Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Tényleg ennyire egészségtelen...

Nataaliavok kérdése:

Tényleg ennyire egészségtelen lenne a margarin?

Figyelt kérdés
Pinteresten találtam egy ilyen képet ,amin az volt hogy ezt edd meg ezt ne edd ,tehát egy szabad lista és egy tiltó lista,ami engem meglepett hogy a margarin az az utóbbin volt.Belém már alsó tagozatban az általános suliban azt nevelték hogy sokkal jobb mint a vaj..Valóban rossz ,vagy csak mostanában ilyen rossz a híre?

2019. jún. 23. 11:35
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
32%

Nem igaz, hogy hol ezt mondanak, hol azt. Régen sok tévhit keringett, de ma már egységes a tudomány álláspontja: a margarin nem egészséges.

- Ha valakinek nincs baja a tej emésztésével, akkor egyértelműen vajat egyen. Tápláló, természetes, adalékmentes zsiradék.

- A másik fő szabály, hogy olajat nem hevítünk, mert szétesik a szerkezete és káros anyagok szabadulnak fel belőle. Tehát főzni csak zsírral vagy vajjal ajánlott. (Az olívaolaj kivétel, azzal lehet sütni, mert viszonylag stabil, de csak kis hőfokon és rövid ideig.)

2019. jún. 24. 12:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/18 anonim ***** válasza:
32%

Ha ismernéd a tudománytörténetét, akkor te is értenéd.

A margarint a krími háborúk idején a vajhiány miatt alkották meg a franciák - hogy a katonáknak legyen mit kenni a kenyérre. Lim-lom olajokból katalitikus hidrogénezéssel állította elő a vegyipar. Amit ma élelmiszeriparnak hívunk ugyan, de az előállítás lényege mit sem változott.

Addig zsírt és vajat kentek a kenyérre, és olajat csak a húsvéti böjt miatt üttettek az emberek az olajos magvakból, mert a bőjti időszakban állati eredetű zsíradékot nem ettek.

Na ebből nőtte ki magát a margarin ipar. (Margarites görögül gyöngyöt jelent, és ez a gyöngyházfényű, növényi olajok hidrogénezésével [telítésével] nyert termék, amit a vaj helyettesítésére kényszerből találtak ki - ez futott be páratlan karriert, a jó marketinggel)

Mivel az olajokban sok a telítetlen zsírsav, ezek folyékonyak. Katalitikus hidrogénezéssel a telítetlen kötések egy részét telítik, hogy szobahőfokon kenhető konzisztencia legyen. Ez azért sok transz zsírsavat eredményez. Nomeg sok benne az omega6. Ami verseng az egészséges omega3-mal, és kiszorítja azt. Ez utóbbi magas omega6 tartalom miatt nevezem kevésbé egészségesnek a növényi olajat és margarint.

2019. jún. 25. 15:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/18 anonim ***** válasza:
100%

12. válasz sok féligazságot tartalmaz. Pl bár a krími háború vajhiánya miatt de később sikerült, faggyúból és akkor még nem lim-lom olajból stb.

Attól, hogy vegyi folyamatok történnek még élelmiszer ipar, nem vegyipar a neve, ahogy a gyógyszeripar se vegyipar.

2019. jún. 25. 17:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/18 anonim ***** válasza:
13%

"és akkor még nem lim-lom olajból"

Akkor még nem volt más, csak lim-lom olaj. Utána nyilván jött az étolajipar, és elkezdte ipari mennyiségben (termeszteni és) gyártani.

De most is a lim-lom olajból gyártják. A finomított étolajat kiteszik a polcra neked, hogy megnézd és vidd, a lim-lom olajból meg, amit nem látsz csinálnak margarint. Nehogy azt hidd, hogy a szuper hidegen sajtolt extra szűz olívaolajból készítik neked a margarinodat.

Ugyanaz a különbség megvan, mint a dobozos szálas tea, meg a filteres tea közt például. Ha kibontasz egy teafiltert, rájössz, hogy a vagon aljáról kisöpört törmelék-por van neked eladva filteres tea gyanánt. Mert nem látod, csak a filtert. Na pont ugyanez a helyzet a margarinnal.

2019. jún. 26. 10:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/18 anonim ***** válasza:
utolsó: Finomított étolajból nem létezik jó minőségű. Az eleve úgy rossz, ahogy van. Mint ahogy finomítgathatod bárhogy a ciánt is, attól még nem lesz emberi fogyasztásra alkalmas. A különbség a kettő között, hogy az étolaj lassabban öl.
2019. jún. 26. 12:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/18 anonim ***** válasza:

"Akkor még nem volt más, csak lim-lom olaj."


Mint írtam faggyú volt az első margarinok alapanyaga. A faggyú nem olaj.

Élelmiszer mérnök vagyok, azért írtam, mert zavar amikor pontatlanságokat irnak.

2019. jún. 26. 18:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/18 anonim ***** válasza:
Jelenleg pedig azt harsogják mindenhonnan, hogy a növényi vaj vagy más szóval a margarin egészségesebb. Én azt mondanám, hogy vica-verza. A margarin valóban sok készítési folyamaton esik át és az nem tehet jót neki. Azonban a mai teavajakat - tej mellé - telelőtték egyéb állati zsíradékkal is és azoknak így az ízük nem természetes. Nem tudok olyan vajat mondani a mai romló palettáról, ami minden egészséges igénynek megfelelne. Így mindenki válassza azt, amit megtehet saját egészségéhez viszonyítva és ízlik is neki. Én inkább vitaminos és joghurtos margarinokat választok. Ritkán veszek le polcról teavajat, de akkor is mindenképpen kell lennie nálam növényi vajnak és így változatos is maradok.
2020. júl. 31. 10:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/18 anonim ***** válasza:
54%
Én igazából - vajhiány helyett - pont azt olvastam, hogy egy francia császárnak egyre inkább nem ízlett a zsíros vaj és ezért egy olcsóbb-egészségesebb vajat akart előállíttatni. Először még ez is tej-alapból és tejszínnel készült, először már ezt nevezték el a gyöngy alapján margarinos vajnak. Még inkább egészségesebb formához találták ki a növényi alapot hozzá. Végül a legtöbb margarinból kikerült a tej és így kissé elkülönült, speciálisabb kevert termékek tartalmaznak tejszármazékot. Azonban az ősi vajból készült zsíros trutyi is teljesen elkülönült eredetétől és ezt nevezték el mára teavajnak. Igazi eredeti vajról én már nem is tudok.
2020. júl. 31. 10:52
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!