Gamma vagy UV sugárzással lehetne élelmiszereket tartósítani?
Figyelt kérdés
Azon gondolkodtam, hogy ha szobahőmérsékleten tartanának romlandó élelmiszereket olyan rétegvastagságban, amin még át tud hatolni a gamma sugárzás, akkor elvileg korlátlan ideig lehetne minőségromlás nélkül tartani ezeket. Vagy az oxidáció és más kémiai reakciók akkor is tönkretennék?
Sok étel fagyasztásból visszaolvastva használhatatlan lesz, ráadásul hosszú idő is a felolvasztás, ilyen szmpontokból előnyösebb lenne a fagyasztásnál, ha gamma (esetleg távoli UV) sugárzással tartanák frissen ezeket.
2019. jún. 30. 13:38
1/2 anonim válasza:
Tartósítani nem lehet vele, csak fertőtleníteni. Azt meg most is csinálják.
2/2 anonim válasza:
Gammasugárzással szokás burgonyát csírázás ellen kezelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!