Miért voltak sokkal jobb minőségűek a szocializmusban a magyar élelmiszerek? Pedig nem volt konkurrencia.
Én ezt nem tapasztalom, sőt, inkább most finomabb sok minden.
Zsemle és kenyérfélék minősége meg teljesen attól függ, hogy hol veszed. Virsliből is van százféle. Van amelyik jó, van amelyik nem. De hogy mind rosszabb lenne, mint régen? :S
Csokik meg sokkal jobb ízűek, mint régen. Konzervet nem eszem és nem is ettem. Trappista sajtot is gyárt egy csomó cég. Melyikre gondolsz, hogy rosszabb, mint a régi??? Ugyanez igaz a tejre is. Vagy mindegyiket megkóstoltad már? :D
Csak a szokásos "régen minden jobb volt" hiszti baromság.
Semmi alapja nincs.
A csoki tényleg brutális, persze sokaknak a túlaromázott dolgok ízlenek...
A legtöbbhöz nem sokat tudok hozzászólni, én pont azért hagytam el a bolti kenyér evését, mert sehol sem kaptam jót, vagy csak speciális helyen és drágán. A sajátom a legolcsóbb lisztből is nagyságrendekkel finomabb volt, mint egy olcsóbb bolti, ami a tárolást se bírta.
Az elég köztudott, hogy ha az ember nem alapanyagot vesz, akkor elég sanszos, hogy azt tesznek bele, amit nem szégyellnek, illetve amitől kívánatosabb, eltarthatóbb, térfogatosabb lesz s nagyobb lesz rajta a profit. A gyümölcslevekben és szinte minden savanyúságban édesítőszer van, szinte mindenben mindenféle nem oda való, nem egészséges adalékanyag, szinte minden fűszerkeverékben ízfokozó, ésatöbbi.
Én szinte csak zöldséget, gyümölcsöt, olajos magvat, natúr fűszereket veszem, kész vagy félkész terméket pedig alapból sosem (s ha évi pár alkalommal mégis, akkor is megnézem az összetételt, hogy legalább a számomra legdurvább elemet ne legyenek benne. mit mondjak, nem egyszerű. tipikusan 5-6 alkotóelem van, ami miatt nem veszem meg).
A sparos trappista speciel egészen kellemes az én ízlelőbimbóim szerint (jó, nem olyan, mint a kedvenc holland sajtjaim, persze, de ételbe azért még jó, de magában sincs vele gond), pont a gyerekkoromban volt rosszabb a piros zacskós, hol nedves, hol ízetlen trappista, bár lehet, hogy az a szint már pont nem a régi rendszerben volt, nem tudom.
Sajtnál nagyon nem mindegy, hol vesszük.
Nyilván vannak azért rendesebb, a minőségre már csak saját érdekükből is figyelő cégek, termelők... Az biztos, hogy igencsak válogatni s ellenőrizni kell, ha jót akarunk.
Mert régen a hentesáru húsból volt. Egy kiló hentesárut százhúsz deka húsból csinálták. ma meg ugyanannyit hatvan dekából. A valamikori Glóbusz konzerveket, a "különleges vagdalthúsT" vagy májpástétomokat csempésztük a határon átt. De nem szójából készült. A mait sajnos a vegetariánus is nyugodtan megeheti. Ma a kutyámnak sem adom, mert nem szereti. A paprikában nem volt ólmos mínium festék. A tejet a tehénből fejték. A kenyér összetevői liszt, só, víz, élesztő (kovász) voltak és semmi más.
Hát ezért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!