Ki kell dobnom a kókuszolajam?
A kókuszolaj (Naturae Group, 1 literes), amit vettem (meg úgy általában is) sokáig eltartható. Betettem a hűtőbe azért, hogy ne legyen folyós (hajpakolást akartam belőle csinálni, és könnyebb kezelni és nem folydogál össze-vissza ha meg van dermedve)
Masszírozásra is akartam belőle használni, és észrevettem, hogy a megdermedt kókuszolaj tetején egy ilyen fehér tejfölszerű réteg jelent meg egy foltban, és a doboz szélén is megjelentek ilyen kis fehér pöttyök. Penészre gyanakszom, az lehet? Azért jelent meg rajta, mert hűtőbe raktam és az nedvesebb környezet mint szobahőmérséklet?
Nem büdös egyáltalán, szagtalan, ezért nem tudom, használhatom-e még, vagy inkább dobjam ki? Járt még valaki így? Hajra még csak-csak elkenegetném, de bőrre már úgy nem akarnám. Viszont ha azt mondjátok, ez normális, akkor elhasználom arra is, vagy esetleg ételkészítésre is.
Azt mondták, a kókuszolaj szállításkor is, meg mikor kitermelik is hőingadozáson megy át többször, és nem kéne, hogy ez bármilyen hatással legyen rá.... Szóval azért picit csalódott vagyok, mert nincs rá írva, hogy milyen hőmérsékleten kell tárolni, hogy megőrizze minőségét, csak annyit, hogy "száraz helyen tárolandó"....
Az egész zsír, de nem egy, hanem több összetevöje van, amik különféle höfokon dermednek meg és emiatt rétegezödik, meg szemcsésedik.
Semmi baja sincs, vedd ki a hütöböl, és várd meg, amíg felenged - akkor látni fogod, hogy nem penészes.
Egyébként ugyanez a jelenség megfigyelhetö az olivaolajnál is, söt a libazsír is szét tud válni több komponensre - ennek "ellenére" egyik sem romlott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!