Miért egészségtelen a rántás?
NEM maga a rántás egészségtelenm, hanem az, ha sokat használnak belöle.
A rántás elvileg liszt zsiradékban megpirítva, ami teljesen rendbe van.
A gond az, ha valaki egy nagy fazékban 3-4 liter vízben megföz 1 kg zöldséget és annyi rántást tesz bele, hogy elég sürü legyen fözeléknek - mert ebben az esetben a z étel nagyrészt rántásból áll, némi zöldséggel ízesítöként. Ha normálisan készül a fözelék - 1 kg zöldséghez kb fél-egy liter víz és ebbe pici rántás,részben sürítésre, de föleg aromaként (pörzsanyagok), akkor semmi baj vele.
Ez természetesen nemcsak fözelékre igaz, hanem minden életre, amibe rántást tesznek - egy kevés ízt ad neki, a soktól meg csiriz lesz az egészböl.
A rántás legnagyobb veszélye a mennyiségben kívül az ízét okozó pörzs anyagokban van. Ezek mind rákkeltő anyagok.
Ez igaz minden pirított élelmiszerre.
Pl.: ezért kell feltüntetni a a karamellt (pirított cukor) az élelmiszereken amelyekben felhasználták színező vagy ízanyagként.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!