Milyen savanyúság van még az ecetes almapaprikán kívül még, amit nem édesre csinálnak?
Házilag készítenék savanyúságot, csak nincs rá túlzottan időm, és alapanyagot is nehezen tudnék hozzá tavasszal beszerezni. Szóval olyan savanyúságot szeretnék, amiben nincs cukor, sem édesítő, nálunk falunk sosem tettek cukrot savanyúságban, mikor felkerültem városba nem is értettem, miért ilyen borzalmas a csalamádé, töltött paprika, uborka, stb. Persze kinek mi, ugye. Szóval létezik olyan savanyúság még, aminek hasonló a leve, mint az almapaprikáé? (falun mindent pont ilyen lébe tettek, sajna mamám sem él, hogy megtaníthassa, hogyan kell a különböző savanyúságot úgy elkészíteni, mint ő)
De ha van ötletetek, mit tudnék ilyenkor is beszerezhető alapanyagból készíteni, szívesen fogadnám.
Nagyjából minden savanyúság egy kaptafára készült nálunk is, és mifelénk sem volt szokás cukrozni.
Így készült minden:
1. Nagyon tisztára lett mosva az üveg, meg a fedele, ez alap.
2. A nyers zöldség úgyszintén letisztítva, sérülések kivágva.
3. Tiszta üvegbe tiszta zöldség belepakolva.
4. Eztán felöntötték hideg vízzel az összes zöldséggel töltött üveget. Majd ezt a vizet beleöntötték egy megfelelő méretű fazékba. (Így tudták pont mennyi folyadék kell.)
5. Megmérték hány liter víz lett, és ahhoz mérték hány tasak savanyúsághoz való izé kell, szóval az a tasakos fűszer, amiben van só, citromsav, mustármag, stb... És elolvasták mennyi ecet kell hozzá, bár ezt ízlés szerint alakították inkább.
És persze a vízből levettek kb. annyit, amennyi ecet ment utána bele. Na szóval arányosítottak visszafele, bár annyira nem matekoztak rajta. :)
6. Na összekeverték a vízet, ecetet, port, ××××, és óvatosan a zöldségre öntötték...
(Bár van aki a port rászórta a zöldségre, de mi inkább a fazékba kevertük össze. )
Na most már csak az nem rémlik, hogy hidegen öntötték rá a zöldségre, vagy felforralva...? Szerintem hidegen, de nem mernék mérget venni rá.
Kb. ennyi.
Aztán zöldsége válogatja, specialitások vannak.
Amíg a csalamádé cuccai szeletelve kerültek bele, a paprikák egyben. A kisdinnye és zöldparadicsom is egyben. Az uborkák is egyben...
A céklát meg kell főzni, szeletelni, és utána felönteni a cuccal.
Karfiol, bébikukorica, zöldbab, hát most hirtelen ezek jutnak még eszembe.
Igen, ez a hidegen, vagy forralva dolog az, ami nekem sem tiszta, mert volt, amit forraltak, vagy forráztak, vagy em tudom, de volt, amit nem. Aztán nálunk még az arányokat kóstolással állították be plusz valami tartósítószert tettek bele, amiről szintén nem tudni mi :(
Bár leírtam volna anno, papámnak sajna fogalma sincs, hogyan készültek ezek :(
Most meg itt vagyok, lassan félidős terhesen, megbolondulok egy ilyen isteni csalamádéért, vagy eceteshagymáért, de a bolti savanyúságok olyan kiábrándítóak :( Szeretném majd én is megtanítani a gyerekeknek, hogyan kell eltenni a savanyúságot, de még én sem tudom :D
hát ilyenkor tavasszal nem igazán teszünk el savanyúságot...a savanyúsághoz való zöldségek majd nyáron lesznek
viszont nemsokára megjelenik az apróbb uborka, amiből lehet kovászost készíteni...illetve, nálunk már van, csak az időjárás nem kedvez neki még
Tescoban vettunk cukormenteset. Mi sem tudtuk, hogy az de jo savanyu ecetes volt.
Esetleg piacon ahol kimeroset arulnak?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!