Miért egészségtelen a margarin?
A vaj természetes anyag, azt a szervezet fel tudja használni, a margarin mesterségesen elöállitott müzsir, aminem csak annyi a pozitivuma, hogy olcsóbb.
Ha nem akarsz felesleges mérgeket, vegyszereket vinni a szervezetedbe, akkor vegyél vajat és fogyaszd azt. Ha drágállod, akkor egy-egy alkalommal kevesebbet használj.
Az a lényeg, hogy ne legyenek benne transzzsírok, mert az ami árt.
Amelyiken nem tüntetik fel, azt kerüld.
Érdemes átolvasni. Egészen meglepő termékekben van kritikus mennyiségű transzzsír.
A transzzsírok szabályozása kényes kérdés, már az is nagy eredmény lenne, ha a feltüntetését kötelezővé tennék.
Margarin
- Úgy készül, hogy a folyékony növényi olajat hidrogénezés segítségével szilárddá teszik.
- A hagyományosan hidrogénezéssel készített margarinok az egészségre káros ún. transzzsírsavakat is tartalmazhatnak.
- Népszerűségét annak köszönheti, hogy olcsóbb.
- Jobban ellenál az oxidációnak, tehát tartósabbak és sokáig megőrzik az ízüket.
Vaj
- Állati zsiradékból, tejből és tejszínből készül, legalább 80% tejzsírt tartalmaz, és benne van az összes zsírban oldódó vitamin, illetve a rákellenes linolsavak.
- Az avasodásnak, hőkezelésnek kevésbé áll ellen, és magasabb a koleszterintartalma, mint a margarinnak.
- Zsírtartalma legalább 80%, de legfeljebb 90% lehet. Csaknem a duplája a margarinokénak.
- Túlzott fogyasztása szintén nem ajánlott, ám legalább természetes úton állítják elő.
Melyiket válaszd?
A lágy könnyen kenhető margarinok alig vagy egyáltalán nem tartalmaznak transz(telített)-zsírsavat, így inkább ezeket fogyasszuk. A legegészségesebb az, amelyiket nem hidrogénezéssel, hanem növényi olajok, növényi zsírok és víz emulgeálásával állítanak elő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!