Mit tudnék használni cukor helyett?
A méz jó cucc, de ugyanúgy tömény cukor. Ízre pedig nagyon sokféle tud lenni, még az első osztályú termelői akácmézek közti különbség is óriási, ha az én ízlelőbimbóimat kérdezed :) A többi mézfajta pedig teljesen más és karakteresebb.
Teába nem kell cukor, a zabpehely édeskés, még vízzel készítve is, de kóükusztejjel főleg, sok cukor nem kell bele. Oké, különböző édességigényünk van, az tuti, én sosem szerettem özön cukrot enni s igazából napi 5 grammot is soknak tartok magam számára... Az embernek nem kell édesség (akkor sem, ha amióta fogyok, kb. 4 év, napi 1-pár alkalommal eszem édességet. mert finom és megszoktam). A testnek nincs szüksége rá. S vannak azért módszerek az édes íz elérésére, cukor és édesítő nélkül is...
A zabot én kókusszal, mazsolával és/vagy egyéb gyümölccsel enném. A mazsola is elég tömény cukor, viszont több élményt ad, mint a sima cukor, látványra, ízre egyaránt :)
Nálunk jelenleg xilit van itthon, ez a párom kedvenc édesítője, cukoralkoholja :) Felszívódó szénhidráttartalma jóval kevesebb, mint a cukoré, bár ez nálunk nem fontos, jót tesz a fogaknak, szőlőcukorszerű ízű... Jól bevált.
Ha tehetjük, akkor azért mást használunk, a párom rizssütijében pl. semennyi cukorféle nincs, viszont gyümölccsel eszi.
Ha az ember ritkábban eszik édeset, akkor is csökken a cukorfogyasztás. Na ez az irány nálam nem akaródzik működni, de elvileg tehetné.
Régebben eritritet használtam, főleg mert ketogén diétában is sok édességet ettem (segített benne, meg különben is). Annak szinte nincs is kalóriatartalma, de amíg meg nem szoktam, sokkal kevésbé volt finom, mint a xilit. Bár az édesítőtől lehet, hogy elég, hogy édes, külön ízt ne várjunk tőle... Mivel nem szívódik fel, elvileg nem okoz hasmenést, amire a xilit egyeseknél képes, főleg kezdetben és nagyobb mennyiségnél (nálunk ilyesmi sosem volt). A fogakat az eritrit sem rontja.
Idd a teát üresen. Úgy nem hízlal :D A zöld teába amúgy se kell és egészségesebb is mint ezek a pickwick szutykok.
A zabpelyhembe én mézet rakok, tökéletesen megfelel a célnak :)
Ha kicsit hanyagolod a cukrot, egy idő után nem is fogod majd annyira kívánni. Én abbahagytam a csokievést, utána fokozatosan át kellett írni a süteményreceptjeimet, mert már nem "igényelnek" annyi cukrot :D
Igen, a jázminpakóca is jó, ha valaki bírja (s nem is drága, ha az édesítőképességét nézzük és a tömény port vesszük). Én a falnak megyek a mellékízétől, xilittel keverve is, nagyon, nagyon pici mennyiség is iszonyat, inkább a semmi. Régen gyümölcshöz még OK volt, de most már a közelembe ne jöjjön.
Van, akinek nincs ilyen gondja, de van, aki hozzám hasonló. Állítólag van olyan fajta, amiből hiányzikez a mellékíz, valahogy a gyártás közben kell eltüntetni, mivel a növényhez tartozik ez a mellékíz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!