Mi a különbség egy villanytűzhely és egy gáztűzhely
150 fokos hőmérséklete között? Ha a receptben 150 fokon
kell sütni valamit villanyosban, akkor azt hány fokon
merjem a gázosban?
Ki kell ismerned a sütőt, meg kell tapasztalod a különbségeket, mert nem mindegy, hogy milyen edényt használsz, hányadik rácson sütsz, alsó, - felső, - légkeveréses állásban vagy-e, és, hogy egyáltalán mit sütsz?
A 150 fok az gázsütőben talán közepes fokozat lehet, de ez tényleg sok mindentől függ, bár trollkodásnak tűnik, de az se teljesen mindegy, hogy hányadik emeleten laksz.
2020. ápr. 28. 22:08
Hasznos számodra ez a válasz?
2/6 anonim válasza:
Ha a gázsütőn is hőmérsékletet tudsz beállítani, az ugyanúgy 150 fok. Ha csak fokozatok vannak, akkor meg kell nézni a haszn utasítást, hogy melyik állás milyen hőmérsékletnek felel meg. Vagy vegyél párszáz ft-ért egy sütőhőmérót, és mérd ki.
2020. ápr. 28. 22:14
Hasznos számodra ez a válasz?
3/6 A kérdező kommentje:
Első, nem tűnik trollkodásnak, mert az biztos, hogy a gáz minősége változik, még évszakonként is.
Második, van sütőhőmérőm, de ami a gázsütőben 150 fok az már megégetheti azt, ami villanyosban tökéletesen sül.
mustafa33 Próbáld csak ki, ha van rá lehetőséged. Süss valamit gázosban és villanyosban is. Ugyanolyan körülmények között. Meg fogsz lepődni.
Sosem fogom megtudni, mire ügyeljek a gázosban, mert sajnos mostanában a recepteknél alapnak veszik a villanyos, hőlégkeveréses sütőket.
2020. ápr. 29. 11:27
4/6 anonim válasza:
#4: a gázsütőben HOL méred a hőmérsékletet!
Nem mindegy!
Ugyanis a gáz csak alulról fűt, és a fizika törvénye szerint száll felfelé a melegebb levegő. A villany meg köröskörül fűt, azaz jobb a hőeloszlás.
Ha "felül" mér a hőmérőd X fokot, simán lehet, hogy akár 30-40 fokkal is több van alul, ahonnan a hő jön. Ezért égethet. Megoldás valami hőeloszlást segítő dolog: tetőcserép, v. hasonlót szoktak elhelyezni a sütő alján.
2020. ápr. 29. 11:38
Hasznos számodra ez a válasz?
5/6 A kérdező kommentje:
Négyes, köszönöm. Mindig a tepsire tesuem a hőmérőt, amiben sütni szeretnék. Valamelyik nap kipróbáltam, minden fiókon egyforma hőmérsékletet mutatott. Próbáltam a cserepet, először egyet, aztán kettőt. Nekem sokkal rosszabb volt. Nagyon sok idő, mire a cserép felmelegszik, aztán alattomosan és hirtelen olyan forróságot kezd ontani magából, megint lehet játszani a hő beállításával. Több órás meló. :D Jelenleg több réteg alufóliával próbálkozom, a sütő aljára tettem. Macaront szeretnék jól elkészíteni, ami alapból egy macerás süti, így meg majdnem lehetetlen küldetés. De csak majdnem.
2020. ápr. 29. 15:31
6/6 mustafa33 válasza:
Kérdező, a válaszomat törölted, de válaszolsz rá, jó vagy :-) . Egyébbként én csak arra utaltam, hogy ha valami 150°C, akkor az annyi akár gázon, akár villanyon, de még eggy szabadtűzön is vagy egy atomerőműben. Mert az egy fizikai egység. A celsius fok °C skála nemzetközileg elismert és egységes, a víz fagyáspontja azon 0°C, a forráspontja 100°C normál légköri nyomáson. A víz (vagy más anyag) fagyás és a forráspontja változhat az atmoszférás nyomás változásával a hőmérséklet fokához viszonyítva, de a hőmérséklet foka nem változik, mert az állandó egység. SZóval, hogy érthetőbb legyek neked is, a 150 fok az ugyanannyi marad akárhányadik emeleten, de tngyobb nyomáson több fokk kell hogy főjön a víz és alacsonyabban kevesebb. Lásd például a kukta fazekat. Abbannagyobb a nyomás, ezért magasabb hőmérsékleten fő.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!