De mi a baj a tejjel és cukorral felfutatott élesztőnek?
Dolgoztam cukrászdában, ott pl. láttam az élesztő felfuttatását.Igen, cukrász csinálta, tejjel és kevés cukorral.
Mégis elég forgalmas cukrászda a mai napig is.
2016. dec. 5. 12:10
Hasznos számodra ez a válasz?
12/16 anonim válasza:
"Nekem nem fáj az, ha te nem hiszed, hogy nekem viszont nem mindegy."
Tényleg nem hiszem, mert túl sok hozzád hasonlóan magabiztos embert láttam már elbukni vakteszten. :)
De nem is ez a lényeg. Hanem az a lényeg, hogy ha nyolcvan-száznyolcvan-ötszáznyolcvan évvel ezelőtt cukor nélkül futtatták fel az élesztőt egy kalácshoz, akkor ugyanahhoz a kalácshoz ma is teljesen fölösleges cukrot tenni.
Persze tehetsz, ha mindenáron akarsz, még egy egybesült fasírtot is megcukrozhatsz, ha neked az jön be.
De ez nem azt jelenti, hogy kell is bele az a cukor. A kérdező pedig pont erre volt kíváncsi. ;)
2016. dec. 5. 12:40
Hasznos számodra ez a válasz?
13/16 anonim válasza:
Az élesztő nem fut fel táplálék nélkül, a tápláléka pedig a cukor. A langyos vízben elkevert élesztő nem fut fel mert nincs benne semmi ami táplálná, egyszerűen csak felolvad, felhígul. Ez azonban nem jelenti azt hogy nem használhatod. Az így feloldott élesztő ugyan úgy fel fogja futtatni a tésztát mert a tésztában már megtalálja a táplálékát...és még akkor is ha mondjuk a tésztába nem teszel cukrot, mert akkor ott a liszt amiből az élesztő cukorhoz jut. De pl cukor nélküli langyos tejben az élesztő felfut mert ott meg a tejcukorral táplálkozik.
2016. dec. 5. 18:34
Hasznos számodra ez a válasz?
14/16 anonim válasza:
Bocsánat, nem felfuttatja a tésztát hanem megkeleszti :) És igen növényi tejben is felfut cukor nélkül.
2016. dec. 5. 18:36
Hasznos számodra ez a válasz?
15/16 anonim válasza:
Nekem mondjuk az a problemam a tejben valo felfuttatassal, hogy erosen tejfeherje allergias vagyok es nem akarok vesegyulladassal szenvedni es vert pisilni harom napig. A sutemenyeket meg szeretem. Na bumm.
2016. dec. 6. 17:52
Hasznos számodra ez a válasz?
16/16 anonim válasza:
2/15 "Nem hallottam még róla, hogy vízben futtatjak fel, ettől még ki tudja" - Akkor nem ettél még igazán jó igazi olasz pizzatésztát. Minden esetben vízben futtatjuk ahhoz (is). :) Egyébként cukor nélkül nem próbáltam még, de simán vízben futtatom mindig.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!