkor üzenem az ismerősödnek, hogy rosszul tudja.


Neked meg hogy tanulj meg olvasni. Ne csak a szavakat, egymás után, hanem összefüggéseiben az egész szöveget.


" ahhoz, hogy megereszkedjen a fém szerkezete.


Ahhoz legalább 1-1,5 óra kell"


Mint ha többször is elpofáztam volna, hogy nem az egész kés megy tönkre, hanem csak él legvékonyabb része, annak ugyanis elég egy forráspont közeli hőmérséklet is.

Mint ahogy azt is elmondtam, hogy ez nem 1-2 alkalomtól történik meg, hanem rendszeres ilyen használattól.


Hogy ne kelljen keresgélned, kimásolom:

"elég, ha a szokásosnál kisebb élszög ( 15-20 fok) van ráköszörülve...az él annyira vékony a végénél, hogy nagyon érzékeny a hőre, és ha rendszeresen van gépben mosva, visszalágyul az edzés"


"Az, hogy az él tartósságát nem befolyásolja az edzés vagy az anyaga az igen hülye kijelentés a részedről."


Mint ahogy itt is hozzátettem, hogy tágabb értelemben, szűk határok között elhanyagolható a különbség.

Amiről te beszélsz, 55-60 hrc már pont egy kovácsolt acél keménység, a háztartási kések az 50-et se érik el.

Az alatt pedig mindegy a keménység, a vékony élt tönkreteszi a rendszeres meleg.


" ha nem vizes köszörűt használsz pont azzal teszed tönkre az anyag szerkezetét mert az viszont túl forrósítja."


Na ez az igazi hülyeség, sehol egyik komoly gyárban se használnak vizes köszörűt.

A kés másképp is hűthető, és más módon is el lehet kerülni a túlmelegedést.

A vizeset hülyebiztosra tervezték, hogy ha valaki egy óráig nyomja a kést a kőre, mint hülye a csengőt, akkor se menjen tönkre.

Egy lassú köszörűvel simán meg lehet élezni -pláne egy háztartási kést- akár kővel, akár vászonnal, de még gumi kötésű gyémánttal is.

Még ipari felhasználás mellett is talán 2 évben 1-szer van olyan alkalom, hogy "nagyobbat" kell köszörülni, mert "nyílik a pofája" a késnek, tehát nő az élszög, ezért fel kell menni a kés oldalára, és abból is levenni.

De az is megoldható a vizes köszörű mellett másik 5 féle módon, hogy ne melegedjen túl.

2018. dec. 25. 08:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
76%
Bocsánat kérdező, nem offolok tovább.
2018. dec. 25. 08:05
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!