A cefrét lehet cseresznyéből? és ha lehet akkor hogy kell csinálni? Vagy az élesztőt hogy kell bele tenni?
Hogyne lehetne!
Az előzőhöz még annyit hozzátennék, hogy nem árt megmosni a gyümölcsöt, elképesztően sok szennyeződést mosol le róla, a virágmaradványokról nem is beszélve. (Biztos Ő is csak elfelejtette leírni). De kézzel mindenképp nyomd szét a szemeket, használhatsz hozzá nyomófát is, de akkor ügyelj, hogy ne törd meg a magokat, meg használhatsz fúrógépbe fogott (nyilván tiszta!) keverőszárat. Arra ügyelj, hogy (ugyan nem mindegyik fajta cseresznye!) de a legtöbb erősen felhabzik erjedés során, szóval félig legyen csak az erjesztő edény, hordó stb. Ha te főzöd ugyanígy félig legyen csak az üst, mert különben "beleköp" a csőbe, katasztrófa nem történik, viszont le kell zárni a fűtést, ismét és még lassabban hevíteni.
Szoktak használni habzásgátlót, ha gondolod vegyél, ekkor normálisan lehet erjeszteni, mint a többi gyümölcsöt, és az üstöt is rendesen megtöltheted. Élesztőben nem tudom, hogy adjak-e tanácsot, mert tudom, hogy sokan pörögnek ezen, én bevallom szárított sütőélesztőt használok, fél pohár víz, bele egy kanál cukor, majd abba a szárított élesztő. Felfut, hozzáadom a cefréhez (2. nap szoktam hozzáadni), elkeverem benne (nem szarakszom ezzel, hogy cefrét szívok föl és abba futtatom föl, majd lassan kevergetem hozzá). 8-12 nap alatt lezajlik az erjedés. Pektinbontót is szoktam hozzáadni (minden gyümölcshöz). Csináltam már többször cefrét élesztő nélkül, borászati élesztővel és sütőélesztővel is. Tapasztalatom szerint nincs különbség ízre a pálinkában, kihozatalban, lehet van olyan sütőélesztő amivel van, biztos van ennek alapja, én Dr. Oetker-t szoktam venni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!