Csiperkéből hogy tudok finom pörköltet csinálni?
A legegyszerübb, ha elöször a hagymát kevés olajon megpirítod, ráteszed a feldarabolt gombát, megsózod, megborsozod és kisebb fokozaton megpárolod, amíg a gomba megpuhul (kb fép óra). Utána megszórod paprikával összekevered, pici, de tényleg pici vizet öntesz rá, összeforralod és kész.
Ha szereted, akkor tehetsz bele a végén tejfölt is.
köszi!
és fél kiló gombához hány fej hagyma kell?
Az egy kisebb fejtől elmehetsz egészen a 2-3 nagyobb fejig.
Minél több a hagyma, annál szaftosabb, édesebb lesz.
Mivel a gomba gyorsan fő, érdemes a hagymát a lehető legapróbbra vágni, vagy akár egy kicsit előpárolni a gomba előtt.
Nem akarom megzavarni a kérdezőt, mert látom még tapasztalatlan és jó az amit az első leírt.
Viszont pörköltnél a pirospaprikát mindig a megpárolt hagymára dobjuk rá és utána következnek az egyebek. Legyen az hús zöldség vagy bármi más. Ugyanis egészen másképp keveredik így és az íze is intenzívebb. Én egyszer utólag pótoltam a paprikát, de jóval több kellett belőle, hogy legyen színe meg íze. Szóval a lényege az lenne, hogy kicsit meg kell kapatni a pirospaprikát is a hagymával, de csak pár másodpercig, mert utána megkeseredik. hmmm. lehet tényleg jobb, ha úgy csinálja a kérdező, ahogy az első írta, mert ehhez rutin kell.
Egyrészt az 5.-nek igaza van, és a pirospaprikát a tűzről lehúzva a hagymára dobjuk rá!
Másrészt a gombának álmodban sem kell fél óra a megpuhuláshoz, 15 perc bőven elég neki!
Na szóval én így csinálom:
vaj és olívaolaj keverékén megdinsztelem a hagymát. Fél kilóhoz 2 fejet tennék, ha nem túl nagyok.
Lehúzom a tűzről és megszórom 2-3 teáskanál pirospaprikával
Rádobom a negyedekre vágott gombát, sózom, borsozom, forgatom kb. 2 percet
Felöntöm 1-2 deci vízzel és kb. 15 percet főzöm.
Én paprikásként/tejfölösen szeretem, úgyhogy ezután behabarom 1-2ek. liszttel és tejföllel.
Utolsó: ebböl igy gombaleves lesz a legjobb esetben is, ha ennyi vizet teszel rá, ugyanis a gomba enged annyi levet, amennyi a pörkölt állaghoz kell.
A legjobb kezdönek úgy, ahogy az elsö írta, mert úgy garantátlan jó lesz, nem tud semmit elrontani, amíg a paprika pirítása elég problémás lehet, ha valakinek nincs kellö gyakorlata.
Érdekes, rendszeresen főzök,és még sosem lett belőle gombaleves. De mint említettem, én sűrítem tejföllel. Másrészt 1deci víztől fél kiló gombához még véletlenül sem lesz leves, de hagyjuk,látom csak kötekedni akarsz :)
Te írtad a legnagyobb hülyeséget a pirospaprikával meg a fél órával,úgyhogy hagyjuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!