Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Mitől kerül most 2x annyiba a...

Mitől kerül most 2x annyiba a banán, mi indokolja? Erre aztán nem lehet ráfogni, hogy tél vége van, és üvegházban kell termelni.

Figyelt kérdés

A paprikás-répás kérdés ihletett, ahol többek között az volt a magyarázat, hogy a répa sokáig eláll, a paprikát nem lehet tárolni, és ilyenkor melegházban termelik, amitől drágább.

Én a banánon gondolkoztam el, na az mindig ugyanonnan jön, mégis pár hónapja kb 230-250 ft volt kilója, most meg 500 körül mozog.

Erre nem magyarázat a mi telünk, de még a szállítás se lehet, mert az üzemanyag egyre olcsóbb.

Szerintetek mi a magyarázat?

2016. márc. 19. 13:12
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Konkrétan nem tudom, de lehet hogy a termés volt rosszabb most, ami csökkentette a készletet.

Vagy egyre többen engedhetik meg amguknak a világban és nagyobb lett a kereslet.

Esetleg mindkettő együtt.

Vagy valamilyen helyi szabályozás (adóváltozás, más, hosszabb szállítási útvonal). Sok oka lehet.

2016. márc. 19. 13:28
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Kicsit utánanéztem, taval yilyenkor ugyanennyi volt, ami szezonalitást jelenthet:

[link]

2016. márc. 19. 13:30
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Izgi téma :D Szóval a hrek alapján úgy tűnik, hogy az első megfejtés volt a helyes: az El Nino hazavágta a termést, ettől ment fel a dél-amerikai banán ára, ahonnan hozzánk is érkezik.

[link]

2016. márc. 19. 13:37
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Nem tudom, hogy hol szoktad venni a banánt, de én az egész évben 400+-30Ft-ért veszem. Akár piac, bolt de általában mindig ez az ár.
2016. márc. 19. 13:58
 5/10 A kérdező kommentje:

köszi! :)

Tescoban vagy Reál prémiumban.

A munkarendem miatt piacra nem jutok el szinte soha, max szombaton tudnék, de falun lakom, és csak ezért nem szeretek szombaton korán kelni és utazni.

A Tescoban hónapokon át meg se közelítette a 300-at. Csak most télen.

2016. márc. 19. 14:13
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem pl. a Tescoban akkor olcsóbb a banán, ha sok a készlete és pont a rosszabbik. Amikor a finomabb banán van (SCB azt hiszem), akkor drágább..lehet csak én komplikálom túl. :D Ja, és ott dolgozom, szóval látom mikor, honnan származik a banán.
2016. márc. 19. 14:28
 7/10 A kérdező kommentje:

Igazából a vásárlót ilyen szinten nem érdekli, hogy pontosan honnan származik.

Legyen, szép legyen, jó áron legyen - megveszem.

Nekem nem baj, sőt csak jó, ha nagy a készletetek - akkor olcsóbban adjátok, és mi megvesszük.

Nekem semmi bajom nem volt a pl 260 ft-os banánnal. Finom volt.

Ha gusztustalan, vagy már félig rohadt, akkor nem veszem meg, de nem ilyen volt.

2016. márc. 19. 15:03
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
Én nem bonyolitanám ennyire a magyarázatot.Mivel szezon vége van az utolső szállítmányokból ki akarják sajtolni a legtöbb hasznot.
2016. márc. 19. 19:06
 9/10 A kérdező kommentje:
de miféle szezon? ez ott állandóan terem.
2016. márc. 20. 08:33
 10/10 anonim ***** válasza:
Igen.Az ott mindíg terem.Viszont,hogy idekerüljön hűtöt konténerekben majd kamionokban hozzák.Na most a 40 fokos kánikulában sokkal több energia kell a hűtéshez máskülönben szétfolyna mire ideér.Szóval a szezont úgy értettem,hogy mikor európában is meleg van nem is igazán lehet kapni vagy csak drágán.
2016. márc. 20. 17:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!