Ti mennyire viselitek el a romlott dolgokat a hűtőben?
Egyetemista vagyok, már nem élek otthon, viszont ma épp hazalátogattam a szüleimhez. Amíg ők dolgoztak, a kisöcsém kért egy szendvicset. Régen is szokása volt Anyunak, hogy nem dobja ki a romlott dolgokat, de ma megdöbbentem, mikor kinyitottam a hűtöket. Februárban lejárt tejföl, főtt étel, ami valószínűleg előző szombati, mert anyukám csak akkor főz, penészes kecskesajt illetve szintén penészes bontott paradicsompüré, előző decemberben lejárt (!) megnyitott főzőtejszín... sorolhatnám. Ráadásul mind prémium márkájú élelmiszer, mindenből a legdrágábbat veszik, mert csak az a jó. Komolyan aggódom az öcsémért, félek, hogy ez nagyon nem egészséges.
Átnéztem mindent, bár a fagyasztóhoz nem volt erőm, és kidobáltam a romlott dolgokat, amíg megérkeztek a szüleim. Anyu közölte, hogy milyen jogom dobom ki az ételt, meg hogy nem kell ezen ennyit stresszelni, egyszerűen elfelejti, meg hogy semmmi bajuk nem lesz tőle.
Szerintetek ez normális? Tényleg én stresszelem túl? Nálatok van, hogy valami, aminek lejárt a szavatossága, bent marad a hűtőben? Oké, velem is előfordult, hogy egy-egy dolog később lett kidobva és már kicsit "mászott", de azért nem majd' fél évvel később!
Köszi a válaszokat :)
Nem viselem el őket. Eleve figyelek rájuk, de hát megtörténik, hogy az egyik répa hamarabb elkezd penészedni vagy pont nem fogy el a megbontott paradicsom. Hamar észreveszem, kidobom, zöldségnél kivágom a rossz részt, ilyesmik.
Dehogyis őrizgetem... Igazán nem félek attól, hogy bajom lesz ételtől és óriási véteknek tartom kidobni a jó ételt, de a rosszat azért nem eszem meg, ez szerintem elég természetes.
De vannak csoportok, akik ragaszkodnak a régi romlott ételeikhez is, már hallottam ilyen emberekről, ha nem is tudom megérteni őket.
Még jó, hogy a fagyasztónak nem estél neki:) Ott nem romlanak meg a dolgok. Max. megváltozik az íze kicsit. Én igen sokáig is fagyasztok egy akár nyers akár főtt ételt. A pörköltön vettem észre olyat, hogy ízetlenné vált kissé, de semmi baja nem volt ezen kívül. És itt gondolhatsz nyugodtan egy-két hónapos fagyasztásra. A nyers hús volt egyszer vagy két évig a fagyasztóban. Ennél is csak olyan fordult elő főzésnél, hogy nem volt olyan ízes mint kellett volna. Viszont romlottnak nem volt romlott.
Tehát onnan szerintem ne szelektálj. A hűtőben viszont én sem szoktam romlott dolgokat tartani. Nagyon ritka, ha egy felvágott pl. már nyálkás mikor kidobom, vagy egy bontott tejföl penészedik. Nem igen szokott ilyen előfordulni. A zöldség-gyümölcs esetében van alkalmanként, hogy puhul, rohad, de ez is csak mióta ez az új hűtőnk van. Ennek a zöldségtárolós dobozában bepárásodnak a zöldségek, gyümölcsök, és igen gyorsan tönkremennek. Előző hűtőnkben írtózatosan sokáig elálltak ezek a dolgok gond nélkül.
Lehet, hogy anyud is kidobta volna az említett dolgokat, csak te megelőzted.
Nem kell ezt túldimenzionálni, nyilván nem etette volna meg a tesóddal, vagy veled a romlott élelmiszert.
Hogy mikor rak rendet a hűtőjében, pedig az ő dolga.
Szerintem feleslegesen aggódol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!