Mindegyik felvágott hulladék, vagy csak a párizsi?
Aki jártas ilyesmiben, kérem, válaszoljon.
Illetve, felvágott helyett mi lehet enni (mit lehet tenni zsömlébe)? Csak kolbászt és szalámit?
Köszi.
Igen, ez is nagyon tetszik, hogy ma már a kakastollból is sonkát csinálnak.
A rántotthús jó ötlet, kipróbálom.
Mindegyik ugyanabból a prádból van, csak ilyen-olyan jelleget adó anyagokat kevernek bele. Egy kis ömlesztett sajt, egy kis zöldség, egy kis chili paprika.... stb. Ugyanez a virsli, szafaládé, krinolin, stb stb, csak más az ízesítése, más állományjavítókat tesznek bele, más textúrát állítanak be neki...
Az alapja mindnek ugyanaz, aminek a minőségét az árával tudnám leginkább jellemezni, a nagyker áron kb 40 ft-os kilónkénti áron veszik a gyártók a nagyobb üzemekből.
A sonkák közt vannak jó minőségűek (pl feketeerdei), vagy bacon. Vagy a házi megoldás, egyben sült/főtt/füstölt hús szeletelve.
Felvágott helyett rengeteg dolgot lehet tenni a zsömlébe, sajtot, szárított paradicsomot, tojáskrémet stb stb stb .
A WHO szerint minden feldolgozott hús egyértelműen rákkeltő, a cigarettával sorolható egy csoportba.
Tehát a darált hústól a bolti csomagolt csirkén át a szalámiig és a kolbászig minden. Tehát, ha ügyelsz az egészségedre, semmi ilyesmit nem fogyasztasz.
"2. What do you consider as processed meat?
Processed meat refers to meat that has been transformed through salting, curing, fermentation, smoking, or other processes to enhance flavour or improve preservation"
Tehát a WHO szerint MINDEN hús ide tartozik, amit tartósítottak, ami ipari folyamaton átment. Ebbe beletartozik a sózás és füstölés is, tehát a sonka sem egészséges, hanem, a cigarettához hasonlóan karcinogén.
Ennek okai: hem vas, telített zsírsavak, koleszterin, antibiotikumok, hormonok, a tartósítás és ipari folyamatok során felhasznált kemikáliák, az állatnak beadott gyógyszerek, a takarmány rossz minősége ill. annak vegyszerezettsége, mely 10x-es koncentrációban van meg a húsban az elfogyasztott takarmány által, a heterociklikus aromás vegyületek és a policiklikus aromás szénhidrogének.
SZendvicsbe húsok helyett mehet pl. avokádó, uborka, paradicsom, retek, saláta, répa, hummusz, tofu, szejtán, paprika, mogyoró/mandulakrém (nem a cukros vacak), szárzeller, káposzta, nyers cékla, csírák, zöldségkrémek s zöldségpástétomok (padlizsánkrém, cukkinikrém, stb.), tahini, babfélékből készített szendvicsbevalók, stb.
Párizsit meg nem enném, az egész bőrpép, meg sűrűsítő, ízfokozó anyagok.
Viszont sonkákból a magasabb árkategóriásak egész jók szoktak lenni.
De ha tényleg biztosra akar menni az ember, akkor lehet kapni sonkaprést, pár ezer forint a neten, ha valaki tud szerezni jó helyről húst akkor pépesíteni, fűszerezni kell, a sonkapréssel formázni, és megsütni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!