2 napja lejárt felvágott még fogyasztható? Kinézete szép és szaga sincs.
Símán. A megadott időtartam a legrosszabb feltételeket veszi alapul, plusz még arra is rászámol valamennyit.
Én mindent megeszek, aminek nincs fura szaga, állaga, íze.
Pl. a leves is addig jó, amíg nem kezdenek apró buborékok megjelenni a tetején. Akkor már dolgoznak benne a bacik ezerrel. Egyből meg is savanyodik, vagy más esetben "megturbósodik" az íze. Vagyis lehet érezni, hogy megromlott. Pörköltnél is ugyanez. Szemre látszik, hogy beindult a fermentáció.
A szemünk és az orrunk remek detektor. Ha egy ételnek valami baja van, az 99%-ban meglátszik az állagán, illetve megérzik a szagán és az ízén. Régen a háború alatt nem volt olyan, hogy hűtőlánc. A húsok a hentesnél ha voltak, akkor mindig bűzlöttek, bomlásnak indultak. Akkor pl. ecetes, szódabikarbonátos, boraxos, nitrátos citromsavas, vagy hasonlóval kezelt vízben alaposan átmosták, majd leáztatták. Utána megfőzték, megsütötték, mint rendesen szokás. Túlélték, oszt megszülték anyánkat, apánkat, akik szintén élnek és virulnak. A mi generációnk meg cukorbajos, magas vérnyomásos, érelzáródásos, infarktusos, rákos, COPD-s, miegymásos. Érdekes, nem?
Attól félünk mindig, ami legkevésbé veszélyes ránk. Ami a valódi veszélyforrás, arra meg rá se bagózunk... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!