A zsír vagy a cukor az egészségtelenebb?
A zsír egyike a 3 makrotápanyagnak (zsír, fehérje, szénhidrát), ideális esetben a napi kalóriabevitel egyharmadát kell kitennie.
A cukor gyorsan felszívódó szénhidrát, számtalan egészségkárosító hatása van, és cukornál nem érdemes egészséges mértékről/mennyiségről beszélni mert egy átlag európai felnőtt a napi egészséges cukorbevitel többtucatszorosát fogyasztja el (az USA-ban többszázszorosát).
Szerintem a cukor.
A zsír, nem a mogyoróban, dióban, olajban előforduló, amit egészségesnek tartanak, hanem a sertészsír például sem káros, ha nem eszel belőle sokat.
A cukor azonban csak a gyümölcsben előforduló formájában nem káros, egyébként kristálycukorkén igen. Még ha keveset eszel belőle, akkor is.
Semmi hasznot nem csinál a szervezetben, míg a sertészsír, libazsír, ha nem is a legegészségesebb, de nem káros.
Mit nevezel zsírnak és főleg cukornak?
A zsír esszenciális tápanyag, de nem mindegy, milyen típusból mennyit eszel.
A cukor nem esszenciális, akármilyen tágan értelmezzük a szót, a szénhidrátot elvileg nyugodtan lehet hanyagolni, a gyakorlatban sem halunk meg tőle, de sokaknak ez a jobb energiaforrás, nem a sok zsír.
Még a konkrét, többé-kevésbé szűk értelemben vett cukor is jó energiaforrás lehet. Nyilván ne vegye el a helyet a fontos tápanyagoktól, de ha már bevittél mindent, amit kell, csak kell még 1000 kcal az aktív napodhoz, akkor sokaknak egy halom cukor a jó választás. Én inkább benyomnék még 110 gramm zsírt, mert én meg ilyen vagyok, de van, aki ettől lenne rosszul (+2000 kcalnál már lehet, hogy én is gondolkodóba esnék és egy kevés szénhidrát is bejönne, nagy aktivitásnál, úgy tudom, kell is). Egyik sem jobb vagy rosszabb, bár a cukor határozottan emeli a vércukor- és inzulinszintet, a zsír pedig kicsit sem. De nem ez számít igazán, hanem hogy hogyan érzed magad, mit preferál a szervezeted.
A cukor. Semmi szükséged a fehércukorra. GOndolomn, arra gondoltál.
Bőségesen elegendő, ami a gyümölcsökben van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!