Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Van recept arra a kenyérre...

Van recept arra a kenyérre amit a görög katolikus templomban adnak?

Figyelt kérdés
Mert nálunk adják külön szárazon is, és isteni az íze, korábban ilyenkor Húsvétkor zsemlét is adtak még felvágatlanul és annyira finom. Van erre valahol recept, google nem dob ki semmit, hol tudnám akkor mégia megnézni a receptet, van valami speci összetevője?

2018. márc. 30. 11:37
 1/3 anonim válasza:
26%
Van
2018. márc. 30. 20:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 mobidick ***** válasza:
100%

Keresd meg kérlek "Ágni görög konyhája" oldalt, addig is egy recept, leírással: A görög kétszersült (Παξιμάδι)

Ki ne evett volna Görögországban "paximadi"-t, a hagyományos, vastag szeletekre vágott görög kétszersültet? Ha máshol nem is, de Krétán bizonyosan mindenki megkóstolta, hiszen ez Kréta egyik hagyományos étele is.


A "paximadi" neve az ókorban "dipiritis artos" volt, ami majdnem szó szerint kétszersültet jelent. A név takarja a készítés technikáját, valójában egy kétszer megsütött kenyérről van szó, melynek végső tálalási formája száraz és darabos.

Eredetileg a kétszersült a tengerészek, pásztorok és földművelők kenyere volt, mindazoké, akik nem jutottak napokig friss kenyér közelébe. Egy idő után a kényszerből mindennapos praktika lett, mára a paximadi egész Görögország területén elterjedt és kedvelt eledel lett, a mediterrán étrend nagyon ízletes fast-foodja. A paximadi elnevezés úgy vélik a római idők alatt élt Paxamos nevéhez fűződik, aki gasztro témájú kutatásokkal, írásokkal foglalkozott. Mindenesetre a környező népek nyelvében is hasonlatos elnevezések használatosak a száraz kenyérre, morzsára, talán mindezek keveréke lehet a szó, véli Andrew Dalby a "Sirens feasts" c. könyvében. Arabul "bashmat" vagy "basquimat", törökül "beskemad", szerb-horvátul "peksimet", románul "pesmet", a velenceiek nyelvén pedig "pasimata".

2018. márc. 31. 13:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 SimkoL ***** válasza:
100%

A prószfora sütése



Hozzávalók: ½ kg liszt, fél élesztő, 1 bögre forró víz, egy kiskanál só.


Összekeverjük a vizet az élesztővel és a sóval, hozzáadjuk a liszthez, összegyúrjuk a tésztát és fél órát kelni hagyjuk. Utána ismét összegyúrjuk, kinyomjuk belőle a levegőt, lapos (úgy 3 cm magas), kerek cipót formázunk belőle, tetejét meglisztezzük és jó erősen belenyomjuk a pecsétet. Tűvel megszurkáljuk a pecsét sarkait, majd előmelegített sütőben 190 fokon huszonöt-harminc percig sütjük.


Forrás: [link]

2018. márc. 31. 14:34
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!