Miért pont karácsonykor akar mindenki halászlét és rántott pontyot készíteni?
Tudom, hogy valami hagyomány, nem is ez a része érdekel, hanem az, hogy:
Ha valaki az év semmi napjában nem eszik/készít halászlevet vagy rántott pontyot (vagy bármi más halat), akkor miért pont most akarja a világot meghódítani?
Millió kérdés van mindenütt, hogy ezt vagy azt hogy kell elkészíteni.
Most vagy divat egy családban, mint minden más kaja, vagy nem, és akkor ennyi.
Ha holnap sárkány here lenne a divat, akkor mindenki azt akarná karácsonykor elkészíteni, attól függetlenül, hogy ki szereti vagy ki nem, ki tudja elkészíteni vagy ki nem?
Komolyan nem értem.
Bármikor máskor a hal árusnál a piacon van előttem 3-4 ember, de most meg sok-sok tutyimutyi sokaság, aki nem tudja eldönteni, hogy miből és mennyit akar venni (gondolom csak valami receptet olvasott előtte otthon)
"... Jézus az apostolokat az emberek halászaivá tette, a hal egyúttal a megtért és megkeresztelt ember szimbóluma is lett. A hal motívum a kereszt mellett az egyik legfontosabb jelentésű, mivel nemcsak a feltámadt Krisztusban való hitet jelképezi, hanem mindazokat, akik követik Krisztust.
Másrészt a karácsonyi halevés magyarázata a néphagyományban is megtalálható. A gyorsmozgású hal az új esztendőben hasonló haladásra serkenti az ünnepi asztalt körülülő családot, és a halpikkelyek bőséget ígérnek a ház népének a következő esztendőre. Hasonló jelentése van az ilyentájt fogyasztott babnak, borsónak, lencsének és máknak is."
(Nálunk amúgy sosincs hal, nem szeretjük...szálkás, macerás, ki tudja honnan van, milyen vízben volt stb.)
"Ha valaki az év semmi napjában nem eszik/készít halászlevet vagy rántott pontyot (vagy bármi más halat), akkor miért pont most akarja a világot meghódítani?"
Szerinted ennek a mondatnak van értelme?
1. Aki az év többi napján egyszer sem eszik halat, az nagy valószínűséggel karácsonykor sem.
2. Aki csak karácsonykor eszik halat, az miért és hogyan akarná ezzel a "világot meghódítani"?
Például nálunk egész évben nincs bejgli, kocsonya - csak karácsonykor. ( Halat viszont heti minimum egyszer eszünk - de halászlét csak karácsonykor.)
Minek ezt túlragozni?
:-)
Miért baj, ha valakinek vannak direkt karácsonyi ételei, amiket csak karácsonykor készít? Az ő dolga, nem?
S nem akar mindenki, én pl. soha nem eszem halászlét és pontyot. Karácsonykor sem. Nálam töltöttkáposzta lesz, vega stílusban (nem kell hozzá vegának lenni), de ez sem volt még soha. Most lesz, mert erre támadt gusztusom.
De pl. anyám minden karácsonykor franciasalátát készített kaszinótojással, ahogy húsvétkor is és máskor soha. Szerettem a dolgot. Mi ezzel a baj?
Ja és ha valaki olyat akar készíteni, amit eddig nem, az pont valami újat csinál magához képest. Ezzel sincs baj. Miért pont karácsonykor? Mert nagy ünnep s az ember szívesen készít különlegesebbet. S ha követi a tradíciókat (amiket eddig nem, de most akarja), akkor mégis mi van?
Őszintén szólva nem értem a problémádat, kérdező. Oké, zavar, hogy a halárusnál vannak előtted. Nos, a karácsony már csak ilyen.
Nem valami hagyomány hanem tradicionális karácsonyi hagyomány már 30 éve is ez volt mindenhol hal,bejgli,mézeskalács stb.
Én nem eszek halászlét mert nem szeretem de bejgli,mézeskalács,és tiramisu az lesz ,sőt halrudak rizsel is azt meg szeretem.meg a töltöt káposztát.
"Nem valami hagyomány hanem tradicionális karácsonyi hagyomány már 30 éve is ez volt mindenhol hal,bejgli,mézeskalács stb. "
Majdnem igazad van, csak nem 30, hanem legalább 100-150 éve hagyomány, ahol megtehették, de lehetöleg halat mindenhol ettek karácsonykor, márcsak a böjt miatt is.
Vannak tradicionális ünnepi ételek mindenhol. Gondolom az amerikaiakat is ostorozod a hálaadási pulyka miatt.
Viszont tényleg gyakrabban kéne halászlevet, halételeket enni. Én pl. étteremben levesnek mindig halászlevet szoktam enni, itthon még nem csináltam, de kb. tudom a metódust.
Viszont a másik kedvencem a halpaprikás kapros túrós csuszával, azt már főztem, nem is nagyon komplikált.
Szeretem a halat, gyakran szoktam enni, de halászlét csak karácsonykor csinálok. Egyrészt mert ilyenkor nagyobb a választék (többféle halból csinálom), másrészt meg nagyon macerás a passzírozás (mostanában azt csinálom, hogy egy nagyobb adag sűrítményt elkészítek, aztán a mélyhűtőben parkoltatom egy-két hónapig, így februárban is lesz egy adag), és nekem a karácsonyi hangulathoz is hozzátartozik a halászlé. A rántott hal már nem, azt év közben is sütök, rizzsel, majonézes krumplival, mikor hogy, vagy főzök egy harcsapaprikást.
De semmi kivetnivalót nem találok abban, ha valaki csak karácsonykor főz halászlét, vagy töltött káposztát. Nem is értem a kérdező felháborodását.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!