A mélyhűtött húsban is elkezdhet szaporodni kórokozó?
Semmi nem szaporodik benne, csak túlhűtés esetén olyan lesz mint a szivacs, de az látható is.
Nyugodtan főzd meg!
ENDOTOXIN ???
Ember!
Egy emberi fogyasztásra árusított, -18 fokban fagyasztott húsról beszélünk, ami főzésre kerül!
"
endotoxin.
Olyan baktérum által termelt méreg, mely a baktérium testében található, de a környezetbe nem ürül. A baktérium által okozott betegség esetén, az emberi szervezet immunválasza, vagy az antibiotikus kezelés hatására tömegesen pusztuló és széteső baktériumokból a szervezetbe kerülve mérgezést okozhat."
Beszélsz hülyeségeket! ... csak gondolod "tudományosan" hangzik
Elvben és gyakorlatban nem - de ehhez bizonyosnak kell lenni, hogy garantáltan nem olvadt-melegedett fel időközben a hús.
Még a szibériai földrajzi felfedezések idején találtak fagyott mammutokat, amelyek talán tízezer éve lapultak a föld alatt. Szibéria nem a hőségről híres, bár nyáron akár 40-45 °C is lehet a hőmérséklet, de az altalaj, pláne 10-15 m mélységben már soha nem enged fel. (kivéve mostanság, amikor is melegszik a Föld, de ez más lapra tartozik) Ezekből a fagyott jószágokból megtalálásukkor nem csak a felfedezők kutyái lakmároztak, hanem a kutatók is - teljes megelégedésükre.
Tehát ha egyszer beraktad -18 °C-ra és csak most szedted ki, akkor annak semmmi baja.
S egy aprócska megjegyzés a endotoxinnal kapcsolatban: azért részben igaz az, hogy »okozhatja« ha: sokat volt fagyasztás előtt melegen a hús, ha elkészítés előtt - felengedés után volt sokat melegen. Ha elkészítés után nem sikerül elfogadható időn belül elfogyasztani.
Ha épp olyan baktériumok szaporodnak el, melyekre jellemző az endotxin-termelés, ezek előbb utóbb jórészt elpusztulnak, szabaddá válik az eleddig „endo”toxin, s az bizony mérgező. Tehát a főzéssel is óvatosan kell bánni abban az értelemben, hogy a főzés önmagában nem „méregtelenít”. Hiába pusztulnak el a baktériumok, attól, hogy széthullanak a tartalmuk még ott marad. Emiatt van az, hogy romlott húst (ételt) már nem nagyon lehet feljavítani főzéssel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!