Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Ki mit rak a kukorica főző...

Ki mit rak a kukorica főző vizébe?

Figyelt kérdés
Én eddig egy evőkanál sót raktam (és persze a belső takaróleveleket), de hallottam valakitől, hogy az csak megkeményíti a szemeket, nem lesz olyan finom. Ő tejet javasolt, más cukrot, megint más vajat. Hogy lesz finom, puha?

2019. júl. 28. 14:54
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%
Detto ugyanúgy, mint a 10-es. A kukorica belső levele ad egy plusz ízt, sőt pucolásnál fennmaradó "haját" is teszek bele. Olyan, mint más zöldségeknél a csíra. Mielőtt azt gondolná bárki, hogy ez csak falun szokás, én pl. Penny-ben vásárolt tejes-kukoricát vettem. Jó drága még boltban is darabja. Se cukor, ha főzöm, se tej, se semmi. A tejet mondjuk nem is értem. Az minek?
2019. júl. 28. 19:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/16 anonim ***** válasza:
100%
A levelén kívül semmit nem teszek bele. Ha megfőtt és ki lett szedve, besózom ízlés szerint, és mikor már égési sérülés veszélye nélkül fogyasztható, megeszem. A vajat különösen hanyagold, azt a grillezett változatra szokás tenni, nem a főttre.
2019. júl. 28. 20:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/16 anonim ***** válasza:
100%
Semmit, csak a leveleket.
2019. júl. 28. 21:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/16 anonim ***** válasza:
Én pl azért teszem bele a leveleket, mert a tetejét azzal "bugyolálom" be, hogy ne legyen csupaszon, mert hiába engedem fel a fazekat tele vízzel, attól még a tetején nem lepi el a kukoricát. Így a levelek alatt nincs szabadon és szépen megfő.
2019. júl. 28. 23:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/16 A kérdező kommentje:
Kipróbáltam csak vízzel és a levelekkel. Jó lett.
2019. júl. 29. 09:24
 16/16 anonim ***** válasza:
100%

A só azért nem ajánlott, mert a só semlegesíti a csemegekukorica édes ízét. Akkor jó a csemegekukorica, ha minél zsengébb, "tejesebb", a szemek szép gömbölyűek, fehérek és fényesek. Az a tökéletes főtt csemegekukorica, aminek a főzővizébe a kukoricán és a csuhéján kívül semmi más nem kerül.


DE én kivételesen beleteszem a kukorica zsenge, fehér bajszát is:

- Először is megszabadítom a barnás részektől

- Utána egycsomóba rendezem, majd bebugyolálom a csuhéba úgy, hogy főzés közben ne bomoljon ki


Én úgy rendezem el a csöveket, hogy alulra kerülnek a csuhé egy része - közéjük a csuhéba csomagolt kukorica bajusz - rá a kukorica vagy fektetve vagy állítva (függően hogy milyen széles az edény), aztán a maradék belső csuhéval gondosan betakarom a csöveket és az egészet felöntöm vízzel, majd forrástól számítva 10 percet főzöm (aztán hagyom még 15 percet legalább - egyrészt a meleg vízbe még fő egy kicsit, másrészt az ízek jobban átjárják a csöveket).


Ahogy az előttem lévők írták, a "csuhé" elsődleges célja az ízesítés (a belsőbb, zsengébb leveleket érdemes erre a célra felhasználni). Másodsorban (bár ezt kevesen tudják) az alul csuhéval kibélelt és felül alaposan betakart kukoricacsövekből nem távozik el olyan könnyen az íz és aromaanyagok jelentős része a gőzzel együtt, hanem az a főzővízben és a csövekben marad.


Lehet hogy furán hangzik az, hogy a bajuszt is belefőzzük. Viszont megéri, mert ad a kukoricának egy extra ízt, amitől csak ízletesebb lesz maga a cső, továbbá sokan gyógyhatásúnak is tartják, mivel szaponint, cseranyagot, barna és sárga színanyagot, zsírosolajat, karvakrol illóolajat, pentozánt és keserű glikozidát tartalmaz.


Gyógyhatásai: húgyutak bántalmai, vesekő és hólyaghomok esetén, valamint cukorbaj ellen. Kimutatott foszforsótartalmánál fogva angolkórnál, hátgerincfájásnál előnyösen használható, valamint alkalmazható köhögés, elnyálkásodás ellen.

2019. júl. 30. 10:37
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!