Mi a különbség a szalámi és a kolbász között?
Pedig kb ennyi a különbség.
A szaláminak vastagabbnak kell lennie és más a fűszerezése.
Tájegységenként eltérő megnevezésekkel találkozhatunk, van pl vastagkolbász is, amit valaki simán "leszalámiz":)A kolbászféléket általában párban készítik, míg a szalámikat szólóban.
Az alapanyagok is eltérhetnek jócskán (az állatfajták húsát értem alatta ), a fűszerezésnek pedig kimeríthetetlen a tárháza. Még a darálás (tárcsalyuk méret ) is eltérhet. Vannak füstöltek, pácoltak és levegőn szárítottak, és hosszan érleltek is.
Kelet-Balkánban ettem juh, kecske és szamárhúsból készített csemegéket- direkt írtam, mert sem szalámi, sem kolbász formája nem volt.Hasonlóak voltak , mint a mi téliszalámink, de közepes szamár vagy öszvérbélbe töltve, a kb 40 centis darabokat karikába összefogták, és lepréselve szárították.A vágásfelülete ennek ovális volt.
A fűszerezés ott sem volt egyforma, de ízletes volt, csak nyugatiaknak kissé különleges.
Ezért írom, hogy nagy általánosságban nem lehet egyértelműen meghatározni, hogy ki mit nevez kolbásznak vagy szaláminak.
Balatonfelvidéken egyszer kínáltak- nekem paprikásszaláminak tűnt- de kijavítottak, hogy ez szajmóka :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!