Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Lángos tészta összetétel...

Lángos tészta összetétel problémák?

Figyelt kérdés

Mindenki szereti nálunk a kelt tésztákat és eddig mindig tejjel csináltam.

Aztán a napokban egy lángososnál ettem egyet és gondoltam veszek tőle nyersen is és majd másnap kisütöm otthon.

Hát ez a tészta olyan puha, hogy kicsordul a kezem közül, de elszakítani meg alig lehet.

Nem csodálom, hogy jó nagyra ki tudják nyújtani sütés előtt.

Ennek kapcsán kezdtem el gondolkodni, hogy lehet, hogy a "gyári" lángosokat vízzel csinálják ?

Valami problémát okozhat a tejben levő zsír és azért nem tudom a házi készítésűt annyira nyújtani ?

A rétesnél is azért lettek itt ott lyukak.

A glutén szálak nagyon kapcsolódtak az ő lángosuknál.



2020. márc. 11. 15:38
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Nem a vízhez van köze, de igen, vízzel csinálják, lángosba nem kell tej. Tovább dagasztják, pihentetik, esetleg újra dagasztják, plusz nálad is állt, sokkal jobban kioldódik a sikér.

Vagy spec lisztet használnak. Még sima bl 55 között is óriási különbségek vannak! Még ugyanannak a gyártónak is más a lisztje, más más évben!

Pláne ha saját keverékű liszt, akkor millió változata és tulajdonsága lehet.

2020. márc. 11. 15:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
...alapból másabb egy tészta, ha pl bedobod egy profi dagasztógépbe egy fél órára.Kézzel egy óráig is gyurmázhatod, mire olyan lesz.
2020. márc. 11. 15:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

csinálj kefíres lángost, az elronthatatlan!


[link]

2020. márc. 11. 18:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 A kérdező kommentje:

Nem tudom, hogy hogyan dagasztják, de én nem látok ott semmi ilyen gépet. Aztán lehet, hogy otthon csinálják meg és csak kiviszik a lángos sütőjükbe.

Én otthon egy kézi turmix gép dagasztó adapterével szoktam csinálni 1 Kg lisztből kb 8 percig.

2020. márc. 12. 00:36
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Akkor utána tedd félre fél órára, és utána dagaszd még 10 percig. És utána keleszd.

Egyébként a lángostészta olyan lágy, hogy sokan ki se gombócolják, mert összefolyna. Sok esetben azért, mert az sok helyet foglalna, és plusz idő is. A tálból szaggatják közvetlenül az olajba.

2020. márc. 12. 04:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

De olyanokkal is szórakozhatsz, hogy kipróbálod mondjuk hogy a sima bl55-höz keversz 1/4 rész rétes lisztet.

Vagy vannak speciálisan kenyérhez való lisztek, azokat mondjuk én nem szeretem, de egy próbát megér, hátha neked bejön.

2020. márc. 12. 04:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

...

"majd másnap kisütöm "

Egyébként nehogy azt hidd, hogy az a tészta nála aznap ugyanolyan volt, mint nálad másnap.

Én dolgoztam olyan étteremben ahol volt pizza, volt hogy előző napról maradt kelttészta másnapra. Ég és föld volt a különbség a friss meg az 1 napos között.

Abból mondjuk fél napos a legjobb. Friss pizzatésztával pokol dolgozni. Szóval ez a tészta él, érik, változik, ezernyi oldalról lehet rajta módosítani.

Liszt minőség, olaj mennyiség, dagasztás ideje, kelesztés ideje, hidratálás, pihentetés, ezek mind mind erősen befolyásolják a végeredményt.

2020. márc. 12. 04:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

" kb 8 percig"

Háromszorozd meg az időt és láss csodát...

Szóval a dagasztásnak minimum 20-25 percig kell tartania. Persze sikérben (gluténben) gazdag lisztet kell használni. És lágy tésztát kell készíteni...

2020. márc. 12. 21:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 A kérdező kommentje:

Pár nap elteltével a tészta kezdett könnyen szakadni. Hűtőben tároltam. Ízre tökéletes maradt, de mikor a tálból kiszaggattam, akkor sokkal könnyebben elvált a tészta többi részétől.

Szóval van ennek egy ideális maximum tárolási ideje.

Könnyen lehet, hogy van egy minimum tárolási ideje is, azaz a kelesztés és a sütés között 1-2 nap is lehet, de ezt sosem fogom megtudni, mert amit frissen veszek, azt nem tudom, hogy valójában mikor keverték ki.

2020. márc. 24. 13:37

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!