Tényleg ennyire egészségtelen lenne a margarin?
Nem igaz, hogy hol ezt mondanak, hol azt. Régen sok tévhit keringett, de ma már egységes a tudomány álláspontja: a margarin nem egészséges.
- Ha valakinek nincs baja a tej emésztésével, akkor egyértelműen vajat egyen. Tápláló, természetes, adalékmentes zsiradék.
- A másik fő szabály, hogy olajat nem hevítünk, mert szétesik a szerkezete és káros anyagok szabadulnak fel belőle. Tehát főzni csak zsírral vagy vajjal ajánlott. (Az olívaolaj kivétel, azzal lehet sütni, mert viszonylag stabil, de csak kis hőfokon és rövid ideig.)
Ha ismernéd a tudománytörténetét, akkor te is értenéd.
A margarint a krími háborúk idején a vajhiány miatt alkották meg a franciák - hogy a katonáknak legyen mit kenni a kenyérre. Lim-lom olajokból katalitikus hidrogénezéssel állította elő a vegyipar. Amit ma élelmiszeriparnak hívunk ugyan, de az előállítás lényege mit sem változott.
Addig zsírt és vajat kentek a kenyérre, és olajat csak a húsvéti böjt miatt üttettek az emberek az olajos magvakból, mert a bőjti időszakban állati eredetű zsíradékot nem ettek.
Na ebből nőtte ki magát a margarin ipar. (Margarites görögül gyöngyöt jelent, és ez a gyöngyházfényű, növényi olajok hidrogénezésével [telítésével] nyert termék, amit a vaj helyettesítésére kényszerből találtak ki - ez futott be páratlan karriert, a jó marketinggel)
Mivel az olajokban sok a telítetlen zsírsav, ezek folyékonyak. Katalitikus hidrogénezéssel a telítetlen kötések egy részét telítik, hogy szobahőfokon kenhető konzisztencia legyen. Ez azért sok transz zsírsavat eredményez. Nomeg sok benne az omega6. Ami verseng az egészséges omega3-mal, és kiszorítja azt. Ez utóbbi magas omega6 tartalom miatt nevezem kevésbé egészségesnek a növényi olajat és margarint.
12. válasz sok féligazságot tartalmaz. Pl bár a krími háború vajhiánya miatt de később sikerült, faggyúból és akkor még nem lim-lom olajból stb.
Attól, hogy vegyi folyamatok történnek még élelmiszer ipar, nem vegyipar a neve, ahogy a gyógyszeripar se vegyipar.
"és akkor még nem lim-lom olajból"
Akkor még nem volt más, csak lim-lom olaj. Utána nyilván jött az étolajipar, és elkezdte ipari mennyiségben (termeszteni és) gyártani.
De most is a lim-lom olajból gyártják. A finomított étolajat kiteszik a polcra neked, hogy megnézd és vidd, a lim-lom olajból meg, amit nem látsz csinálnak margarint. Nehogy azt hidd, hogy a szuper hidegen sajtolt extra szűz olívaolajból készítik neked a margarinodat.
Ugyanaz a különbség megvan, mint a dobozos szálas tea, meg a filteres tea közt például. Ha kibontasz egy teafiltert, rájössz, hogy a vagon aljáról kisöpört törmelék-por van neked eladva filteres tea gyanánt. Mert nem látod, csak a filtert. Na pont ugyanez a helyzet a margarinnal.
"Akkor még nem volt más, csak lim-lom olaj."
Mint írtam faggyú volt az első margarinok alapanyaga. A faggyú nem olaj.
Élelmiszer mérnök vagyok, azért írtam, mert zavar amikor pontatlanságokat irnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!