Fagyasztás. Mit rontok el?
Kaptam egy fagyasztó szekrényt, amiben voltak húsok is. Többségükön furcsa foltok voltak, mintha kiszáradt volna a hús. Arra gondoltam, hogy túl sokáig voltak lefagyasztva, így azokat kidobtam.
Azonban ma pakolásztam a húsok között és amiket én vettem (1-2 hete), azokon is ezt tapasztalom. Csirkecomb, csirkemell, sertéscomb, mindegyiken látok ilyet. Nem a fagyasztó hibája, mert ugyanez a helyzet a hűtőszekrény kis fagyasztójában is.
Mi lehet a hiba? A boltból hazaérve azonnal fagyasztom. Ezeket mind ki kell dobjam? Vagy csak vágjam ki a kritikus területeket? 8-10 kiló húsról van szó, ami nekünk eleg nagy pénz.
Ha zavar a folt, folpackba csomagold, szorosan, légmentesen. (Esetleg ha van rá lehetőséged, akkor vákuumzacskóba, géppel).
Egyébként ki is tud száradni, ha nincs jól becsomagolva, de még ha zacskóban is van, akkor is máshogy fagy le légmentesen csomagolva is, meg vákuumban csomagolva is.
Akkor a mostaniakat nem dobom ki. Azokat amúgy sem ettem volna már meg. Volt közte olyan, ami már vagy két éve volt lefagyasztva. Azt sem tudom kiolvadt-e közben stb. Dédnagymamám adta nekem őket fagyasztóstól.
Azert veszek ennyi húst (bár egy részét nagymamám hozta) mert sajnos minden fillér számít most, hogy albérletben lakunk, így akkor vásárolok, amikor az éppen akciós. Ezt láttam anyutól, nagymamámtól. Főleg mivel a közelben lévő bolt nem éppen olcsó. Bár nem gondolom hogy meg kellene magyaráznom hogy a pénzem mikor mire költöm.
Amúgy most utána olvastam. Fagyási égésről van szó és az érintett terület kuka. Tehát mindenképp ki kell vagdosnom. Tenyleg a csomagolás lesz a ludas. Köszönöm a válaszokat.
ad #10: mi az, hogy fagyási égés ??
Ez élő állati/emberi szövetnél fordul elő. Természetes dolog, hogy fagyasztásnál az anyagok nem egyenletesen fagynak meg ill. a felszínük helyenként kiszárad. Szerintem túlgondolod a dolgokat és olyat vélsz felfedezni, ami nincs.
A "fagyási égés" faygasztott ételek esetében azt jelenti, amikor egy-egy foltban a nem megfelelö csomgaolás miatt foltokban kiszárad és elszinezödik a hús vagy egyéb.
Kérdezö: egész biztos rosszul csomagolod a húsokat.
Elöször is direkt fagyasztáshoz való zacskóba szabad csak tenni - a különbözö müanyagzacskók, amiben zöldség meg egyebek vannak, nem jók -, mert csak az szigetel eléggé.
Másodszor lezárás elött feltétlen ki kell minden levegöt nyomni a zacskóból.
Harmadszor a bekötözés csak akkor megfelelö, ha légmentesen zár, ha újra bemegy levegö, akkor nem ér semmit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!