Hogy szeressem meg a halat? Milyen fajtát ajánlotok?
Kiskoromban megutáltam, egyszer megakadt a torkomon egy szálka... gyorsan ügyelet meg minden. De azóta olvastam csomót a halakról, és hogy milyen egészségesek.
Azt is olvastam, hogy filével kell kezdeni a megszeretést. Minap vettem filézett lazacot, tudnátok valami nagyon önnyű és finom receptet mondani rá? :) Persze googleba is írhatnám ,de inkább a személyes tapasztalatokra vagyok kíváncsi. Egy két éve családom csinált tintahalat is, az is ízlett. Köszönöm a válaszokat előre is!
A cápa húst tudom ajánlani. Itthon én Tescoban és Interspárban tudtam eddig beszerezni cápa steaket. Az ujjnyi szeletekben a közepén van csont, az az a gerinc, a hús rész abszolút szálka mentes, és az íze nagyon haloványan hal ízű.
roston, vagy kevés zsiradékon kell megsütni a szeleteket hirtelen mindkét oldalát, és mártogatósnak: joghurt, feta sajt fokhagymával, citrom levével. Én sütés előtt a cápa szeleteket beszoktam pácolni mustárban.
A másik ami még kevésbé hal ízű, az az igazi, valódi tonhal steak. Hát ez már kicsit húzósabb kategória árban.
Nem a konzervre gondolok, hanem a valódi, nyers tonhal steak-re. Nem is tudom hol lehet itthon kapni, én Németországban szoktam venni és szintén kevés fűszerrel hirtelen kisütni grillen, vagy serpenyőben.
A tonhal az egyik legérdekesebb halhús kezdőknek, mert így steak-ként szinte alig van hal íze, színe nyersen mályva színű, és egy szemernyi szálka nincs benne. Szín hús, úgy néz ki, mint egy marha bélszín. Roppant gusztusos.
Amit kipróbáltál, a lazac és a tintahal, pont az egyik legerősebb hal ízű állatok, ahhoz képest amiket említettem, korántsem ilyen intenzívek, de épp ezért sokkal nagyobb élményt is nyújtanak.
Aztán még tudom ajánlani a lepényhal filét, ami szintén kicsit különleges ízű. Ez sem olcsó, szóval mindenképp érdemes receptet keresni rá, mert nem szabad elherdálni ócska panírral és egyebekkel. Hülyeséget írt aki a magyar halakat a tisztaságuk miatt ócsárolta, mert a magyar édesvízi halaink sokkal megbízhatóbbak, mint a tengeri halak, viszont erős ízük van, és többnyire szálkásak.
Tengeri halak nem szálkásak, és általában az halízük is enyhébb. Tehát például tonhal, hekk.
Esetleg még pisztránggal próbálkoznék, vagy lazac sonkával, ami eléggé hasonlít a rendes húshoz.
A tavi halak a leginkább erős ízűek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!