Más is van aki szereti a húst, de elmegy a kedve az egész állatok látványától?
Még régen emlékszem, hogy próbálkoztam a horgászattal, mert egy jó barátomnak volt cucca és közösen többször kimentünk. De fura volt kifogni a halakat, aztán látni hogy megdöglenek. Pedig én kértem, hogy menjünk, mert kíváncsi voltam. Volt hogy egy hal lenyelte a horgot (viszonylag gyakori) és le kellett "hajtani" a fejét, hogy a gyomrából kiszedjük. Egyszer megcsináltam, de akkor akartam utojára horgászni.
Fejben mindig itt volt bennem, hogy tenger "gyümölcsei" állatokat kóstolgassak, amiket minden szupermarketben lehet lefagyasztva kapni, de igazából sosem vettem rá magam, hogy mondjuk garnélát vagy homárt cuppantsak be egészben egyszer, talán ugyanezért is, pedig a lehetőség adott.
Ugyanígy az egész sült csirke is maradjon távol tőlem (ez még amit a legtöbben ismerünk), de akár filmekben, akár szabadtéri rendezvényeken a valóságban is elmegy a kedvem, amikor látom a malacot, birkát, marhát, stb forogni egy nyárson (vagy tudjátok, malac almával a szájában, ami filmekből elég közismert).
Tényleg szeretem a húst, azt hiszem ha lenne lehetőségem, olyan állatokat is megkóstolnék, amik európai ésszel itt is sokótoknak felfoghatatlanok lennének, hogy azt valaki megeszi. De az egyszerűen taszít, amikor ott van még (szinte) egészben egy állat. Nem kell velem mindenben egyetérteni, de aki eszik húst, azokat kérdezem hogy ehhez hogy álltok?
Köszi az eddigi válaszokat!
1: Miért? Mi motoszkál ilyenkor a fejedben?
2: Ezért mondom, hogy elég akár csak az egész grillcsirkére is gondolni, amit sok hipermarketben vagy konyhán lehet kapni városban is, készen is.
3: Az, hogy olyankor nem szívesen eszem meg azt a húst. Nem sírva eszem meg, hanem nem akarom megenni és rossz érzésem lenne, ha mégis megenném. Olyankor abból a húsból inkább nem eszek és más egyéb ételeket választok, amikkel jól lakhatok, ha van választék.
Keress rá arra hogy karnizmus mert ez az oka :)
A mai világban a hús a legtöbbek számára egy elvont fogalom, egy becsomagolt, előkészített táplálék ahol az agy el tud vonatkoztatni attól hogy ez valaha egy érző lélegző állat volt.
Ha hallod hogy üvöltenek a fájdalomtól, ha látod hogy félnek a haláltól, ha érzed a friss vér vagy a forró vízbe mártott épphogy halott kopasztanivaló csirke bűzét megérted, hogy a hús nem táplálék hanem egy élő, eleven test része, egy erőszakos halál szüleménye, egy szörnyszülött az emberi étkezésben.
Esetleg elgondolkodhatnál a hús elhagyását ha ennyire elborzaszt a látványa és kezded megérteni hogy a fogyasztásával másoknak fájdalmat, halált okozol.
6:
Köszönöm, ez egy nagyon hasznos válasz volt tényleg.
A húst nem fogom elhagyni mostani fejjel és amit leírtam, az inkább csak évente néhányszor jut eszembe (de akkor nagyon), de amit írtál segített megérteni jobban magam.
Szerintem ez inkább a neveltetésben, fiatal korban keresendő, ha valaki így áll hozzá. Unokatesóm velem egykorú, ugyanúgy értelmes, diplomás ember, de a nagybátyám mindig vitte magával kicsinek is ilyen programokra és hozzászokott. Szerintem ha valakit fiatalként hozzászoktatnak ezekhez (disznóvágás, horgászat, kempingezés, így kezdetnek és nem mentem messzire), akkor ezt később is jobban elviseli az életben, ha pedig nem, akkor nem. A patkánytól, csótánytól is undorodom. Nem, nem megenni, hanem egyáltalán rájuk nézni személyesen. Vele egyszer gyerekként találtunk egy döglött madarat, erre ő megfogta a lábánál és kidobta a kukába, aztán kezet mosott. Én egy méteren belül nem mertem menni. Ha csajom van, akkor ráveszem magam a rovarok kinyírására, zsebkendővel összeszedésére, de ennyi a maximum. (Sőt, nyaranta szúnyogot is le tudok csapni!)
Nem bántásból, csak a vita kedvéért, szerintem amit írtál is, az inkább csak megideologizálása a dolgoknak (nálam is!), hogy gyerekként nem ilyen környezetben nőtt fel valaki, nem szokott ehhez hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!