Mivel édesítsek?
Én a teát, kávét évek óta teljesen ízesítésmentesen iszom, és meg lehet szokni. A kávéba még tejet sem teszek.
Esetleg még az édesgyökér marad, de annak van egy fura mellékíze, ráadásul süteményeket pl. szerintem nem lehet vele édesíteni, vagy legalábbis nagyon furcsa lenne.
Láttam egy főzőműsorban, hogy hagymát használtak sütemény édesítésére (elég sokat). Régen is így csinálták falun, amikor még nem volt cukor.
Miért tenné tönkreaz idegrendszert a cukoralkohol? Amik amúgy természetesen is léteznek növényekben (bár attól még lehetne rossz, a legelőnytelenebb cukrok teljesen természetesek s némelyik gyümölcsben a koncentrációjuk is nagy). Ezt még nem hallottam s személy szerint nem is hiszek benne. Mindazonáltal én sem szeretném nagy mennyiségben használni a cukoralkoholokat.
Szerencsére nem kötelező. Lehet sütemény nélkül élni (én nem akarok, de lehet). Lehet minimális édesítést igénylő süteményt sütni, illetve ott van egy csomó természetes édesítő (jó, cukor, de nyilván az): kókusz, gyümölcsök...
Sőt, ha az ember eléggé leépíti az édesigényét, édességnek tekintheti a dióval kevert vajat, mert édes az is. Főleg kis málnával... Ez a legenyhébb édességű édességem, van még hova fejlődnöm, egy jó adag krémes tortába (3 tojásból piskóta + krém) akár 15 gramm xilitet is elhasználok... De ezt nem eszem mindennap.
A teát évtizedek óta nem ízesítem, a kávét évek óta nem édesítem, csak pici kókusztejjel. A kókuszos bonbonjaim a kókusztól édesek, a nyersvegánok a mazsolától. Édes sütiben nem tudom kikerülni a dolgot, bár már gondoltam rá, hogy csinálok egy nem édes csokitortát a poén kedvéért... Bár nem lenne jó.
Az egyik csokipudingomban kizárólag banán az édesítő. Az almás mákos sütim majdnem elég édes a mazsolától. Banánnal vastagpalacsinta is süthető.
A kalóriatöbblettől hízunk, semmi mástól. Persze a cukor nehezítheti a kalóriaigény szerinti evést, de én inkább az egészségem miatt kerülöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!