Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Kíváncsi lennék arra, hogy...

Kíváncsi lennék arra, hogy mennyien tudják valójában mit jelent a "bio" szó?

Figyelt kérdés
Boldog boldogtalan használja, de fogalma sincs a valódi jelentéséről!

2015. máj. 9. 11:01
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
97%
Szerintem igen. Jó hülyének lenni. De ezt gondolom te is tudod.
2015. máj. 9. 11:51
 12/21 anonim ***** válasza:
100%

Az eletben, minden termeszetesen elofordulo es termeszetes allapotaban megmaradt organizmust, bio-nak nevezhetunk.

A paradicsom csak akkor bio, ha termeszetes foldbol terem es semmilyen vegyileg eloallitott szert nem hasznalunk a novekedes felgyorsitasara, vagy a kartevok elleni vedelem celjabol.

2015. máj. 9. 12:04
 13/21 anonim ***** válasza:
91%

Szoval akkor a Wikipedia is rosszul tudja :(

Vagy az az oldal ahol Te nezted, Kerdezo.

2015. máj. 9. 12:07
 14/21 anonim ***** válasza:
100%

A görög eredetű „bio”, „öko” és az „organikus” szavak arra a mezőgazdasági rendszerre utalnak, amely kizárólag természetes technológiákat használ ahhoz, hogy egészséges és tápanyagokban gazdag készítményeket állítson elő. Mint a legtöbb újdonság, ez a mozgalom is az Egyesült Államokból indult. A bio-gazdálkodók a hagyományos, évszázados mezőgazdasági kultúra elemeit felhasználva, a lehetséges mértékig csökkentik a mesterséges anyagok, vegyszerek használatát, környezetvédő módszereket alkalmaznak, ill. kerülik az emberre és a környezetre veszélyes technológiák, illetve anyagok használatát. Így tilos a műtrágyázás, az ionizációs besugárzás, a génmanipuláció, a hormonkezelés, és nem alkalmazhatóak gyomirtó szerek sem. A növények kártevőkkel szembeni védelmét természetes eredetű anyagokkal, esetenként egy másfajta növény vagy rovar nyújtotta védelemmel, meghatározott talajgazdálkodási módszerekkel oldják meg.

De nézzük meg konkrétabban, hogy mikor alkalmazható egy terméken a bio és a többi hasonló kifejezés. Kinek higgy, a szemednek, az ízlésednek vagy a címkének?

Mi a bio?

Az Európai Unió 1992-től törvényben szabályozza, mi minősülhet bioélelmiszernek. Ezt a jogszabályt hazánk 2000-ben vette át. Vagyis közel 10 éve csak akkor hozható forgalomba a biológiai, organikus, ökológiai szavakkal, valamint ezek rövidítésével ellátott termék, ha az valóban megfelel a törvényi követelményeknek. Jogszabályaink az „ökológiai” (vagy „biológiai”) szó használatát írják elő, nálunk mégis inkább a „bio” megjelölés a legismertebb. Az EU országaiban vagy az EU tagállamokból érkező termékeken az „organic” kifejezést láthatod esetenként az adott ország nyelvének megfelelő öko, eko, bio stb. rövidítések mellett. A szabályozásoknak megfelelően ökotermék (biotermék) az a növényi vagy állati eredetű élelmiszer, amelyet az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő. A gazdálkodási mód hivatalos megnevezése "ellenőrzött ökológiai gazdálkodás", de informálisan a biogazdálkodás, ökogazdálkodás, organikus gazdálkodás kifejezések alatt is ezt értjük.

2015. máj. 9. 12:15
 15/21 anonim ***** válasza:
97%

Bio az, amit éjszaka permeteznek...

Kérdező, végtelenül nagy butaságokat beszélsz.

2015. máj. 9. 12:20
 16/21 anonim ***** válasza:
75%
A kérdezőnek annyiban igaza van, hogy az eredeti jelentése ez (biológia pl). De nálunk az organikus fordításaként terjedt el, szerintem praktikusabb mert rövidebb.
2015. máj. 9. 13:22
 17/21 anonim ***** válasza:
100%
Csak nem bírod megérteni, hogy egy szó nemcsak azt jelenti, amit eredetileg jelentett, hanem amilyen értelemben használják még.
2015. máj. 9. 15:18
 18/21 anonim ***** válasza:
100%
Te már csak tudod.
2015. máj. 9. 19:39
 19/21 A kérdező kommentje:
Igen, én tudom, hogy a Földön sok az elmebajos! :)
2015. máj. 9. 20:49
 20/21 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, ha már annyira okos vagy, légyszíves meséld el, hogy milyen "vegyszereket" használnak a bio paradicsomtermesztők.

Én tudom, mert ezt tanulom :P

2015. máj. 10. 17:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!