Tényleg ilyen rossz a mikrós kaja?
Mi különbség van az között, ha valaki elkészít például egy bolognai spagettit, vagy megveszi dobozban, amit a mikróba teszel. Ugyanúgy mesterséges anyagokból készülnek a hozzávalók, amiket megveszel. a spagetti tészta például, vagy a paradicsomkonzerv, mert gondolom senki sem a kerti paradicsomot sajtolja ha ilyet csinál.
De ott vannak a rántott húsok, nem mindegy hogy te panírozod, vagy már úgy veszed?
Szoktam venni ilyen chiken nuggetset például, amihez van hasábburgonya. Mennyivel jobb, ha te hámozod, meg csíkozod fel a krumplit, minthogy egy gép megcsinálja előtted.
Azért kérdezem, mert a lakótársaim például mindig beszólogatnak, hogy "miért nem eszel normális kaját". Hát szerintem ez épp ugyanúgy nemnormális kaja mint az ővéké, mert ők sem a biofarmról szerzik az ételt.
Annyi a különbség, hogy én vacsorára 4 percet várok, ők meg ott szobroznak órákat a konyhában ugyanazért a kajáért.
Erről mi a véleményetek?
26F
A dobozos kaják tele vannak tartósítószerekkel, stabilizálószerekkel meg még rengeteg egyéb vegyszerrel.
Másrészt meg ha valaki rendesen föz, az nem paradicsomkonzervet használ, meg félkész termékeket, hanem nyers alapanyagokat, ezért a különbség igen nagy.
De próbáld ki, hogy fözöl spagettit (nem felmelegítöset), beteszed egy dobozban a hütöbe és három nap múlva megmelegíted a mikróban. Èszre fogod venni, hogy ez az ehetetlenség határán lesz (hogy melyikoldalon, az kérdéses) és akkor el tudsz gondolkodni azon, hogy mi mindent kell beletennia dobozos, mikróban melegíthetö ételbe, hogy heteklig elálljon!
Mondjuk én - pont a bolognaihoz - a szüleimtől hozom mnidig vidékről a paradicsomlét, és sosem veszek konzerveset. Miből gondoltad, hogy akinek saját kertje van, az nem csinálja meg ezeket magának?
Sosem jártam utána, de valaki egyszer azt mondta, a mirelit krumplik valami "krumpliporból" készülnek, és nem sok közük van ahhoz, amit otthon meghámozol és felszeletelsz. Nőként amúgy én sem vagyok egy nagy szakács és sokszor rendelek kaját, de azért szerintem kemény, hogy 26 évesen szerinted ugyanaz a mekis kaja meg az, amit otthon főzöl.
Igaza van a 3-nak, a krumplit valami darált krumplizúzalékból készítik, különböző anyagok hozzáadásával és formázzák.
A panírozás sem úgy zajlik mint házilag (liszt, tojás, prézli) hanem egyszer mártják kész morzsába, amiről nem tudni miből van. Egy biztos! Nekem a házi rántott dolgoktól kutya bajom. Gyomrom, epém, májam rendben van, a vasszeget is megemésztem, viszont a gyári panírozott cuccoktól olyan gyomorégésem, gyomorfájásom lesz, hogy a falra tudnék mászni tőle.
Biztos, hogy nem azért főzőcskézünk, mert imádunk a konyhában aszalódni órákat, csak szeretjük tudni, hogy nem műanyagokat és egyéb vegyszereket eszünk.
Te meg, ha ezt el tudod fogadni és a gyorsaság a lényeg, csak nyugodtan egyed a mikrós kajákat!
Na álljunk meg egy kicsit.
A magad által főzött élelmiszerben tudhatod, hogy mi van, és Te magad választhatod ki, hogy mire mennyit szánsz. Vehetsz bio paradicsomot, gyúrhatod magad a tésztát, vagy épp vehetsz boltit is. Mindemellett saját szájízednek megfelelően készítheted el az ennivalót, és frissen fogyaszthatod.
Ezzel szemben az előre legyártott kis dobozkában fingod sincs, hogy mi van belepakolva, hány féle tartósítószerrel, hány kiló cukorral és sóval, mindemellett még csak nem is friss.
Inkább áldozok napi 1 órát a főzésre.
Amikor ifjú voltam, én se foglalkoztam annyit eme dolgokkal (bár akkor is főleg házi készítésű ételt ettem, ami jobban ízlett s megbízhatóbb volt), de ma már elképesztően szkeptikus vagyok az élelmiszeriparral kapcsolatban. Nyilván a profit számít ott is, nem az emberek egészsége, de az eltarthatóság, ez-az miatt természetes is, hogy mindenféle vackokat pakolnak bele. Sokkal jobban szeretem megvenni az egykomponensű alapanyagokat, s akkor tudom, mi van az ételben (nyilván az alapanyagok sem tökéletesek, de mit tudok tenni? megválogatom, amennyire tudom, aztán a többit majd lekezeli az immunrendszerem).
Amúgyis speckó étrendem van, merő egészségtudatosságból, muszáj magamnak főznöm, de ez nem annyira megerőltető, sok egyszerű étel van.
A sült krumplit szeretem, de a mirelit értelmét sosem sikerült felfedeznem, az nekem nem jó. S mennyire könnyű már házilag készíteni...
Sosem főzök órákig. A mai krumplis étel ilyen bő negyedórás volt, a süti pár perc, majd sült magának... De akinek van kedve húsos étellel órákig pepecselni, az is hadd tegye. Sokkal jobb, mint előre kutyult, ki tudja, milyen vackot sütögetni. Van, aki érzi a különbséget, igazából elég könnyű...
Olvasd el például egy halrudacskás dobozon leirtakat, van ami 100% hal,de a kevésbé minőségi termékekben ez már csak 30%, a többi morzsa, liszt, cukor, térfogat növelő szerek, egyéb adalékok.
Egyszer kipróbáltam az utóbbit, mit veszíthetek alapon, hát, többet se...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!