A szocializmus évtizedei alatt tényleg jobb minőségűek voltak a magyar élelmiszerek?
Különösen az édességek, amelyekről ezt hallani, de az akkori húskészítményeket is dicsérik egyesek.
Legalábbis a családomból sok idős ember mondja ezt.
Akkor voltam tini, most sem vagyok még aggastyán.Sok mindennek jobb íze volt, de van olyan is, ami most jobb (bár én úgy gondolom, ez egyéni ízlés kérdése is, tehát úgymond relatív).
Ott van például a tej.Zacskós tej volt, ami nem állt el egy hétig, viszont nem vizes lötty volt, hanem inkább a hígabb főzőtejszínhez hasonló minőséget izt képzelj el.Vagy mint a kávétejszín.Húskészítményekkel sem volt gond.Akkor is létezett már zalai, párizsi, vadász, olasz , stb felvágottak, pick szalámi és társai.Azok ugyan ilyenek voltak.Virslire én egy fajtára emlékszem csak, a fekete csík volt a "bőrén", na az veri az összes mostanit!
Kocka sajtokból volt egy csomó féle, nem csak medve mint most, még C-vitaminos is volt, meg Öcsi sajt :D és volt csoki ízű Mese sajt.
az édességekről nekem megoszlik a véleményem.Nekem az akkori boci meg tibi nem jöttek be, a sport szelet is elég gagyinak tűnt, viszont én szerettem a vadász csoki szeletet (hát igen, a vadász már akkor is tudott..)
A bonbonok nagyon csodásak voltak és gyönyörű dobozokban.Voltak ilyen hab porok, különféle ízben, dobozosak voltak.Tejjel el kellett keverni, beleönteni a habszifonba és csodálatos habkrém lett belőle! Ez megszűnt, amit nagyon sajnálok.A rostos üdítők tényleg 100% gyümölcsből voltak, jó nagy üvegben és olcsón.az üdítők finomabbak voltak sokkal, nem ilyen édesítős, szacharinos löttyök.Szaloncukor 2 féle volt, zselés, meg konzum.de a zselés az olyan finom volt hogy azóta sem ettem hasonló minőségűt.Édességek közül a nebuló cukrot meg ajó igazi fruttit sajnálom hogy már nincs, meg volt virágkoktél (vagy valami hasonló) nevű keménycukorka, ami közt volt rózsa ízű is.
Húskészítményekről még annyit, hogy a hús (csirke, tyúk, sertés).Jobb minőségű volt, ízletesebb, omlósabb, most néha olyan mintha gumicsirkét főznék...A tejszín és a tejföl tejből volt, nem ilyen növényi vacakok..
Én csak 11 évet éltem meg belőle, de nem emlékszem rá, hogy a rendszerváltás után máig romlott volna valaminek az állaga vagy a minősége.
Inkább az maradt meg, ami most nincs, hogy sok mezőgazdász volt az ismerősi körben, és ment a csere-bere, és ingyen jutottunk termelői napraforgó olajhoz, aminek tényleg napraforgó illata volt, meg tudtak intézni nagyon olcsón ZSÁKKAL magyar kristálycukrot, mert rokonságban volt méhész.
Ma már ezek nincsenek meg, senki nem akar termelni.
Másabb volt.
Minőségben általánosságban jobb volt, bár voltak kivételek.
Az íz más téma, az szubjektív.
Én aránylag emlékszem rá, meg folyamatosan vettem, veszem őket , és a minőség, és az íz is feltűnik, ha változik.
És aránylag objektív rálátásom van az élelmiszerekre, elég sokat tanultam róluk, meg millió félével dolgozom nap mint nap, szóval szerintem reálisan látom.
Ahogy én látom, a minőség jobb volt, azt vetted, amit akartál, nem volt ennyi "költségcsökkentő" tétel az összetételekben.
Manapság egyre inkább jellemző a rommá adalékolás, mindenféle hulladék 1 forintos fossal felszaporítanak mindent, (legalábbis rengeteg dolgot!) a pálmaolajtól kezdve az állateledel minőségű husipari hulladékig.
Aztán az egyre fejlődő technikával, állomány javítókkal, mesterséges íz aromákkal, íz fokozókkal, az eredeti alapanyaghoz közeli állagot érnek el, az aggyal pedig mesterséges módon elhitetik, hogy az baromi jó!
(Ez egyébként érdekes, mert ami jó, arról is az agy hiszi azt, hogy jó, szóval kicsit mátrixos történek...:))
Az íz...
Hát ahogy mondtam, más téma. És vissza is kanyarodhatunk a mátrixos vonalra. Nem volt ennyi mesterséges aroma, meg 20 héle ízfokozó, ami ba-kurálja az agyad, elhitetve veled, hogy milyen jó, így aztán egy mai élelmiszereken felnőtt ember számára, valószínűleg nem is lenne olyan jó.
Pl egy csoki annyit tudott, mint a kakaó, amiből csinálták, tettek bele egy kis cukrot, oszt le volt tudva.
Csoki íze volt, én ezt mindenképpen minőségibbnek tartom annál, mint ha egy úgy olvad a szájban (a pálmaolajtól) meg olyan elképesztően jó íze van, (a kitudja mit tartalmazó E-betűktől) hogy alig bírom abbahagyni az evését.
Első kóstolásra, lehet, hogy 2. ízlene jobban, de így, hogy egyszerűbb élelmiszereken nőttem fel, és tudom, hogy minek milyen íze, állaga, textúrája van valójában, így tudom, hogy amitől jó, az 90%-ban, oda nem illő anyag!
