Hogyan szoktátok elkészíteni és ízesíteni a kuszkuszt köretként?
Köretként a legegyszerübb picit megsózni és kétszeres mennyiségü forró vízzel leönteni, tetszés szerint lehet füsezrezni.
De eredetileg az az étel fölött készült gözöléssel, amihez adták körítésként, egy pároló edényt tettek a föételes edény tetejéere fedö helyett és az abból felszálló gözök párolták és ízesítették a kuszkuszt.
A kuszkuszt kimérem és egy hőálló tálba szórom, felöntöm ugyanannyi forró vízzel, adok hozzá egy kevés olívaolajat vagy vajat. Én még nagyon kicsit meg is sózom ilyenkor.
Légmentesen lefedem folpackkal és 5-6 percig állni hagyom, hogy meg duzzadjon. Mást nem is kell vele csinálni, 5 perc alatt magába szívja a vizet és kész. Egy villával fellazítom a szemeket, hogy szép, pergős legyen.
Csak olyan ételhez készítem köretként, ami szaftos, mártásos, vagy egyszerűbben fogalmazva amihez illik a tarhonya, vagy a nokedli, ahhoz kiváló köret a kuszkusz is.
Köretként csak natúrban, nagyjából úgy, ahogy a 4-es is írja.
Önálló ételként hagymát és fokhagymát párolok, kis kockára vágott zöldségeket adok hozzá (ha van, főleg cukkinit és padlizsánt, de bármilyen zöldség jó), paradicsomot teszek hozzá (kockára vágott nyers, vagy konzerv), fűszerezem (római kömény, koriander, szerecsendió, kurkuma, fahéj). Ha a zöldségek megpárolódtak, felöntöm a kuszkusz mennyiségének megfelelő vízzel, ha felforrt beleöntöm a kuszkuszt, leveszem a tűzről, letakarom, 5 perc múlva kész. Magában is finom, de ha tartalmasabb étkezésre vágyunk, lehet hozzá enni omlettet, főtt vagy sült húst, olajbogyót. Tökéletes vacsoraétel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!