Teljes kiőrlésű kenyér tényleg egészségesebb, vagy ez csak "babona"?
Lassabban szívódik fel, ennyi.
Ha ugyanannyit eszel belőle, ugyanannyira "hizlal". Ha jobban jóllaksz vele a lassú felszívódás miatt, segíthet.
Én a fehér kenyérről anno magkenyérre váltottam, a tk-t nem tartom jóízűnek (nem arról beszélek, amiben akad az is, az remek tud lenni, a fehérnél jobb) plusz a glutént, sőt a szénhidrátbombákat is kerülöm. De kinek mi jön be s mi fér bele.
Igazából ugyanaz van abban is, mint a fehérben, úgyhogy ha a fehér rossz, akkor a tk is. Csak a felszívódás sebessége más (de az a fehérnél is csökkenthető, ha mással eszi az ember, s nem is mindenkit érdekel,hogy gyors ch-t eszik-e... a rizst és a gyümölcsöket nem szokták úgy támadni, mint a fehér lisztet, bár tény, hogy lisztből könnyebb sokat enni) s esetleg még a kis korpa tápanyagai jönnek be. De nagyjából ugyanaz a kettő, a tk beépített lassított felszívódással.
Egyrészt értékesebb tápanyag mint a fehér kenyér. (Lsd. első link!)
Másrészt nem kicsivel kevesebb a szénhidráttartalma, és az nagyrészt "hasznos" szénhidrát, szemben a fehér kenyér luxus-szénhidrátjával.
De mondjuk a kalóriatartalma csak picivel több mint a fele a fehér kenyérének. ( 100 gramban 160 ill. 260 kcal.!)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!