Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Ti mennyire viselitek el a...

Ti mennyire viselitek el a romlott dolgokat a hűtőben?

Figyelt kérdés

Egyetemista vagyok, már nem élek otthon, viszont ma épp hazalátogattam a szüleimhez. Amíg ők dolgoztak, a kisöcsém kért egy szendvicset. Régen is szokása volt Anyunak, hogy nem dobja ki a romlott dolgokat, de ma megdöbbentem, mikor kinyitottam a hűtöket. Februárban lejárt tejföl, főtt étel, ami valószínűleg előző szombati, mert anyukám csak akkor főz, penészes kecskesajt illetve szintén penészes bontott paradicsompüré, előző decemberben lejárt (!) megnyitott főzőtejszín... sorolhatnám. Ráadásul mind prémium márkájú élelmiszer, mindenből a legdrágábbat veszik, mert csak az a jó. Komolyan aggódom az öcsémért, félek, hogy ez nagyon nem egészséges.


Átnéztem mindent, bár a fagyasztóhoz nem volt erőm, és kidobáltam a romlott dolgokat, amíg megérkeztek a szüleim. Anyu közölte, hogy milyen jogom dobom ki az ételt, meg hogy nem kell ezen ennyit stresszelni, egyszerűen elfelejti, meg hogy semmmi bajuk nem lesz tőle.


Szerintetek ez normális? Tényleg én stresszelem túl? Nálatok van, hogy valami, aminek lejárt a szavatossága, bent marad a hűtőben? Oké, velem is előfordult, hogy egy-egy dolog később lett kidobva és már kicsit "mászott", de azért nem majd' fél évvel később!


Köszi a válaszokat :)


2016. ápr. 15. 22:04
 1/10 anonim ***** válasza:

Nem viselem el őket. Eleve figyelek rájuk, de hát megtörténik, hogy az egyik répa hamarabb elkezd penészedni vagy pont nem fogy el a megbontott paradicsom. Hamar észreveszem, kidobom, zöldségnél kivágom a rossz részt, ilyesmik.

Dehogyis őrizgetem... Igazán nem félek attól, hogy bajom lesz ételtől és óriási véteknek tartom kidobni a jó ételt, de a rosszat azért nem eszem meg, ez szerintem elég természetes.

De vannak csoportok, akik ragaszkodnak a régi romlott ételeikhez is, már hallottam ilyen emberekről, ha nem is tudom megérteni őket.

2016. ápr. 15. 22:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
A penészes étel tényleg gond, de a "lejárt" nem feltétlen. A lejárati dátum ugyanis nema fogyaszthatóság idejét jelenti, hanem a gyártó addig garantálja az optimális élvezeti értéket. Ez után még sokáig fogyasztható mindenféle ártalom nélkül, legfeljebb az íze-illata nem tökéletes, de nem lesz töle beteg, aki elfogyasztja.
2016. ápr. 15. 22:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 A kérdező kommentje:
Természetesen ami pár napja lejárt és látom rajta hogy még rendben van, megkóstolom-megszagolom és nincs rossz íze/illata, azt én is megeszem. Főleg, ha esetleg meg sem volt bontva, pl. egy joghurt. Csak sajnos itt nem ilyen szintű a probléma :(
2016. ápr. 15. 22:14
 4/10 anonim ***** válasza:
én egy hónapban egyszer rendberakom a hűtőt, így túl régi dolgok eleve nem tudnak benne maradni. olyan óhatatlanul előfordul, hogy régebbi felvágott megnyálkásodik, vagy érzékenyebb alapanyagú ott felejtett főtt ételen penészfoltok jelennek meg, vagy valami fel nem hazsnált alapanyag megsavanyodik, megbüdösödik, tönkremegy stb. de hónapokig nem áll a hűtőben, max 3-4 hétig, ezért jó a havi rendberakás, átnézés + fertőtlenítés.
2016. ápr. 16. 01:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
A lejárt tejfölnek nem sok baja szokott lenni, az egyhetes kaja is lehet még jó, ha olyan jellegű. A penészes paradicsomot ki kell dobni, de a sajtot nem. Ha nem szereted a penészt vágd le róla. Nálam a sajtok egymásról néha elkapják a nemespenészt, pl. rámegy a kéksajt vagy a camembert penésze a trappistára, semmi baj nem lesz belőle.
2016. ápr. 16. 09:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 A kérdező kommentje:
Értem, köszi a válaszokat :)
2016. ápr. 16. 13:36
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Még jó, hogy a fagyasztónak nem estél neki:) Ott nem romlanak meg a dolgok. Max. megváltozik az íze kicsit. Én igen sokáig is fagyasztok egy akár nyers akár főtt ételt. A pörköltön vettem észre olyat, hogy ízetlenné vált kissé, de semmi baja nem volt ezen kívül. És itt gondolhatsz nyugodtan egy-két hónapos fagyasztásra. A nyers hús volt egyszer vagy két évig a fagyasztóban. Ennél is csak olyan fordult elő főzésnél, hogy nem volt olyan ízes mint kellett volna. Viszont romlottnak nem volt romlott.

Tehát onnan szerintem ne szelektálj. A hűtőben viszont én sem szoktam romlott dolgokat tartani. Nagyon ritka, ha egy felvágott pl. már nyálkás mikor kidobom, vagy egy bontott tejföl penészedik. Nem igen szokott ilyen előfordulni. A zöldség-gyümölcs esetében van alkalmanként, hogy puhul, rohad, de ez is csak mióta ez az új hűtőnk van. Ennek a zöldségtárolós dobozában bepárásodnak a zöldségek, gyümölcsök, és igen gyorsan tönkremennek. Előző hűtőnkben írtózatosan sokáig elálltak ezek a dolgok gond nélkül.

2016. ápr. 17. 10:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 A kérdező kommentje:
Tudom, hogy nem romlanak meg... de fenntartással kezelek már otthon mindent, amiben ételt tárolnak :)
2016. ápr. 18. 08:05
 9/10 anonim ***** válasza:

Lehet, hogy anyud is kidobta volna az említett dolgokat, csak te megelőzted.

Nem kell ezt túldimenzionálni, nyilván nem etette volna meg a tesóddal, vagy veled a romlott élelmiszert.

Hogy mikor rak rendet a hűtőjében, pedig az ő dolga.

Szerintem feleslegesen aggódol.

2016. ápr. 18. 11:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 A kérdező kommentje:
Hát tudod, ha valaki majd' fél évig hagy rohadni egy főzőtejszínt, nem nehéz megelőzni... Én sem hiszem, hogy meg akarta etetni bárkivel, viszont a romlott étel pl. a penész simán megszennyezi a többi kaját.
2016. ápr. 18. 18:35

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!