Valóban jó táplálék a cukorbetegeknek a köles? Biztos?
Én nagyon póruljártam a kölessel.
Köleskását csináltam /minden ízesítés nélkül/ és gyanútlanul megettem egy kistányérnyit. Cukorbeteg vagyok, 7-8 közt van a cukrom. Miután megettem a köleskását kb. 1 óra múltán furcsán kezdtem magam érezni. Megmértem a cukrom és megijedtem, mert 16 volt. Féltem, hogy bekómálok, de kb. 2 óra múlva visszament 7-re.
Gyorsan utánanéztem és meglepődve tapasztaltam, hogy a kölesnek is magas a glikémiás indexe /71/. Viszont nem értem miért javasolják cukrosoknak is?
Mindegy én soha többé nem eszem kölest!!!!
Inzulinos és gyógyszeres vagyok én is.
Elolvastam, a kölesnek 72 %-a szénhidrát.
Én ismeretlen ételbe bele se merek fogni alapos kutatás nélkül.
Ráadásul még pocsék is!:(
Egyébként a cukorbetegség egy eléggé kacifántos dolog, nekem pl. az almától van az egekben, holott az még a kórházi diétában is benne van, de a görögdinnyétől semmi változás.
Kómát meg valóban az alacsony cukorszint okoz, ezért kell a zsebedben, táskádban mindig lennie szőlőcukornak.
A TARTÓSAN MAGAS vércukor okoz érproblémákat, ezért megy tönkre a vese, a látás, a szív, vágják le érszűkület miatt a lábakat. Időnként egy-egy hibásan megválasztott étel miatt kiugró vércukor még nem halálos, de azért vigyázz!
Igen, minden étkezés előtt és után mérem.
Sem azelőtt sem azóta nem volt ilyen kiugrásom.
Egy kistányérnyi kása nem nevezhető nagy mennyiségnek.
Valóban minden étkezés után valamennyivel /1-2/felmegy a cukrom, de nem 9-el.
Szó mi szó, azért írtam ezt a kérdést, hogy felhívjam a figyelmeteket, hogy ne dőljetek be az interneten terjedő hazug dumáknak.
14: Attól még lehet, hogy másnak tényleg jó.
De ha te már kitapasztaltad, hogy neked nem jó, akkor ne egyél máskor.
Elég egyéni. Nekem apukám cukorbeteg, 2-es típusú, és neki tök érdekes, hogy ha vacsorára sok szénhidrátot, édességet eszik, akkor reggel tökéletes a cukra. Egyébként meg magas :D
Nem tudom, mennyi neked a kistányérnyi, de ilyen tömény szénhidrátból könnyen lehet sok az is (én sem gondolnám soknak, főleg, hogy vizesen ugye sokkal kisebb a szénhidráttartalma, de változó, kinek mi a sok, ha pedig gyorsan felszívódó, arra főleg vigyázni kell).
Én nagyon finomnak tartom a kölest, de nekem is túl szénhidrátos. Igaz, én közel sem eszem olyan szénhidrátosan, sőt cukrosan, mint a cukorbetegek zöme.
Masszív szénhidrátot pedig főleg nem eszem, eszem mellé mást is, ami csökkenti a hatását s persze akkor kevesebb is elég.
Sok dolgot ajánlanak cukorbetegeknek, ami nem annyira jó nekik, sajnos nem árt résen lenni. S persze a cukorbetegek sem egyformán érzékenyek ugyanazokra az ételekre. de a magas GI azért intő jel, hogy vigyázzon az ember.
Cukorbeteg létedre illene tudni, hogy a "kistányérnyi" NEM mértékegység, az ételeket MINDIG grammban kell mérni!!!!
A "kistányér" sem egyértelmü, hogy mekkora, az meg, hogy mennyit teszel bele, végképp nem - akár két-háromszoros mennyiség is lehet az egyes "kistányérnyi" adagok közt súlyban!
Nézd, csak amiatt mérted meg a cukrodat a köles elfogyasztása után 1 órával, mert "furcsán" érezted magad. De ezt a furcsa érzést más okozta. Ha ez a más dolog miatti furcsa érzés nem lett volna, és a szokásos 2 óra múlva méred meg, most nincs ez a kérdés, és nincs ijedelem sem.
Ha van egy kis pénzed saját szervezeted kutatására, egy-két hétig ne csak étkezés után két órával, hanem még két alkalommal, étkezés után fél órával, és étkezés után egy órával is mérd meg plusszban. És nyilván a szokott étkezés után 2 órával se maradjon ki. És jegyezd fel a vércukor naplódba azt is, hogy mit ettél.
Egyet ígérj meg, hogy nem ijedezel, ha az étkezés utáni fél, vagy egyórás érték jóval 10 feletti lesz. Ez a kettes típusú diabetesnél nem ritkaság. És éppen amiatt, hogy ne ijedezz, azt javasolják, hogy étkezés után 2 órával mérj cukorszintet.
Látni fogod, hogy a köleshez hasonlóan más ételek is okoznak ilyen kiugró csúcsot a cukrodban, ami 2 óra elteltével szépen elsimul. Még az egészséges emberek vércukor szintje is az egypúpú teve hátához hasonló görbét mutat szénhidrát fogyasztáskor, csak az ő szintjük nem megy 10 fölé, mert a gyors inzulinválaszuk ép. Neked meg nem jól működik, csak a lassú viszi vissza.
A kölessel együtt, azokból az ételekből, amik nagy kiugrást okoznak a majdani méréseid alapján, ezekből egyszerre keveset egyél. De a köles egészséges, és nem vagy eltiltva tőle.
Igaza van a 19-nek.
Nekem azt mondta a diabetológus, hogy mivel 5 óránként adom az inzulint, középidőben, azaz 2,5 óránként nézzem a cukrot, elvben akkor van a csúcson. Onnan már lefelé kell/kellene mennie a következő 2,5 órában, a következő inzulinig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!