Miért csak csirkemellet meg legfeljebb sertéskarajt eszik a magyarok jelentős része?
Mindenkitől ezt hallom, hogy pfúj, én nem eszem meg a májat (pedig a borjúmáj meg a szárnyasok mája finom, a tőkehalmáj is), halat sokan egyáltalán nem esznek (esetleg hallujjacskákat, ami szemét), marhát, borjút, libát, kacsát egyáltalán nem (jó, oké, drága).
Rengetegen fújolnak egy kakaslevesre, gyerekek nőnek föl úgy, hogy nem kóstoltak se őzet, se szarvast, semmiféle halat, nem ettek egy jó disznólábat ("körmöt") vagy disznófejet (pl. kocsonyának, disznósajtnak vagy abálva), sült tyúkvért. Rengeteg olyan ételt elfelejtünk, amelyek magyarosak, mégsem olyan egészségtelenek.
És ez nem is csak pénz kérdése, mert például a belsőségeket olcsón meg lehet vásárolni, plusz a máj egészséges is, csak tudni kell jól elkészíteni.
A magyar kolléganőm kizárólag karajból meg csirke-
vagy pulykamellből főz, náluk a töltött káposztában vegyesen van darált karaj meg darált pulyka.
Mert ezeknek van a legjobb ízük + nem moncsingos, zsíros sz a rok.
A disznó májtól a sárgaság kerülget, a mirelit halak esetében több a zsíros cafrang, mócsing mint a hús. A ponty pocsolya ízű, tele van szálkával, a kacsa meg tiszta csont, húsa alig alig.
Összetett dolog ez. Agyon van hype-olva a csirkemell s az emberek nagy részer irtózik az állati zsírtól.
A májra írhatod, hogy finom, szerintem is, de nem mindenkinek az. Ízlések és pofonok, tudod.
A szarvas remek, de egyszer tudtam venni vadásztól s igazán nem igyekszem, hogy megint találjak, mivel én eleve szinte sosem eszem húst (akkor általában lazacot vagy nyulat, mindkettőt jó áron veszem, a lazac múltkor 600 volt, néha kevesebb, bár most először igen hájas darabok voltak, de nem baj... s megkóstolom a vaddisznótepertőt is fesztiválokon).
Disznó? A kedvenc húsom, de 1. nagyon okos állat és nem akarom megenni, inkább meg se szülessenek szegény házimalacok, 2. a termelői piacon is ízetlen van. A vaddisznó nem jött be.
A sült tyúkvér remek, bár a párom meg nem enné... Évtizedek után sikerült szereznem háztól (megint csak nem tepertem érte, főleg a 8 év vegaságom alatt nem, de utána sem), csodás volt s én ettem meg az egészet...
A sima halat nem szeretem, a marhát sem és egyáltalán semmilyen sovány húst nem eszem meg, kivéve a nyulat pörköltnek s a házi csirkét évi egyszer rokonnál, persze ezekhez rendesen használnak zsírt. A mellet nem eszem meg.
Mindenkinek megvan a maga ízlése s ahogy írtam, én szinte sosem eszem húst. Jogom van hozzá.
A csirkemellmániával az a bajom, hogy tényleg túlzott és sokan kifejezetten utálják vagy halálosan unják, de csak azt eszik, mert szerintük az az egyetlen opció... Sajnálom őket, én mindig jókat eszem.
Az Auchanban vettem a lazacot, lazacnyesedék vagy mi néven, a halpultnál. Lehet, hogy a Tescóban is volt már, de ott már rég nem láttam. Igenis popntosan leírtam, hogy hiperben, általában halcsont néven. Odamész, megnézed, van-e. A halcsont olcsóbb szokott lenni, ez most direkt lazac volt, a halcsont halfejet tartalmazott, aminek sok a hulladéka, de néha hatalmas lazacszeleteket is.
Miért baj, ha írok erről? Én örültem volna, ha valaki korábban szól, hogy olcsón lehet finom, bőrös lazacot venni.
Aki un, az talán ne lógjon itt folyton évek óta. Nekem se kéne, de függőség, sajna, elég baj az nekem. De legalább nem panaszkodom másokra valami sűrűn :)
A tojással pedig semmi baj, de soha életemben nem ettem még meg 12-t egy nap sem (legalábbis nem tudok róla), nemhogy egyszerre. Meg tudnék s szívesen meg is tenném, de még nem fordult elő.
Ja, gyakorlatilag sosem reggelizek, már több évtizede, ezt sem szoktam titkolni. Úgyhogy a reggeli 12 tojás nagy mese, de nem az én hazugságom.
Hazudni nem szoktam, a koleszterinszintemről sosem írhattam, mivel nem ismerem.
De utálkozni és rágalmazni mitől jobb, fel nem fogom. De hát emberek vagyunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!