Valaki elmagyarázná nekem, melyik a legegészségesebb, legjobb alternatíva a fehér cukor helyett, és miért?
Illetve hogy árban kb. mennyivel kerülnek ezek többe. Szeretnék váltani :)
Légyszi ha többet is kipróbáltatok, írjátok be melyik vált be és miért, és melyik nem.
Tehát pl. nyírfacukor, agave, stevia, barna cukor, kandiscukor, nádcukor, stb...írhattok még más alternatívákat is!
Keress rá egyenként, mindről írnak jót rosszat, biztos itt is fognak. A méz is jobb a fehércukornál. A kókuszvirágcukrot kihagytad.
Vagy csak gondold végig, kell-e, hogy a nyelved irányítson, vagy az agyad is tud? A kását pld évek óta cukor és tej nélkül főzöm, a gabona magától édes, de teszek bele kókuszreszeléket, gesztenyelisztet, karobot, az is édesít.
Vagy a cukrozatlan aszalt gyümölcs áztatóvize. Pld datolya
Nádcukor majdnam ugyanaz, mint a cukorrépából készült cukor, a nyírfacukor (ami nem is cukor)már egészségesebb, de a valódi (mert sokan kukoricából készítenek, csak nyírfának árulják) ára többszöröse a hagyományosnak.
Ennyi cukortól, amennyit fogyasztasz, semmi bajod nem lesz, meg a szervezetnek is kell.
Évek óta sztívia porral édesítek, azzal főzöm a lekvárokat is. Nem mindenki szereti, mert van egy kis kesernyés mellékíze, főleg, ha sokat használ az ember, de meg lehet szokni. 4000 Ft körül van egy 50 grammos doboz, ami kb. 15 kiló cukornak felel meg.
A nádcukor sem jobb a répacukornál, és a barna cukor is csak egy fokkal.
Cukor: Finomított szacharóz (C12H22O11), amelyet a cukornád illetve a cukorrépa nedvéből a növény 90 %-át alapvetően alkotó rostanyagok és fehérjék teljes kivonása után bonyolult vegyi eljárással állítanak elő.
A felsoroltakon kívül az eritrit is jó alternatíva lehet.
"Évek óta sztívia porral édesítek, azzal főzöm a lekvárokat is. "
lekvárba minek édesítőt rakni? a gyümölcsnek eleve van cukortartalma és édes is, a sztívia meg nem helyettesíti a cukor tartósítószer szerepét
amúgy egyetértek a 3assal, a kávé, tea eleve ihatóbb cukor nélkül, a süteményeket sem kell agyoncukrozni -
lemaradt a vége
amúgy egyetértek a 3assal, a kávé, tea eleve ihatóbb cukor nélkül, a süteményeket sem kell agyoncukrozni - a gyümölcsök cukortartalma a legtöbb süteménybe bőven elég
Én nyírfacukrot szoktam használni. A felsoroltak majdnem mindegyike 100% cukor, tehát nem igazán különbözik a fehér cukortól.
A nyírfacukor egy cukoralkohol, amit a szervezetünk nem tud 100%-ban hasznosítani, csak kb. a fele szívódik fel,ezért is ajánlják azoknak is, akiknek valamilyen szénhidrátanyagcsere betegségük van. Az ára elég húzós, álatalában 2,5-3szorosa a kristálycukorénak, de akciósan ki lehet fogni olcsóbban is. Sokan szeretik, mert nem macerás vele számolni, ugyanis szinte ugyanannyit kell belőle használni, mint a kristálycukorból.
Ami még jó, az a stevia, én azt nem szeretem, mert nehéz eltalálni, hogy mennyit használjak belőle, és bizonyos ételeknél a cukor nem csak édesít, hanem a megfelelő állaghoz is hozzásegít, amit steviával nem lehet elérni.
Ami még jó, az ez eritrit.
6-os:
"lekvárba minek édesítőt rakni?"
Mert vannak savanyú, fanyar gyümölcsök. A birsbe és a sárgabarackba kell, bár sztíviából is keveset teszek, hogy ne lehessen érezni a mellékízét. A fügébe tényleg nem nagyon kell, viszont csináltam már birset fügével is, meg meggyet málnával.
Tartósítani elég úgy, hogy miután forrón beletettük az üvegbe a lekvárt, pár percre fejtetőre kell állítani, hogy vákuum képződjön. Évekig eláll így cukor nélkül is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!