Miért mondják annyian, hogy a margarin egészségtelen?
Csomóan mondják, hogy egészségtelen a margarin, mert hogy hidrogénezett, meg transzzsírsavak, viszont manapság már a legtöbb margarin egyáltalán nem hidrogénes eljárással készül.
Tehát ez pl. miért egészségtelen? Valaki meg tudná indokolni?
"Összetevők: válogatott növényi olajok és zsírok (60%), víz, só (1,4%), tejpor, tejsavópor, emulgeálószerek (lecitin, zsírsavak mono- és digliceridjei), tartósítószer (kálium-szorbát), savanyúságot szabályozó anyag (citromsav), vitaminok (A, D3), aroma, színezék (béta-karotin.
Nem tartalmaz hidrogénezett zsiradékot."
Nekem azért kerülendő, amiért az étolaj. Plusz utálatos dolognak érzem a szilárdított étolajat, pocsék íze van. Ez persze egyéni ízlés dolga.
Egykomponensű zsiradékokat veszek, amibe a profitra vágyó élelmiszeripar mindenféle vackot belerak, az már eleve gyengébb minőségű dolog számomra. No, én ezért tartom nem egészségesnek. A laktóz sem a legjobb dolog, amit ehetek, még ha nem is vagyok rá érzékeny.
De az ördögtől valónak azért nem tartom, azt kevés étel tudja kiváltani nálam s ahogy írod, ma már máshogyan is gyártják a margarint, nem kell démonizálni.
Mert nem egy természtes dolog. Én pl nem eszek olyan dolgot, miben aroma van. Főleg, hogy ebből ki sem derül hogyan miből állítják elő. (Kálkum szorbá pedig allergiás reakciót eredményezhet.)
Amúgy egy margarinban minek van tejpor meg tejsavópor?
Mert egy büdös nagy lózung, közhelyes duma egy olyan embertől aki csak épp gondolkodni nem akar.
De persze ő okosabb, mert látja az összeesküvést, követi a szálakat.
Én sem értem, miért lett lepontozva a 3-as. Lehet, hogy még túl fiatal a többi pontozó :)
Én emlékszem rá, hogy kb. 20 éve pont a vaj volt ilyen káros. És arról bizonyították be mindenféle "tudományos" cikkel, hogy nem szabad enni. Meg a zsírról. És akkor jött a margarin.
Most pont fordítva van, a vaj jó, a zsír kifejezetten egészséges, a margarin ördögtől való.
Szerintem egyik sem kifejezetten egészséges. És zsírokból (és nem a jó, omega zsírokból) baromi könnyű "sokat" fogyasztani. Szóval annyira egyiket sem kell erőltetni. És nem kell túl egyoldalúnak sem lenni. Egyszer ezt, egyszer azt. Pl. kenyérre csak vajat kenek. De sütibe teszek Rámát, ami margarin, elvileg. Főzéshez már nem használok zsiradékot. Olajban kisütött dolgokat ritkán eszem. Salátákra pedig hidegen sajtolt olajakat teszek.
Semmi egészségtelen nincs benne, mivel nem kilószámra esszük.
K-Szorbát pedig nagyon sok mindenben van, akár még a házi dzsemfixel készült lekvárban is megtalálható.
Nem tudom, nekem a házilag kisütött zsir a nyerő.
Azért volt már vita a tojásról is, A mangalicát majdnem kiirtották, most ép az a nyerő. Mondhatnám a csirkemellet is. 6 hét alatt szójával tengeri herkentyűkkel felpumpált csirke melle nem tudom mitől annyira egészséges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!