Miért pont karácsonykor akar mindenki halászlét és rántott pontyot készíteni?
Tudom, hogy valami hagyomány, nem is ez a része érdekel, hanem az, hogy:
Ha valaki az év semmi napjában nem eszik/készít halászlevet vagy rántott pontyot (vagy bármi más halat), akkor miért pont most akarja a világot meghódítani?
Millió kérdés van mindenütt, hogy ezt vagy azt hogy kell elkészíteni.
Most vagy divat egy családban, mint minden más kaja, vagy nem, és akkor ennyi.
Ha holnap sárkány here lenne a divat, akkor mindenki azt akarná karácsonykor elkészíteni, attól függetlenül, hogy ki szereti vagy ki nem, ki tudja elkészíteni vagy ki nem?
Komolyan nem értem.
Bármikor máskor a hal árusnál a piacon van előttem 3-4 ember, de most meg sok-sok tutyimutyi sokaság, aki nem tudja eldönteni, hogy miből és mennyit akar venni (gondolom csak valami receptet olvasott előtte otthon)
Szerintem sosem változna meg a tipikus karácsonyi halászlé szokás, legalábbis ahol eleve szokás volt.
Miből gondolod, hogy az emberek máskor nem esznek halászlét? Mi szoktunk, mert nagyon szeretjük és nem vagyunk hívők, szóval nem is azért esszük. Valamiért ez terjedt el a régi nagyszülők körében mi pedig átvettük a szokásaikat és vagy szeretjük vagy nem.:)
Pl mi nem is szoktunk más "hagyományos" karácsonyi ételt készíteni és amikor kérdezték tőlem én büszke voltam, hogy nem vonulok be a többi ember közé, akik ugyanazt készítik minden karácsonyra. (Ne sértődjetek meg ezen létszi:D)
Vannak tipikusan karácsonyra való ételek, amiknek a fűszerezése illetve elkészítése karácsonyhoz köthető.
Pl mézeskalács, fahéjas sütik,diós sütik. (Persze ezeket is készítik karácsony kivételével is)
Egyébként gondolom régen egyrészt a hagyomány miatt terjedt el a halászlé, másrészt pedig azért, mert olyan városokban, ahol nem volt víz, vagy ahol nem horgásztak olyan "fenséges" ételnek tűnt, amit nehezen lehetett beszerezni, ezért csak nagy ünnepeken terjedt el a készítése.
Manapság már legtöbb városban könnyen hozzáférhető. De a szokások nem változtak.:)
"Miért baj, ha valakinek vannak direkt karácsonyi ételei, amiket csak karácsonykor készít? Az ő dolga, nem?"
Ki a fa......om állította, hogy egy baj? Egy kérdés volt.
Amikor kérdem, hogy miért akar valaki lány gyereket, vagy fiú gyereke, vagy kutyát vagy cicát, vagy kertes házat vagy panel lakást vagy AKÁRMIT, akkor csak kíváncsi vagyok és ennyi.
Vagy válaszol valaki, vagy kussol és nem pofázik bele. ENNYI!!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!