55 fokos ételt éthordóban tényleg nem szabad lefedni?
Ezt a kérdést már én is feltettem ugyanitt, de sajnos egyértelmű(épkézláb) válasz soha nem érkezett.
Én is többször hallottam már ezt, és nem tudom hogy van e igazságalapja.
Én logikusan átgondolva arra a következtetésre jutottam, hogy még forrón le kell fedni,lezárni az ételt.(80-90fok)
Hisz a baktériumok stb....a melegben elpusztulnak, és mivel zárt állapotban hűl ki(mint egy befőtt) akkor tovább áll el.
Ha hagyjuk lefedetlenül kihűlni az ételt és csak utána zárjuk le, akkor ott lesz benne egy rakás baci stb...amik vígan lakmározzák a kaját.
55fokos ételnél már nem vagyok biztos ebben!
De ez csak az én véleményem, kíváncsi vagyok ki mit ír.
A lecsapódott pára sajnos eláztatja az étel tetejét, de ennek jelentősége nem minden ételnél van.
2. válaszoló jó helyen kapizsgál :)
Ha egy ténylegesen forró (80-90 fok) ételt légmentesen (!!!) lefedsz, akkor valóban úgy viselkedik mint egy befőtt/konzerv, tovább el fog állni. Azonban egy 30-40 fokos ételben vígan élnek a bacik és gombák, így azok gyorsan megromolhatnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!