Elmagyarázza nekem valaki a fehér lisztes péksütiket?
Figyelt kérdés
Szóval nagyon nem értek hozzá, de meg akarom érteni, miért jobbak a barna vagy magvas zsemlék, kenyerek pl, mint a sima fehér? Azon kívül h tényleg finomabb ami barna, meg laktatóbb is:)2015. ápr. 28. 11:58
1/8 anonim válasza:
A mai kor egyik legnagyobb gondja a fejlett országokban, a túlevés. A nagymértékben tisztított élelmiszer alapanyagok kevés ballasztanyagot tartalmaznak ezáltal több tápanyag van egységnyi tömegben. Ez igaz a fehér lisztre. Azért egészségesebbek tehát a teljes kiőrlésű gabonából készült péksütemények mert azokban kevesebb a tápanyag és több a normális emésztéshez elengedhetetlen emészthetetlen anyag. Vagyis ezekkel kevesebb tápanyagot visznk be és egyben normalizálhatjuk a renyhe bélműködést.
3/8 A kérdező kommentje:
Nah így már értem, köszi mindkettőtöknek!!:)
2015. ápr. 28. 12:19
4/8 anonim válasza:
A feherlisztben semmi vitamin asvanyi anyag rost nincs vahy csak igen minimalis.
5/8 A kérdező kommentje:
De akkor valahol fura, h mégis laktatóbb pl egy szelet rozs kenyér mint egy szelet fehér, pedig azt írtad kevesebb a tápanyag, vagy ez az emészthetetlen része miatt van, h mégis sokkal jobban eltelít?
2015. ápr. 28. 12:20
6/8 anonim válasza:
Ne keverd a gabonákat. Fehér liszt néven a búzalisztet értjük.
A fehér lisztben lévő szénhidrát gyorsan felszívódik. Rövid idő alatt megemeli a vércukrot, s az rövid idő alatt vissza is esik. Eszel sok kenyeret, tésztát stb., mégis gyorsan megéhezel.
A teljes kiőrlésű liszttel a szervezetnek sokat kell bajlódnia, mire lebontja. Emeli ez is a cukrot, de kevésbé és lassan. A jóllakottság érzése is sokáig megmarad.
Azonos térfogatú fehér liszt sokkal könnyebb, mint a barna.
7/8 anonim válasza:
Mindkettő glutén, én egyiket sem enném. Igen hasonlóak, de a teljes kiőrlésű (ha barna, attól még lehet fehér, színezve) tovább laktat, mert lassabban szívódik fel a benne levő szénhidrát. Emiatt jobb valamicskét. A valódi tk szerintem rém rossz, sosem éltem vele, de ez ízlés kérdése. Amikor még kenyeret sütöttem, a negyede volt tk liszt, úgy jobban tetszett s ízlett a fehérnél.
8/8 anonim válasza:
1, 6 -os válaszokat összekombinálod, és megvan a tökéletes, teljes válasz. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!