18 000 Ft/0,7 l-ért láttam egy magyar pincészetben vörösbort. Mennyivel lehet ez jobb, mint egy átlagos minőségi bor? Vagy ez kimondottan csak a sznobok részére készül?
Azt gondolom, hogy egy bizonyos árkategórián felül már egy normál ember nem tud különbséget tenni a borok között. Nem hiszem hogy egy 20 ezer forintos többet nyújtana, mint egy 5 ezer forintos.
Mint ahogy egy 800 ezer forintos és 20 ezer forintos konyak között sem tud különbséget tenni aki nem szakember.
Ismerni kell a borokat, hogy észre tudd venni a különbséget egy "sima", minőségi 3-4e-s magyar bor, egy 7e-be kerülő Gere Kopár és a kérdésben említett borok között.
Aki nem ért hozzá annak csak száraz bor lesz mindegyik.
Minden italfajtából vannak túlárazott tételek, főleg az „ultradrága” kategóriában, de normális esetben nemcsak a sznobok, hanem a tapasztalt borivók részére is készül a drága bor.
Minden italfajtánál van egy árszint, ami fölött a laikus átlagember számára nincs élvezeti különbség (legfeljebb a pozitív pszichológia miatt jobbnak érzi, ha előre megmondják neki, hogy drágát iszik). Boroknál ez itthon 3 ezer Ft körül van, igénytelenebb embereknek lejjebb. Aki viszont már megismerkedett a jobb borokkal, annak efölött is vannak valódi különbségek.
Tehát tapasztalat nélkül megvenni egy 18 ezres bort mindenképp pénzkidobás. Kb. mintha valaki félmilliós gitárt venne, mikor még nem is tud gitározni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!