A méz miért nem romlik meg?





ezért
röviden:
1. kémhatása erősen savas, ezért nem él meg benne semmi
2. a cukroknak olyannyira alacsony a nedvességtartalmuk, hogy nem él meg bennük semmi, ugyanis a mikroorganizmusoknak is víz kell az élethez. Az meg ne tévesszen meg, hogy a méz folyékony, az attól még tömény cukor, aminek a víztartalma elhanyagolható.
3. A méhecskék által kihányt anyagban olyan enzimek vannak, amik szintén megakadályozzák a mikroorganizmusokat a kibontakozásban.















"kémhatása erősen savas, ezért nem él meg benne semmi"
Hát ez például szamárság.
Ha erősen savas lenne, a savanyú íz érezhető lenne - mint például a savanyú cukorban. Az is tömény cukor, mégis savanyú. A méz viszont nem savanyú. Tehát nem erősen savas!
Az sem igaz, hogy a savanyúsága miatt nem élnek meg benne a romlasztó baktériumok. A savanyú káposzta, vagy a kefír erősebben savas, és ugye éppen a mikroorganizmusok miatt savasak.
A méz az 50% feletti cukortartalma miatt nem romlik meg.
Bárminek (méznek, lekvárnak, szörpnek, stb.) aminek 50% vagy annál nagyobb a cukortartalma, nem romlik meg (tartósítószer nélkül sem). Ekkora cukortartalomnak akkora az ozmózisnyomása, hogy a mikroorganizmusok nem szaporodnak benne.





"A pedig de arra ittam"
Hát ez az. Néhány kupicával kevesebbet kellett volna inni, akkor bizonyára ki tudod fejezni úgy magad, hogy mi is azt értsük, amit mondani akarsz.
Leírni azt amit gondolsz, ez most itt nem sikerült!





Amennyiben több vizet hagynak benne, bizony "felforr", "kifut" a méz.
De persze a két tucat méztermelő, akivel erről beszéltem és mutattam nekik a mintát, biztos tévedtek, mert nem voltak GYK tagok :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!