Megéri konzerv hüvelyeseket venni?
Egy adag száraz hüvelyes átlagban kb. 30ft. Ugye ezt be kell áztatni, ha minden nap akarom enni, akkor szinte minden este legalább egy edényben ázik, de van hogy többfajtát szeretnék, akkor több edény...
A konzervből ki tudja mi oldódik bele, egy adag ára kb. 200ft. Gondolom nem kell részleteznem, milyen egyszerű vele bánni.
Ti választanátok hosszútávon a száraz hüvelyeseket?
Fura, hogy pont egy olyan dolgot hozol fel példának amit körülbelül pont ugyan annyi elvégezni, mint kinyitni egy konzervet. Miből tart engedni egy tálba vizet és beletenni? Miután felhasználtad pont 5 másodperc elöblíteni a tálat..
Én sokszor délután döntöm el, ha hazaérek a munkából, hogy mit fogok főzni így inkább használok fagyasztott, vagy konzerv dolgokat ilyen esetben, mivel előző este ugye eszembe sem volt, hogy beáztassam. Persze, ha van időd és mindig előre eltervezed, hogy mit akarsz enni akkor friss alapanyagokból dolgozni nyilván jobb, mint konzervesből.
Azt elfelejtettem odaírni, hogy az áztatás utáni főzőcskézés (és mosogatás, mert gyakran odaégetem...) viselt most meg annyira, hogy kiírjam a kérdést és elgondolkozzak a konzervek használatán.
Úgy tudom, áztatni kell ezeket, így is volt, amelyik egy óráig főtt.
Nemrég vezettem be a mindennapos hüvelyesfogyasztást (A hogy ne halj meg című könyv hatására), úgyhogy még "kezdő" vagyok ezeknek az elkészítésében.
Vesebabot, gyöngybabot meg ilyeneket szojtam venni 199 ftost.
Zöldbabot illetve mas zöldsegeket mirelitt formában.
Köszönöm nektek a fagyasztott tippet!
Ha nem csak kötekedni akarsz, hanem valóban érdekel, hamar hozzászokhat a szervezetünk a sok emészthetetlen rosthoz, cukorhoz, amelyek a hüvelyesekből származnak, valamint sokféle fűszer is segíthet a dolgon. (Hús és tejtermékek nélkül pedig sokkal jobb a helyzet ezen a téren.)
"Fura, hogy pont egy olyan dolgot hozol fel példának amit körülbelül pont ugyan annyi elvégezni, mint kinyitni egy konzervet. "
Babot, lencsét, meg egyéb száraz hüvelyeseket azért jóval tovább tart elkészíteni, mint kiniytni a konzervet!
Még ha az áztatástól eltekintünk is - ami régebben tároltak esetében ajánlott, mert ezzel rövidül a fözési idö -, alap esetben is legalább egy óra mire meggfönek (kivéve, ha elöfözött, de akkor majdnem ott van, mint a konzerv!)
A konzervek meg semmivel sem rosszabbak, mint az otthon fözött, mivel nincs benne semmi, csak a hüvelyes meg víz (tartósítószer nincs, mert a konzervbe fölösleges), és a dobozból sem ázik ki semmi!
Nekem van itthon két babkonzerv. Főzök én, még a kenyeremet és a kókusztejemet is magam készítem, de a száraz hüvelyesek főzögetéséhez nincs humorom, kivéve a sárgaborsót és a vöröslencsét, mert azt csak felrakom és szétfő bőven 1 órán belül (bár a sárgaborsót általában beáztatom, a vöröset nem kell, elég hamar megfő, apró). Igaz, nem is eszem babféléket, csak ha nagyritkán a párom főz, kuktában. Nálunk ő a kuktás, én nem kezelem, ez van (mély edényekkel nem dolgozom, megvagyok így is).
Úgyhogy nekem jó ötletnek tűnik egy 200 forintos konzerv. A hüvelyesek olcsók, pont nem érdekel a konkrét ár.
Fiatalon remekül elvoltam a konzervekkel, főztem én mást is, de azért néha este fél 10-kor hazaesve a munkából nem mindig álltam neki főzni (csak általában, de sosem babot).
Sok éve tavaly vettem először, szigorúan nem cukrosakat és egyszer majd csak felhasználom őket. Az velük a baj, hogy rém picik és csak kettő van, semmire sem elég egy, ha nem főzés alapanyagaként alkalmazom valami nagyobb dologhoz. Kuktázni 75 dekát szoktunk, én pedig általában fél kiló sárgaborsót főzök, mivel azt egy ember eszi, napi egyszer. Ha már dolgozunk vele, ne egy adag legyen.
Való igaz, minimum duplaáron veszem így a babot, konzervben, nem számolva a főzést, ami nekem télen nem számolandó, mert akkor fűtés, ami úgyis kell... De pár évente egyszer nekem megéri, ott van a hűtő tetején 2 doboz, egy fehér és egy vörös, olcsó és jól jöhet bizonyos helyzetekben. Normálisan érdemesebb rendesen és nagyobb mennyiségben főzni, nekünk legalábbis, tuti van, aki utál hosszas főzéssel szórakozni s a konzerv bab is kifejezetten olcsó.
Úgyhogy mindenki döntse el. Én maradok a zsenge zöldborsónál, ami nyersen is jó, bár az foglalja a helyet a fagyasztóban :) Hüvelyesek nélkül is lehet egészségesen élni, de ez már messzire vezet s ezt is mindenki döntse el maga. Nekem nem jók a szénhidrátbomba száraz hüvelyesek, de néha színesítik az életet.
Általában mirelitet veszek vagy szárazat, de van itthon konzerv is. Az aldiban pl. akcióban remek áron lehet hozzájutni.
Például hideg salátákhoz sokkal jobb a konzerv, ha eleve főznéd, mint mondjuk a chili con carnéhoz vagy a lencsefőzelékhez, esetleg sólethet, akkor mehet a száraz változat is.
Amit soha nem vennék, azok az üveges megoldások: üveges borsó pl.
Egyébként az alumíniumból kb. semmi nem oldódik bele. A műanyag lenne veszélyes.
Szerintem megéri. A vörösbabot nagyon javaslom, mivel olcsó, és rengeteg fehérje van benne hozzá képest. Gyakorlatilag fele annyi nincs (árban) mint egy protein szelet, és legalább annyi fehérje.
A konzervben lévő tartósítószer semmivel sem veszélyesebb, mint az esetlegesen vegyszeresen kitermeszett növények, vagy bármilyen más ételben van amúgy tartósítószer.
Jó étvágyat! (Én egyébkétn csak mikrózni szoktam a konzerves babokat, utána egy gyors 20 másodperces mosogatás (mivel tányérból jobb enni) és kész. Nem macerás, nem ég oda.
Ahogy fentebb írták a fagyasztott zöldségek is jók. én kevés vizet teszek rá, mikrózom, és megeszem, és nincs bajom vele.időt nem veszi el (Van akinek ez már ,,túlzás'' én csak a lehetőségét vetem fel)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!