Melyik az egészségtelenebb - a füstöléssel, vagy az E250-nel tartósított hentesáru?
A füstöléssel. Ha csupán füstöléssel készült.
Ugyanis a nátrium-nitrit alkalmazásának egyik fő célja a botulizmus nevű betegség megelőzése, amit csupán füstöléssel nem lehet megoldani, mert a clostridium botulinum ellenáll a hőnek. Szóval ha füstölt árut veszel, akkor az már előzetesen nátrium-nitrittel is kezelve volt. Így a két dolog összeadódik. Ha a nagyapád otthon füstöli a cuccot, akkor a nátrium-nitrit hiánya miatt fokozottabban benne van a pakliban a botulizmus lehetősége. Tehát ha hentesnél vásárolsz füstölt árut, akkor nem vagy-vagy kérdése a dolog, hanem mindkettőt megkapod.
Amúgy az ilyen egészségességet firtató kérdéseket a tudat alatti halálfélelem inspirálja. Én a helyedben elgondolkodnék, hogy érdemes-e megnyomorítani a saját életem és gondolkodásom csupán emiatt.
Érdekes, hogy folyamatosan emelkedett a születéskor várható élettartam amióta (mondjuk 2. vh. utántól) az élelmiszeriparban fehérlisztet, kristálycukrot,
nátrium-nitritet, és hasonló "félelmetes" dolgokat használnak jelentős arányban. Akkor tényleg ennyire egészségtelenek ezek a dolgok? Komplett generációk nőttek fel ezeken, és az életkilátásaik egyre jobbak lettek közben. 10-15 évekről beszélünk. Ennyivel élünk tovább az 50-es évek óta.
Botulizmus baromsag. Regen meg az en gyerek kroomban is fustoltuk otthon a disznot amit levagtunk senki nem volt botulista.
Az E adalekok koztudottan rakot okoznak meg koveredest meg mindenfele bajt.
A hust jol be kell sozni, hagyni allni par napot es utanna hideg fuston felfustolni. Evszazadokig igy hasznaltak es ma is rengetegen a vilagban igy tartositjak a hust halaktol kezdve madarakig.
Az E-ket hagyd ki mindenfele kajabol Kover leszel es beteges.
Az iparban "tutira" mennek mindig. De ha tisztességesen füstölnének, nem lenne semmi gond, persze nem ezt teszik, az a lényeg, hogy a füstíz legyen... Aki evett már tisztességesen átfüstölt házikolbászt, az a gyárit majdhogynem undorral otthagyja.
Talán meg kellene tanítani, le kellene írni hogyan kell otthon, háznál füstölni. Nem is olyan nagy ördöngősség egyébként.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!