Létezik olyan fajta csoki, amelyik kakaóbab és kakaóvaj nélkül készül?
Barátnőm allergiás a kakaóbabra és kakaóvajra, de nagyon szereti a csokit. Szeretnék neki segíteni, és meglepni valamilyen csokiféleséggel, amitől nem lesz semmi baja. A tejre is allergiás sajnos, így lehetőleg laktózmentes is legyen.
Köszönöm előre is a válaszokat.
Köszönöm a választ, ezt meg fogjuk próbálni. :)
Első válaszoló, kérdésedre választ kapsz a második kérdezőtől.
Kakaóvajra (önmagában) allergiás sztem nem lehet senki, kvázi ugyanolyan zsír mint a többi, csak kémiailag egy picit más zsírsavak vannak benne.
Vegán fehércsoki?
Elméletileg arra allergiás. Orvosnál mondták neki. Én sem halottam ilyenről ez előtt.
A kartonpapírt próbáltuk, de sajnos a barna festék nagyon drága.
(Úgy kellett volna feltennem a kérdésemet, hogy csokihoz hasonló édesség.)
Hogy szereti a csokit ha nem ehet?
Egyebkent nem tudom a fehér csoki miből van járjatok utána.
Múltkor voltam allergiavizsgálaton. Én is nagyot néztem mikor láttam hogy a kakaóra is létezik allergia.
Amúgy tényleg a karobból készül csoki van. A fehércsokiban (amit itt többen ajánlottak) ugyanúgy van kakaóvaj, csak kakaópor nincs.
Az olcsó nugátok így készültek régen a gyerekkoromban, kakaóvaj nélkül, a mogyorót pedig egyéb olajos magvakkal pótolták benne. Gyerekkori kedvencem a Kajla nugát volt, ezt pár éve döbbenten láttam ismét árusítani, méghozzá a postán, lol. Egy próbát szerintem megér, próbáljátok ki, hogy bejön-e nektek.
De lehet, hogy már megint eltűnt a piacról, a Bonbonetti gyártotta újra 2012-ben, most meg már 2019 van.
De talán hasonló olcsó műnugát akad a boltokban. Legalább nem fogtok sokat költeni a kipróbálására.
A Wikipédia "nugát" szócikkéből:
"Az olcsóbb nugátféleségekben nemcsak a mogyorót pótoljuk egyéb olajos magvakkal, hanem a kakaóvajat is helyettesíthetjük 37°C alatti olvadáspontú, keményített ét(kezési) zsírral. A nugátkészítésre használt keményített étzsír olvadás- és dermedéspontja között ne legyen több mint 6 °C különbség. Ez azért szükséges, mert csak ilyen zsír olvad könnyen a szájban anélkül, hogy az áru már közönséges hőmérsékleten is olajat eresztene.
Csokoládés nugátot úgy készítünk, hogy kakaóvaj helyett egészben vagy részben kakaógyurmát adagolunk a masszához. A kakaógyurma adagolása a hengerélés előtt történik.”
Kajla nugát:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!