Lángos tészta összetétel problémák?
Mindenki szereti nálunk a kelt tésztákat és eddig mindig tejjel csináltam.
Aztán a napokban egy lángososnál ettem egyet és gondoltam veszek tőle nyersen is és majd másnap kisütöm otthon.
Hát ez a tészta olyan puha, hogy kicsordul a kezem közül, de elszakítani meg alig lehet.
Nem csodálom, hogy jó nagyra ki tudják nyújtani sütés előtt.
Ennek kapcsán kezdtem el gondolkodni, hogy lehet, hogy a "gyári" lángosokat vízzel csinálják ?
Valami problémát okozhat a tejben levő zsír és azért nem tudom a házi készítésűt annyira nyújtani ?
A rétesnél is azért lettek itt ott lyukak.
A glutén szálak nagyon kapcsolódtak az ő lángosuknál.
Nem a vízhez van köze, de igen, vízzel csinálják, lángosba nem kell tej. Tovább dagasztják, pihentetik, esetleg újra dagasztják, plusz nálad is állt, sokkal jobban kioldódik a sikér.
Vagy spec lisztet használnak. Még sima bl 55 között is óriási különbségek vannak! Még ugyanannak a gyártónak is más a lisztje, más más évben!
Pláne ha saját keverékű liszt, akkor millió változata és tulajdonsága lehet.
Nem tudom, hogy hogyan dagasztják, de én nem látok ott semmi ilyen gépet. Aztán lehet, hogy otthon csinálják meg és csak kiviszik a lángos sütőjükbe.
Én otthon egy kézi turmix gép dagasztó adapterével szoktam csinálni 1 Kg lisztből kb 8 percig.
Akkor utána tedd félre fél órára, és utána dagaszd még 10 percig. És utána keleszd.
Egyébként a lángostészta olyan lágy, hogy sokan ki se gombócolják, mert összefolyna. Sok esetben azért, mert az sok helyet foglalna, és plusz idő is. A tálból szaggatják közvetlenül az olajba.
De olyanokkal is szórakozhatsz, hogy kipróbálod mondjuk hogy a sima bl55-höz keversz 1/4 rész rétes lisztet.
Vagy vannak speciálisan kenyérhez való lisztek, azokat mondjuk én nem szeretem, de egy próbát megér, hátha neked bejön.
...
"majd másnap kisütöm "
Egyébként nehogy azt hidd, hogy az a tészta nála aznap ugyanolyan volt, mint nálad másnap.
Én dolgoztam olyan étteremben ahol volt pizza, volt hogy előző napról maradt kelttészta másnapra. Ég és föld volt a különbség a friss meg az 1 napos között.
Abból mondjuk fél napos a legjobb. Friss pizzatésztával pokol dolgozni. Szóval ez a tészta él, érik, változik, ezernyi oldalról lehet rajta módosítani.
Liszt minőség, olaj mennyiség, dagasztás ideje, kelesztés ideje, hidratálás, pihentetés, ezek mind mind erősen befolyásolják a végeredményt.
" kb 8 percig"
Háromszorozd meg az időt és láss csodát...
Szóval a dagasztásnak minimum 20-25 percig kell tartania. Persze sikérben (gluténben) gazdag lisztet kell használni. És lágy tésztát kell készíteni...
Pár nap elteltével a tészta kezdett könnyen szakadni. Hűtőben tároltam. Ízre tökéletes maradt, de mikor a tálból kiszaggattam, akkor sokkal könnyebben elvált a tészta többi részétől.
Szóval van ennek egy ideális maximum tárolási ideje.
Könnyen lehet, hogy van egy minimum tárolási ideje is, azaz a kelesztés és a sütés között 1-2 nap is lehet, de ezt sosem fogom megtudni, mert amit frissen veszek, azt nem tudom, hogy valójában mikor keverték ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!