Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Milyen savanyúság van még az...

Milyen savanyúság van még az ecetes almapaprikán kívül még, amit nem édesre csinálnak?

Figyelt kérdés

Házilag készítenék savanyúságot, csak nincs rá túlzottan időm, és alapanyagot is nehezen tudnék hozzá tavasszal beszerezni. Szóval olyan savanyúságot szeretnék, amiben nincs cukor, sem édesítő, nálunk falunk sosem tettek cukrot savanyúságban, mikor felkerültem városba nem is értettem, miért ilyen borzalmas a csalamádé, töltött paprika, uborka, stb. Persze kinek mi, ugye. Szóval létezik olyan savanyúság még, aminek hasonló a leve, mint az almapaprikáé? (falun mindent pont ilyen lébe tettek, sajna mamám sem él, hogy megtaníthassa, hogyan kell a különböző savanyúságot úgy elkészíteni, mint ő)

De ha van ötletetek, mit tudnék ilyenkor is beszerezhető alapanyagból készíteni, szívesen fogadnám.


2016. ápr. 20. 15:05
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%

Nagyjából minden savanyúság egy kaptafára készült nálunk is, és mifelénk sem volt szokás cukrozni.


Így készült minden:

1. Nagyon tisztára lett mosva az üveg, meg a fedele, ez alap.

2. A nyers zöldség úgyszintén letisztítva, sérülések kivágva.

3. Tiszta üvegbe tiszta zöldség belepakolva.

4. Eztán felöntötték hideg vízzel az összes zöldséggel töltött üveget. Majd ezt a vizet beleöntötték egy megfelelő méretű fazékba. (Így tudták pont mennyi folyadék kell.)

5. Megmérték hány liter víz lett, és ahhoz mérték hány tasak savanyúsághoz való izé kell, szóval az a tasakos fűszer, amiben van só, citromsav, mustármag, stb... És elolvasták mennyi ecet kell hozzá, bár ezt ízlés szerint alakították inkább.

És persze a vízből levettek kb. annyit, amennyi ecet ment utána bele. Na szóval arányosítottak visszafele, bár annyira nem matekoztak rajta. :)

6. Na összekeverték a vízet, ecetet, port, ××××, és óvatosan a zöldségre öntötték...

(Bár van aki a port rászórta a zöldségre, de mi inkább a fazékba kevertük össze. )

Na most már csak az nem rémlik, hogy hidegen öntötték rá a zöldségre, vagy felforralva...? Szerintem hidegen, de nem mernék mérget venni rá.


Kb. ennyi.

Aztán zöldsége válogatja, specialitások vannak.

Amíg a csalamádé cuccai szeletelve kerültek bele, a paprikák egyben. A kisdinnye és zöldparadicsom is egyben. Az uborkák is egyben...

A céklát meg kell főzni, szeletelni, és utána felönteni a cuccal.

Karfiol, bébikukorica, zöldbab, hát most hirtelen ezek jutnak még eszembe.

2016. ápr. 20. 15:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/17 A kérdező kommentje:

Igen, ez a hidegen, vagy forralva dolog az, ami nekem sem tiszta, mert volt, amit forraltak, vagy forráztak, vagy em tudom, de volt, amit nem. Aztán nálunk még az arányokat kóstolással állították be plusz valami tartósítószert tettek bele, amiről szintén nem tudni mi :(

Bár leírtam volna anno, papámnak sajna fogalma sincs, hogyan készültek ezek :(

Most meg itt vagyok, lassan félidős terhesen, megbolondulok egy ilyen isteni csalamádéért, vagy eceteshagymáért, de a bolti savanyúságok olyan kiábrándítóak :( Szeretném majd én is megtanítani a gyerekeknek, hogyan kell eltenni a savanyúságot, de még én sem tudom :D

2016. ápr. 20. 15:35
 3/17 A kérdező kommentje:
És köszönöm a válaszod, ment a zöld kéz :)
2016. ápr. 20. 15:36
 4/17 anonim ***** válasza:
100%
Mi sem teszunk cukrot, helyette gyongyhagymat rakunk minden savanyusagba. Pici edes izt ad :)
2016. ápr. 20. 15:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/17 A kérdező kommentje:
Erről jutott eszembe, hogy nálunk az eceteshagyma az nem gyöngyhagyma volt, hanem apró szemű hagymák, aztán csak lestem, mikor először láttam gyöngyhagymát, hogy milyen üveges a "színe" :D
2016. ápr. 20. 15:47
 6/17 anonim ***** válasza:
100%

hát ilyenkor tavasszal nem igazán teszünk el savanyúságot...a savanyúsághoz való zöldségek majd nyáron lesznek


viszont nemsokára megjelenik az apróbb uborka, amiből lehet kovászost készíteni...illetve, nálunk már van, csak az időjárás nem kedvez neki még

2016. ápr. 20. 17:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/17 A kérdező kommentje:
Igen, sajnos tudom :( Ezért keresnék inkább olyan boltit, amiben semmi cukor, vagy édesítő nincs, hátha van olyan.
2016. ápr. 20. 17:21
 8/17 anonim ***** válasza:

Tescoban vettunk cukormenteset. Mi sem tudtuk, hogy az de jo savanyu ecetes volt.

Esetleg piacon ahol kimeroset arulnak?

2016. ápr. 20. 17:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/17 anonim ***** válasza:
100%
20 éve veszem a piacon egy helyen a savanyúságot, mindig jó volt, de én is azt figyeltem meg, hogy egyre édesebb, egyre cukrosabb. A csalamádéjuk már olyan, mintha valami sütemény töltelék lenne. Amit még nagyon szeretek, az a kosszarvú paprika, de lehet, hogy az is tele van cukorral, csak a paprika kesernyéssége elnyomja.
2016. ápr. 20. 17:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/17 anonim ***** válasza:
Ja, és a kérdésedre válaszolva: most inkább csinálj friss salátákat, uborkát, vegyeset, annak van lassan szezonja, és majd nyár végén, ősszel tegyél el üveges savanyúságot.
2016. ápr. 20. 17:51
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!