Házi mézet szoktam venni, júniusban még teljesen világosat szoktam kapni, ahogy közeleg a nyár vége, úgy egyre sötétebb méz jön le pergetéskor, ősz elején pedig teljesen fekete. Mitől van ez?
Nagyon sok éve veszünk termelői mézet, ilyet még sosem tapasztaltam. Most virágmézet vettünk, ilyen sötétebb mézszínű, amilyen az szokott lenni. Ha kapnánk akácot, az nagyon világos lenne, főleg, hogy én az extra világos akácmézeket szoktam szeretni (gondolom, abba kerül bele nagyon kevés egyéb :)) s olyan helyről veszem, ahol olyan van.
Sötét mézet is ettem már, de az speckó virágból volt, aminek sötétebb a méze.
A méz szine attól függ hogy milyen virágról gyűjtik a méhek illetve az adott növény milyen talajon él.
a sokat emlegetett akác a majdnem viztisztától az aranysárgáig terjedhet.más szine van a nyirségi homokos talajon termett akácméznek és más szine a zalai fekete erdei talajon termett akácméznek.
a világos mézet egyébként csak Magyarországon "kultiválják" a vásárlók,tőlünk nyugatra a "rendes" méz minél sötétebb annál jobb.
jó példa erre a waldhonig,azaz az erdei fenyőmézharmat mely Ausztriában Németországban terem. szine majdnem fekete,akár a fáradtolaj,bekristályosodva pedig fehér.
Ott kinn mig az akác csak 8euroba kerül,a wald kilója 14-15euro.
Az igazi méz sűrű,nehezen folyós és 2-5 hónap alatt szépen bekristályosodik( a kutyult,hamis,kristálycukorral,egyéb dolgokkal kevert mézek pedig be sem kristályosodnak)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!