Melyik fajta krumpli jobb rakott-krumplinak, melyik jobb paprikás-krumplinak? ÉS melyik sütésre? Meg lehet ezt határozni?
Igen.. Most már a legtöbb boltban feltüntetik, hogy melyik fajta burgonya mire jó.
A kereskedők kötelesek feltüntetni a burgonya fajtáját. Elég annyit megjegyeznek, hogy az A = főzni, a C = sütni, a kettő között a B = mindkét célra egyformán jó.
Ezért én mindig a B jelűt veszem, és nincs gondom sütéskor, főzéskor, mert a B jelű a köztes!
A burgonya fajta kiválasztása egy külön tudomány.
15 éve küzdök vele, de tuti biztosra sosem mentem a burgonya fajtája alapján.
Egyszer úgy 20 éve vásároltam egy "Agria" nevű burgonyát.
Vettünk 2 zsákkal belőle, így tél előtt. Sárga héjú. Az a krumpli mindenben tökéletes volt. Főzni, sütni egyaránt lehetett és rendkívül jó íze volt.
Pár évig ugyanattól a termelőtől vettük és mindig nagyon jó volt. Aztán egyszer eltűnt a termelőm. Vettünk mástól, de az meg sem közelítette az előzőt, pedig fajtára ugyanaz volt. Ekkor rájöttem, hogy a föld is nagyon befolyásolja , ahol termelik. Salátát nem csinálok belőle, így arra nem tudok tanácsot adni.
De a lényeg amire rájöttem:
Új krumplit szinte semmihez sem használok, esetleg egy krumplileveshez.
A rakott krumpli viszont az egyik kedvencem és kényes vagyok arra, hogy tökéletes legyen. A sárga krumpli a legjobb hozzá, mégpedig az olyan ami egy icipicit már elkezd fonnyadni, és ami a héjában való főzés után, ha megpucolod, akkor ragacsos a felülete. Ez a legjobb tört krumplinak is. Ezek a fajták olajban sütéskor kissé zörögnek, de ha kiveszed ,pár perc elteltével megpuhul a külső rétege is.
Mindig azt csinálom, hogy ha burgonyát veszek, akkor csinálok egy próbafőzést , amit csak úgy magában megeszünk és ha jó, akkor másnap irány a bolt és degeszre tömjük a bevásárló kocsit.
Vannak lisztesebb és kevésbé lisztes krumplik, láthatóan vannak szétfővősebbek, egyesek ezt figyelembe veszik. Én nem, én bármilyenből csinálok bármit, leszámítva az újkrumplit, mert az még nem elég ízes, azt mi mindig csak petrezselymes krumplinak készítettük, arra igen jó :) Paprikás krumpliba öreg kell, rakottnak is az a jó s igazából mindennek...
Én a sárgát szeretem (ízre, puhaságra), így mindent abból csinálok. Salátát és tört krumplit, krumplipürét sosem készítek s a többi ételemnél nem érdekes, mennyire fő szét, az eredményt egyformán szeretem, az, hogy sárga, nagyságrendekkel többet nyom a latban, bár pirosból is van finom, de a sárgában szinte sosem csalódom.
A tescóban mindig látom, hogy rá van írva, mire alkalmas a krumpli, de valószínűleg már másutt is van ilyesmi, de a tescón kívül (ahol kiakasztom a pénztárost, amikor 8-10 kilót veszek, szerintük kevesebbet illene, erre nincsenek ferlkészülve... ??? alig eszünk krumplit a kis családomban, de nem járunk naponta boltba) csak zöldségesnél veszek krumplit s ott nincs csomagolása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!