Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Teljes kiőrlésű kenyér tényleg...

Teljes kiőrlésű kenyér tényleg egészségesebb, vagy ez csak "babona"?

Figyelt kérdés
Imádom a kenyeret, erről nem is akarok teljesen lemondani, de szeretnék kicsit egészségesebben táplálkozni. Eddig csak fehér kenyeret ettem, most váltanék teljes kiőrlésűre. És persze kevesebbet ennék belőle, mert tudom, hogy leginkább ez számít... de azért számít az is, hogy teljes kiőrlésű? Finomnak az is finom, de drágább, és ha ugyanannyira hízlal, akkor inkább maradok a fehérnél. :)
2016. jan. 4. 16:38
 1/6 anonim ***** válasza:
12%

Lassabban szívódik fel, ennyi.

Ha ugyanannyit eszel belőle, ugyanannyira "hizlal". Ha jobban jóllaksz vele a lassú felszívódás miatt, segíthet.

Én a fehér kenyérről anno magkenyérre váltottam, a tk-t nem tartom jóízűnek (nem arról beszélek, amiben akad az is, az remek tud lenni, a fehérnél jobb) plusz a glutént, sőt a szénhidrátbombákat is kerülöm. De kinek mi jön be s mi fér bele.

Igazából ugyanaz van abban is, mint a fehérben, úgyhogy ha a fehér rossz, akkor a tk is. Csak a felszívódás sebessége más (de az a fehérnél is csökkenthető, ha mással eszi az ember, s nem is mindenkit érdekel,hogy gyors ch-t eszik-e... a rizst és a gyümölcsöket nem szokták úgy támadni, mint a fehér lisztet, bár tény, hogy lisztből könnyebb sokat enni) s esetleg még a kis korpa tápanyagai jönnek be. De nagyjából ugyanaz a kettő, a tk beépített lassított felszívódással.

2016. jan. 4. 16:51
 2/6 anonim ***** válasza:
93%

[link]

Egyrészt értékesebb tápanyag mint a fehér kenyér. (Lsd. első link!)

Másrészt nem kicsivel kevesebb a szénhidráttartalma, és az nagyrészt "hasznos" szénhidrát, szemben a fehér kenyér luxus-szénhidrátjával.

De mondjuk a kalóriatartalma csak picivel több mint a fele a fehér kenyérének. ( 100 gramban 160 ill. 260 kcal.!)

[link]

2016. jan. 4. 17:58
 3/6 anonim ***** válasza:
32%
Ha pontosan le tudod írni tudományos pontossággal, mit jelent az "egészséges" és az "egészségesebb", akkor lehet rá válaszolni.
2016. jan. 4. 18:14
 4/6 anonim ***** válasza:
Tudtad, hogy rengeteg ilyen kenyér úgy készül, hogy hozzáadnak karamellt? És ettől "egészséges".
2016. jan. 4. 18:34
 5/6 anonim ***** válasza:
a beszerzési forrás a fontos, ha te sütöd, tudod, mi van benne, nem karamell, vagy maláta kávé. a rost nagyon fontos, olvass róla, miben van még, mennyi kell naponta, átlag mennyit eszünk, meggyőző lesz. hallom a választ: nincs időm sütni, bonyolult, keleszteni, alapanyagot beszerezni, stb... és később orvoshoz járni??? te döntsd el, mi a fontos. az egészségre áldozni kell, de szerintem jó befektetés.
2016. jan. 5. 08:26
 6/6 anonim ***** válasza:
Abban màsabb a teljeskiőrlésű, hogy a búza szemterméséről nem húzzák le a termésfalat(a korpát), hanem együtt őrlik meg és a korpától barnás színű. Ez csak azért egészségesebb, mert így több benne a vitamin és a rost. Amúgy meg ugyanannyira hizlal, ha sokat eszel belőle, mert egyesek attól hogy valaminek magas a rosttartalma, nem laknak jól tőle.
2016. jan. 16. 17:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!