Van recept arra a kenyérre amit a görög katolikus templomban adnak?
Keresd meg kérlek "Ágni görög konyhája" oldalt, addig is egy recept, leírással: A görög kétszersült (Παξιμάδι)
Ki ne evett volna Görögországban "paximadi"-t, a hagyományos, vastag szeletekre vágott görög kétszersültet? Ha máshol nem is, de Krétán bizonyosan mindenki megkóstolta, hiszen ez Kréta egyik hagyományos étele is.
A "paximadi" neve az ókorban "dipiritis artos" volt, ami majdnem szó szerint kétszersültet jelent. A név takarja a készítés technikáját, valójában egy kétszer megsütött kenyérről van szó, melynek végső tálalási formája száraz és darabos.
Eredetileg a kétszersült a tengerészek, pásztorok és földművelők kenyere volt, mindazoké, akik nem jutottak napokig friss kenyér közelébe. Egy idő után a kényszerből mindennapos praktika lett, mára a paximadi egész Görögország területén elterjedt és kedvelt eledel lett, a mediterrán étrend nagyon ízletes fast-foodja. A paximadi elnevezés úgy vélik a római idők alatt élt Paxamos nevéhez fűződik, aki gasztro témájú kutatásokkal, írásokkal foglalkozott. Mindenesetre a környező népek nyelvében is hasonlatos elnevezések használatosak a száraz kenyérre, morzsára, talán mindezek keveréke lehet a szó, véli Andrew Dalby a "Sirens feasts" c. könyvében. Arabul "bashmat" vagy "basquimat", törökül "beskemad", szerb-horvátul "peksimet", románul "pesmet", a velenceiek nyelvén pedig "pasimata".
A prószfora sütése
Hozzávalók: ½ kg liszt, fél élesztő, 1 bögre forró víz, egy kiskanál só.
Összekeverjük a vizet az élesztővel és a sóval, hozzáadjuk a liszthez, összegyúrjuk a tésztát és fél órát kelni hagyjuk. Utána ismét összegyúrjuk, kinyomjuk belőle a levegőt, lapos (úgy 3 cm magas), kerek cipót formázunk belőle, tetejét meglisztezzük és jó erősen belenyomjuk a pecsétet. Tűvel megszurkáljuk a pecsét sarkait, majd előmelegített sütőben 190 fokon huszonöt-harminc percig sütjük.
Forrás: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!