Pl túrórudi.
Eleve ott kezdődött, hogy volt egy olyan botrányos papír csomagolása, amiből alig lehetett kiszedni.
A csokibevonat úgy töredezett rajta evés közben, hogy kistányérról kellett enni. :D
De hát a csoki, az így törik!
A mostani, nem így törik, aminek lehet örülni is, meg el lehet azon is gondolkozni, hogy milyen ócska "műanyag" komponense van, amitől nem úgy törik!
A túró régen, túró volt!
Mint ha megvetted volna a túrót, tettél volna bele egy kis cukrot , kész.
Most... Hát csak ak azt a krémes homogén állagot nézd már meg, hol olyan egy túró???!!!
Ja, meg 4-szer annyi cukor van benne, émelyítő édesség bomba, mert erre van igény!
Ha megkóstoltatnál egy régi túrórudit egy mostani gyerekkel, ízetlennek érezné a túrót! Túró íze volt!
Most minden szir szart beleraknak, 5ezer féle ízesítése van, 1 dolgot nem lehet rajta érezni a túró ízt!
Vagy mondjuk húskészítmények.
Vegyünk egy császár szalonnát. Gyönyörű húsos, vákuumba csomagolt igényes szalonnákat lehet kapni.
Aminek egyrészt szintén lehet örülni, hogy nem egy tapadós papírban b-sszák neked oda a szalonnát, aminek azt a részét kapod, ami épp jön, ha porcos azt, ha zsíros azt, legfeljebb előre tudsz nézegetni, hogy kell vagy nem kell, ha csúnya, nem viszed el....
Másrészt ha azt mondom, hogy a mai hűde igényes "császárszalonnát" (-nak hazudott valamit) ipari szalonnából, meg hájból, meg az oldalas nyesedékeiből rakják össze bazi nagy táblákban, húsragasztó enzimmel ragasztják össze, úgy azért egyből nem olyan étvágygerjesztő!
Finom, jó állaga van, ... csak hulladék szarokból van összerakva. És ez sok más dologra is igaz általánosságban.
Sok reális dolgot olvastam a hozzászólásokban, de a kenyér kritikát nem értem. Viszont kezdjük ott, hogy szoci és szoci között is volt eltérés! Nagyon nem mindegy, hogy az 50-es, a 60-as, vagy a 70-80-as évekről beszélünk-e!
Én a 80-as években voltam gyerek, az akkori zsemléket azóta is emlegetjük! Isteni volt. Ma ritka az olyan.
Minden egyszerűbb volt bár, nem volt változatosság, de az egyik magyarországi agráregyetem kikutatta, asszem a Szegedi A.T. Egyetem (és a világon számos kutató), hogy világszerte évtizedenként jelentősen romlik a talajok tápanyagtartalma. Ennyi arról, miért egyre íztelenebbek a zöldségek és gyümik.
Csokiból alig volt pár fajta, meg általában a világon mindenre érvényes volt az alacsony választék. Ráadásul bár a táblacsokik jók voltak, de számos édességnek elég gagyi íze volt, némelyik "gyógyszerízű" volt.
A traubit szerettem, egyébként még nem kóstoltam a mai, "retro traubit".
Szerintem ti fordítva olvassátok a könyvet. A mai világban fel annyi élelmiszeradalék lehet benne, mint régen. Régen rá sem volt kötelező írni. Az aszpirin volt a legjobb példa erre, amin gyakorlatilag semmi sem volt, csak az, hogy ára 2 Ft, és amikor az első nem-gyógyszer pezsgőtabletta megjelent, elképedtem a négy oldal tudnivalón. Attól volt a termék finomabb, mert az ember még kevésbé számított, mint ma, csak az ellenkezőjét írta a Népszabadság.
Finom volt a tej meg a rudi. Két villanyos kollégámat bevitte a műszaki főnök a törökbálinti tejüzembe 86 körül, utána két hónapig nem ettek tejterméket. :D Emlékezzetek az 500 tonnás higanytóra a föld alatt, pont ugyanilyen felelősségteljes volt az élelmiszeripar is, mitől lett volna más?
7 éves voltam rendszerváltáskor, vannak emlékeim jócskán a 80-as évekről és a 90-es évek elejéről.
A pilóta keksz fantasztikus volt, még a 90-es évek elején is, aztán emlékeim szerint máshoz került a gyár, és onnantól kezdve borzalom lett a keksz. Viszont az utóbbi időben tettem még egy próbát vele, és meglepődve tapasztaltam hogy ismét kezd majdnem ugyanolyan lenni mint régen.
A másik a sajt. Nem volt 56 fajta sajt mint most, viszont az akkori trappista még sajt volt. A tej szintúgy tej volt és nem valami lötty. A kenyér tömött volt, és a töltött tibi csoki isteni.
Én sem vagyok mai csirke, 74ben születtem.
Szerintem finomabbak voltak az élelmiszerek, de lehet, hogy csak az idő szépítette meg.
Nekem személyes kedvencem volt a Budapest Maci és a Kajla táblás csokik.
Na meg az Africana minden ízben. Ezeket a mai gyerekek meg sem ennék, mert nem minőségi tejcsokoládék. Még csak nem is tejcsokik.
A szörpök finomak, ragacsosak, sűrűek voltak.
Az üdítők is nagyon finomak voltak. A jaffa ízét még mindig érzem a számban.
A párizsi tényleg jobb volt, mint most, de nekem a kópé szelet jobban ízlett.
Karamellás tejet és kakaót zacskóból ittuk, mellé ettünk két kiflit és tökéletesen elvoltunk vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!