Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Miért voltak sokkal jobb...

Miért voltak sokkal jobb minőségűek a szocializmusban a magyar élelmiszerek? Pedig nem volt konkurrencia.

Figyelt kérdés
A virsli, a mackósajt, a Boci csoki, a zsemle, a trappista sajt, az ételkonzervek, a kenyér, a tej, meg minden sokkal finomabb volt. Ma már szinte csak szemetet árulnak a boltokban.

2014. ápr. 17. 08:36
 1/10 anonim ***** válasza:
33%

Én ezt nem tapasztalom, sőt, inkább most finomabb sok minden.

Zsemle és kenyérfélék minősége meg teljesen attól függ, hogy hol veszed. Virsliből is van százféle. Van amelyik jó, van amelyik nem. De hogy mind rosszabb lenne, mint régen? :S

Csokik meg sokkal jobb ízűek, mint régen. Konzervet nem eszem és nem is ettem. Trappista sajtot is gyárt egy csomó cég. Melyikre gondolsz, hogy rosszabb, mint a régi??? Ugyanez igaz a tejre is. Vagy mindegyiket megkóstoltad már? :D

2014. ápr. 17. 08:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 A kérdező kommentje:
Vegyük például a virslit. Igen, százféle van, és százfélét ki is próbáltam, de egyik se olyan jó, mint anno az az egyféle.
2014. ápr. 17. 09:01
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Nosztalgia, az idő mindent megszépít :)
2014. ápr. 17. 09:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
61%
Mert már vagy 25 éve dicső kormányaink elkezdték leépíteni az egész magyar, hazai ipart, beleértve az élelmiszeripart is. Az engedélyező hatóságok engedték mindenféle állományjavító , ízfokozó és egyéb szerek alkalmazását, ennek megfelelően már eleve az alapanyagoknál jelentős romlás következett be. Mindez meg elősegítette a tömegtermeléssel előállított "élelmiszer" behozatalát ill. a hazai (nyugati tulajdonú) cégek terjeszkedését). A virsliben szójafehérje van és nem hús (ezt a kutyák érzik meg azonnal és nem szeretik ezt a virslit); a mackósajtba sok olvasztósót tesznek, emiatt kenődik és nem tartja az alakját, kibonthatatlan stb.; az összes pékáruban ízfokozóval és állományjavítóval kevert liszt van, ami felpuffad ugyan, de mint a vatta és ehetetlen; a tejtermékekhez tejport meg növényi zsírokat használnak stb. Szóval hozzá nem értésből és szűklátóan csak a pillanatnyi szempontokat figyelembe véve intézkedtek és intézkednek ma is, de ez nemcsak az élelmiszer ágban van így. A konkurrenciát meg ennek megfelelően kell értelmezni, ha nincs magyar szabvány, hanem mindent engedélyezni kell, ami az EU-ban van, akkor biztosan a nyugati szemét fog bejönni. A közgazdászok meg nem azzal törődnek, hogy miként ehetne versenyképessé tenni a hazai termékeket a termelés gazdaságosságának fokozásával, mert nem is értenek hozzá és nem is ehez fűződik személyes érdekük.
2014. ápr. 17. 09:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
38%

Csak a szokásos "régen minden jobb volt" hiszti baromság.

Semmi alapja nincs.

2014. ápr. 17. 09:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
67%

A csoki tényleg brutális, persze sokaknak a túlaromázott dolgok ízlenek...

A legtöbbhöz nem sokat tudok hozzászólni, én pont azért hagytam el a bolti kenyér evését, mert sehol sem kaptam jót, vagy csak speciális helyen és drágán. A sajátom a legolcsóbb lisztből is nagyságrendekkel finomabb volt, mint egy olcsóbb bolti, ami a tárolást se bírta.

Az elég köztudott, hogy ha az ember nem alapanyagot vesz, akkor elég sanszos, hogy azt tesznek bele, amit nem szégyellnek, illetve amitől kívánatosabb, eltarthatóbb, térfogatosabb lesz s nagyobb lesz rajta a profit. A gyümölcslevekben és szinte minden savanyúságban édesítőszer van, szinte mindenben mindenféle nem oda való, nem egészséges adalékanyag, szinte minden fűszerkeverékben ízfokozó, ésatöbbi.

Én szinte csak zöldséget, gyümölcsöt, olajos magvat, natúr fűszereket veszem, kész vagy félkész terméket pedig alapból sosem (s ha évi pár alkalommal mégis, akkor is megnézem az összetételt, hogy legalább a számomra legdurvább elemet ne legyenek benne. mit mondjak, nem egyszerű. tipikusan 5-6 alkotóelem van, ami miatt nem veszem meg).


A sparos trappista speciel egészen kellemes az én ízlelőbimbóim szerint (jó, nem olyan, mint a kedvenc holland sajtjaim, persze, de ételbe azért még jó, de magában sincs vele gond), pont a gyerekkoromban volt rosszabb a piros zacskós, hol nedves, hol ízetlen trappista, bár lehet, hogy az a szint már pont nem a régi rendszerben volt, nem tudom.

Sajtnál nagyon nem mindegy, hol vesszük.


Nyilván vannak azért rendesebb, a minőségre már csak saját érdekükből is figyelő cégek, termelők... Az biztos, hogy igencsak válogatni s ellenőrizni kell, ha jót akarunk.

2014. ápr. 17. 10:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:
38%
Mert regen orultel ha ehettel. Ma meg jo dolgodban egesz nap csak zabalsz.
2014. ápr. 17. 15:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:
67%
Mert régen pl a tehén letelt a mezőn es se közel, se távol egyetlen auto sem volt . A fű amit megevett tiszta földben nőtt, nem volt szennyezett. Ma a rengeteg auto, motor szennyezi a környezetet es ez a szennyeződés bekerül az állatokba is. Ettől pedig mas lesz a tej, a hús ize, igy a belőlük keszült termékek is. Ezt próbáljak meg adalék anyagokkal kompenzálni....
2014. ápr. 17. 16:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 mustafa33 ***** válasza:
100%

Mert régen a hentesáru húsból volt. Egy kiló hentesárut százhúsz deka húsból csinálták. ma meg ugyanannyit hatvan dekából. A valamikori Glóbusz konzerveket, a "különleges vagdalthúsT" vagy májpástétomokat csempésztük a határon átt. De nem szójából készült. A mait sajnos a vegetariánus is nyugodtan megeheti. Ma a kutyámnak sem adom, mert nem szereti. A paprikában nem volt ólmos mínium festék. A tejet a tehénből fejték. A kenyér összetevői liszt, só, víz, élesztő (kovász) voltak és semmi más.

Hát ezért.

2014. ápr. 17. 22:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim válasza:
69%
A szocializmusban minden jobb volt. Magyarország legszebb időszaka volt.
2014. ápr. 24. 09:57
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!