Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Házi mézet szoktam venni,...

Házi mézet szoktam venni, júniusban még teljesen világosat szoktam kapni, ahogy közeleg a nyár vége, úgy egyre sötétebb méz jön le pergetéskor, ősz elején pedig teljesen fekete. Mitől van ez?

Figyelt kérdés
Nem értek ehhez, ezt mesélték nekem, hogy képzeljem el, egyre jobban sötétedik a méz színe hónapról hónapra ahogy a nyár vége közeledik.

2015. nov. 6. 16:33
 1/5 anonim ***** válasza:
Keress meg érdekes kérdéseddel egy hivatásos méhészt, ő nyilván tudja az okot. Laikusként azt feltételezem, hogy a virágzás és a nyár kezdetén a nektár a növény bőséges vízellátása miatt bőven termelődik, ezért világos. Nyár végén, ősszel már kevésbé hidratáltak a növények, lassabban is terelődhet a nektár, ezért a sötétedést okozó polifenol-oxidáz enzimek hosszabb időn át képesek színanyagokat létrehozni, amelyek aztán sötétítik a mézet. De ez már lehetséges, hogy a fantázia körébe tartozik.
2015. nov. 6. 16:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:

Nagyon sok éve veszünk termelői mézet, ilyet még sosem tapasztaltam. Most virágmézet vettünk, ilyen sötétebb mézszínű, amilyen az szokott lenni. Ha kapnánk akácot, az nagyon világos lenne, főleg, hogy én az extra világos akácmézeket szoktam szeretni (gondolom, abba kerül bele nagyon kevés egyéb :)) s olyan helyről veszem, ahol olyan van.


Sötét mézet is ettem már, de az speckó virágból volt, aminek sötétebb a méze.

2015. nov. 6. 17:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
*vegyes virágmézet
2015. nov. 6. 17:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Valószínűleg az is közrejátszhat, hogy a nyár elején pergetett méz más virágokból készül, mint a későbbiek. Például egy akácméz egész halvány sárga és folyós, de a repce meg olyan mint a zsír, kásás, sűrű állagú.
2015. nov. 6. 17:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 szabóméhészet ***** válasza:
100%

A méz szine attól függ hogy milyen virágról gyűjtik a méhek illetve az adott növény milyen talajon él.


a sokat emlegetett akác a majdnem viztisztától az aranysárgáig terjedhet.más szine van a nyirségi homokos talajon termett akácméznek és más szine a zalai fekete erdei talajon termett akácméznek.


a világos mézet egyébként csak Magyarországon "kultiválják" a vásárlók,tőlünk nyugatra a "rendes" méz minél sötétebb annál jobb.


jó példa erre a waldhonig,azaz az erdei fenyőmézharmat mely Ausztriában Németországban terem. szine majdnem fekete,akár a fáradtolaj,bekristályosodva pedig fehér.

Ott kinn mig az akác csak 8euroba kerül,a wald kilója 14-15euro.


Az igazi méz sűrű,nehezen folyós és 2-5 hónap alatt szépen bekristályosodik( a kutyult,hamis,kristálycukorral,egyéb dolgokkal kevert mézek pedig be sem kristályosodnak)

2015. nov. 7. 09:52
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!